Prima pagină » Actualitate » EXCLUSIV. COVID-19 decimează, transplantul salvează! 234 de transplanturi realizate în România, din ianuarie 2020 și până astăzi: ”Au fost luate măsuri suplimentare de precauție”

EXCLUSIV. COVID-19 decimează, transplantul salvează! 234 de transplanturi realizate în România, din ianuarie 2020 și până astăzi: ”Au fost luate măsuri suplimentare de precauție”

EXCLUSIV. COVID-19 decimează, transplantul salvează! 234 de transplanturi realizate în România, din ianuarie 2020 și până astăzi: ”Au fost luate măsuri suplimentare de precauție”

Într-o perioadă dificilă, din punct de vedere medical, noul coronavirus continuându-și asediul letal, iar numărul pacienților infectați și decedați crescând alarmant, aproape în fiecare zi, potrivit informațiilor transmise de Grupul de Comunicare de Comunicare Strategică, se discută foarte puțin sau chiar deloc despre… transplanturile realizate în România.

Transplantul salvează vieți, iar de la începutul acestui an, în condiții pandemice îngrijorătoare, în țara noastră au fost realizate nu mai puțin de 234 de transplanturi, potrivit informațiilor obținute de GÂNDUL.RO.

România a realizat, de altfel, o creștere semnificativă a transplanturilor, chiar în acest an negru al pandemiei de coronavirus, în condițiile în care țări foarte dezvoltate, și din punct de vedere medical – precum Franța și Italia – au înregistrat o scădere de 10-15 la sută, iar Spania o scădere de 90 la sută.

Directorul executiv al Agenției Naționale a Transplantului: ”Toți donatorii și beneficiarii transplanturilor au fost testați COVID-19”

Directorul executiv al Agenției Naționale a Transplantului (ANT) – medicul Radu Zamfir – a subliniat, ÎN EXCLUSIVITATE pentru GÂNDUL.RO ”transplanturile s-au realizat cu succes, în deplină siguranță, au fost luate măsuri suplimentare de precauție, echipele de prelevare organe, toți donatorii și beneficiarii transplanturilor au fost testați COVID-19. ANT este în discuții pentru realizarea unui acord cu Italia în vederea realizării transplanturilor la cazuri complexe și pediatrice, ca de altfel și cu Bulgaria”.

Potrivit surselor GÂNDUL.RO, în privința acordului bilateral cu Eurostransplant (n.red. – organizație înființată în 1967, responsabilă cu încurajarea și coordonarea transplantărilor de organe), România mai are de transferat un singur organ pentru a stinge ”datoria istorică, de 34 organe”, iar acordul fi rediscutat pentru ca România aibă ”un feedback mai bun din partea acestui organism european”.

Anul acesta, cele patru transplanturi de inimă au fost realizate la Institutul de Boli Cardiovasculare de la Târgu Mureș, iar transplantul pulmonar a fost realizat la spitalul ”Sfânta Maria” din București.

În 2020, au existat în țara noastră 62 de donatori aflați în moarte cerebrală, realizându-se 51 transplante ficat de la donator MC (n.red. – aflat în moarte cerebrală) + 8 de la donator viu, 116 tx (n.red. – transplant) renale de la donator MC + 54 de la donator viu, 4 transplante de cord şi 1 transplant de plamân.

De asemenea, au fost exportate către Eurotransplant ficat (2), cord (5) și plămân (5). Prin comparație, până pe data de 8 decembrie a anului trecut erau înregistrați, în România, 73 de donatori aflați în moarte cerebrală.

1980, anul primului transplant din România, realizat la Spitalul Fundeni

Primele încercări de transplant de organe în România datează încă de la începutul secolului XX şi se datorează doctorului Florescu, care, lucrând în cadrul laboratorului de chirurgie experimentală al Facultăţii de Medicină din Bucureşti a efectuat mai multe transplante experimentale de rinichi, se precizează pe site-ul Agenției Naționale a Transplantului.

Totuși, operaţiile nu au fost încununate de succes, iar medicul Florescu a considerat că aceasta se datorează unui unghi de implantare deficitar al vaselor sanguine (rinichii deveneau până la urmă necrotici), motiv pentru care a încercat diferite locuri din organism pentru transplant în speranţa că va găsi unghiul potrivit. Acest lucru nu s-a întâmplat, desigur, şi experimentele au fost abandonate.

Primul transplant reuşit al unui organ solid din România la om a fost cel efectuat de profesorul Eugeniu Proca, în februarie 1980, la Spitalul Fundeni, cu rinichi de la donator în viaţă (mama receptorului). Acest transplant a fost urmat la scurt timp de un transplant renal de la donator decedat, efectuat la Timişoara de o echipă condusă de prof.dr. Petru Drăgan.

Până în decembrie 1989 au fost efectuate doar transplanturi de rinichi şi acestea într-un număr relativ redus.

În anul 1992 sunt puse bazele primului program modern de transplant renal din România, de către prof. dr. Mihai Lucan, la Clinica de Urologie a Spitalului Judeţean Cluj-Napoca, devenită ulterior Institutul Clinic de Urologie şi Transplant Renal Cluj-Napoca.

Citește și

Mediafax
Ar putea fi majorate pensiile anul viitor? Răspunsul ministrului Muncii
Digi24
Ritualul unei „exorcizări”, viral pe net: o femeie rostește rugăciuni în timp ce fiica ei plânge în hohote. Anchetă a autorităților
Cancan.ro
Mihaela Radulescu rupe TĂCEREA și complică ancheta lui Felix Baumgartner: 'Știam că nu suferise un infarct!'
Prosport.ro
„Indecento!”. Imaginile cu Georgina Rodriguez la biserică au declanşat un tsunami de comentarii negative
Adevarul
Scene de groază pe TikTok. O mamă și-a exorcizat fiica în direct: „Scot eu dracii din tine!”
Mediafax
Avertismentul unui oficial ungar: Omenirea se confruntă cu amenințarea gravă a unui al treilea război mondial
Click
Cel mai bun desert pe caniculă! Cum prepari clătite Ana Lugojana, rețeta clasică din 1956
Wowbiz
Mihaela Rădulescu face dezvăluiri tulburătoare în premieră, după finalizarea autopsiei lui Felix Baumgartner: „Eram convinsă că nu suferise un infarct”. Detalii șoc din anchetă și despre înmormântare: trupul sportivului a fost înapoiat familiei: „În sfârș
Antena 3
Tragedie în Dolj: Un copil de 10 ani și-a înjunghiat mortal unchiul pentru a-și apăra mama
Digi24
Anchetă după arborarea unui steag legionar la slujba de comemorare a preotului Ilie Lăcătușu, în Cimitirul Giulești
Cancan.ro
Mihaela Rădulescu va repatria trupul lui Felix Baumgartner. Primele ei declarații despre înmormântare: 'Poate fi, în sfârșit, dus
Ce se întâmplă doctore
A câștigat titlul de Miss România, dar e de nerecunoscut! Cum arată acum și din ce trăiește Rita Muresan
observatornews.ro
EXPERIMENT. Există într-adevăr radiații în clădirile în care bugetarii iau spor de antenă?
StirileKanalD
VIDEO „Era sânge de sus până jos” O femeie de 35 de ani și-a înjunghiat fostul soț din gelozie
KanalD
Un elev din Constanța nu a intrat la liceu, deși obținuse media 9.42. Un alt elev din București a fost admis cu 1.85
Ciao.ro
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan Fodor sau Andra Măruţă şi foştii parteneri
Promotor.ro
Cât costă un burger TESLA + cartofi la restaurantul lui Elon Musk - VIDEO
Descopera.ro
ADEVĂRUL despre liniile create pe cer de avioane
Capital.ro
Decizie pentru cei care retrag numerar de la bancomat. Ministrul Economiei a dat ordinul. Dispar definitiv taxele
Evz.ro
Ungaria anunță că ne bate la ușă al Treilea Război Mondial
A1
Cum și-a primit George „Jaguarul” de la Insula Iubirii porecla! Care este explicația pentru tatuajul cu Vlad Țepeș de pe abdomen
Stirile Kanal D
Pe Notino.ro, Summer Black Friday 2025 vine cu reduceri de până la 33%
Kfetele
Mihaela Rădulescu, primele declarații de când partenerul său de viață, Felix Baumgartner, s-a stins din viață!
RadioImpuls
Nu i-a venit să creadă ce a auzit. Ce i-a spus Moldo Kirei în camera roșie: "Nu este OK". Niciun susținător nu se aștepta să reacționeze așa. AVERTISMENTUL concurentului din Casa Iubirii
Râzi cu lacrimi
BANCUL ZILEI. Ştrulă: – Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci dragoste?
Descopera.ro
Ipoteza unui infarct în cazul lui Felix Baumgartner, exclusă după autopsie