Bogdan Aurescu participă la reuniunea miniştrilor afacerilor externe din NATO: Aliații vor avea o discuție strategică despre securitatea în zona Mării Negre și ascensiunea Chinei cu partenerii din Asia-Pacific și UE

Bogdan Aurescu participă la reuniunea miniştrilor afacerilor externe din NATO: Aliații vor avea o discuție strategică despre securitatea în zona Mării Negre și ascensiunea Chinei cu partenerii din Asia-Pacific și UE
Publicat: 01/12/2020, 08:37

Ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, va participa în perioada 1-2 decembrie 2020 la reuniunea miniștrilor afacerilor externe din statele membre NATO, care se va desfășura în regim de video-conferință, în contextul restricțiilor impuse de pandemia de COVID-19.  Printre temele de discuţie se numără securitatea în zona Mării Negre, iar Aurescu va sublinia necesitatea continuării eforturilor pentru consolidarea posturii şi prezenţei aliate în regiune, precum şi întărirea coerenţei Flancului Estic.

Ministrul român va reafirma importanța strategică a Mării Negre pentru securitatea euro-atlantică și va sublinia necesitatea continuării eforturilor pentru consolidarea posturii și prezenței aliaților în regiune, precum și consolidarea coerenței Flancului Estic.

„Cu această ocazie, ministrul Bogdan Aurescu va susține principalele obiective ale României în cadrul Alianței, subliniind importanța eforturilor pentru asigurarea descurajării și apărării aliaților în regiunea Mării Negre, în contextul deteriorării situației de securitate din această zonă”, mențiuni de lansare.

Agenda reuniunii va include principalele subiecte în atenția aliaților cu privire la: procesul de reflecție strategică privind consolidarea dimensiunii politice a NATO, relațiile cu Rusia și China, situația din Afganistan și securitatea în zona Mării Negre .

”Reuniunea este una importantă pentru evaluarea stadiului punerii în aplicare a deciziilor aliate privind adaptarea NATO la evoluţiile de securitate, precum şi pentru stabilirea unor direcţii de acţiune privind răspunsul la provocările strategice curente”, se arată într-un comunicat transmis de MAE.

Aliații vor avea o discuție strategică despre ascensiunea Chinei cu partenerii din Asia-Pacific și UE

În cadrul reuniunii vor fi abordate următoarele subiecte: procesul de reflecţie strategică privind consolidarea dimensiunii politice a NATO, relaţiile cu Rusia, respectiv cu China, situaţia din Afganistan şi securitatea în zona Mării Negre.

De asemenea, Aurescu va reitera sprijinul pentru continuarea implementării măsurilor de asistență ale NATO pentru Georgia și Ucraina şi pentru avansarea cooperării cu Alianța.

Mai mult decât atât, șeful diplomației române va trece în revistă principalele teme strategice privind procesul de consolidare a dimensiunii politice a NATO. Astfel, în ceea ce privește procesul de reflecție strategică desfășurat la nivelul Alianței, ministrul Bogdan Aurescu va evidenția importanța ca acesta să conducă la consolidarea unității și coeziunii aliate și la asigurarea unei relații transatlantice solide.

În ceea ce privește procesul de reflecție privind viitorul NATO, secretarul general Jens Stoltenberg a avut la 19 noiembrie o convorbire telefonică cu ministrul român al afacerilor externe, Bogdan Aurescu, discuție în cadrul căreia cei doi oficiali au abordat teme prioritare de pe agenda aliată, în perspectiva reuniunii miniștrilor de externe ai NATO

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O fetiță de 4 ani a murit după ce ar fi mâncat macrou congelat. Bunica...
Digi RCS-RDS, cadou de Paște pentru toți abonații din România: toate facturile la jumătate de...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Trupul unei tinere a fost turnat în beton în urmă cu peste 50 de ani....
Din ce sunt făcuți mititeii de la „Gusturi românești” din Mega Image. Ce conțin, de...
Dieta biochimică a lui Ion Iliescu | Ce mănâncă, de fapt, fostul președinte la 94...
Un bistriţean şi-a pus în pericol vecinii, după ce a instalat singur panourile fotovoltaice pe...
Florin Piersic, în stare gravă! Breaking news!
Trupul neînsuflețit al lui Naomy va fi adus în România! Când și unde va fi...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Cum poți stinge martorul pentru sonda Lambda? Ce alte probleme indică „check engine”?
Situaţie critică. Europa devine dependentă de Rusia într-un domeniu vital. Şi România a fost afectată
Simbolul ASCUNS în logo-ul NASA! Spune TOTUL despre adevăratul scop al agenției
Se CONFISCĂ BANII românilor. Decizia se aplică deja peste tot în România
Felicitări și mesaje de Paște Fericit 2024. Urări frumoase de trimis pe Whatsapp și SMS-uri
Vlăduța Lupău, imagini ireale! Cum arăta cântăreața. Adevărul despre operațiile ei
Robi, hotărât să lupte pentru Roberta! Concurentul nu este impresionat de chimia dintre Roberta și...
"Zici că era la sala de fitness". Iulia Vântur, concert live! Blondina a fost criticată...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
„Apocalipsa plantelor”: bacteriile decimează culturile și provoacă pagube de milioane de euro