Publicăm stenograme incendiare dintr-un mega-dosar de corupție! ”Cârtița” de la Operațiuni Speciale, interceptată de colegi! Cum încerca să-i pună pe procurorii DNA pe piste false (EXCLUSIV)

Publicăm stenograme incendiare dintr-un mega-dosar de corupție! ”Cârtița” de la Operațiuni Speciale, interceptată de colegi! Cum încerca să-i pună pe procurorii DNA pe piste false (EXCLUSIV)
Publicat: 14/12/2020, 17:05

Procurorii DNA au instrumentat un dosar spectaculos de corupție, iar ancheta a vizat achizițiile de echipament medical realizate în spitalele COVID din Odorheiul Secuiesc și Brașov. Cercetările au fost la un pas de a fi zădărnicite chiar de șeful Biroului de Operațiuni Speciale din Brașov – structură care se ocupă cu interceptarea, filajul, plantarea de microfoane ambientale și alte asemenea tehnici de spionaj. Ofițerul Emanoil Mirică vindea celor vizați de procurori informații extrase chiar din dosarele anchetatorilor după ce acestea ajungeau pe biroul său.

GÂNDUL.RO a prezentat, ÎN EXCLUSIVITATE, elemente senzaționale din acest dosar (TOATE AMĂNUNTELE AICI), iar astăzi devoalăm o nouă etapă a acestui scenariu spectaculos în care interceptările ambientale efectuate de procurori au jucat un rol esențial.

12 persoane au fost acuzate de corupție, în urma cercetărilor, șapte dintre acestea fiind reținute și plasate în arest preventiv pentru 30 de zile.

Cârtița, către afaceristul-stomatolog: ”Lucrurile sunt foarte complicate”

În perioada 10.04.2020 – 25.09.2020, potrivit surselor GÂNDUL.RO, Emanoil Mirică – șef al Brigăzii de Operațiuni Speciale Brașov din cadrul IGPR, Direcția Operațiuni Speciale –  a permis accesul unui complice, afaceristul-stomatolog Doru Bertea, la informații secrete din dosarul instrumentat de DNA. Ofițerul intrase în posesia acestor informații în virtutea atribuțiilor de serviciu, ca urmare a delegării structurii pe care o coordona pentru punerea în aplicare a mai multor mandate de supraveghere tehnică.

Pe data de 10.04.2020, după ce a primit încheierea (…) a judecătorului din cadrul Tribunalului Brașov și mandatele de supraveghere tehnică emise în baza acesteia, șeful BOS Brașov a purtat o discuție telefonică, iar partener de dialog i-a fost chiar cel urmărit: Doru Bertea. Acesta doreasă știe ce calitate avea în mega-dosarul instrumentat de procurori.

Mirică i-a transmis, de la bun început, că lucrurile sunt ”foarte complicate”, promițând că îi va da mai multe detalii ulterior. Așa încât cei doi au antamat o altă convorbire telefonică și o întâlnire, ceea ce s-a și întâmplat în cursul aceleiași zile.

La începutul lunii mai, șeful BOS Brașov a mai intrat în posesia unei informații-cheie, anume aceea că ”mandatele de supraveghere tehnică nu au fost prelungite” și a mers la domiciliul afaceristului Bertea.

”Ofițerul a purtat cu acesta (n.red. – Bertea Doru Dumitru) o conversație despre stadiul dosarului, persoanele care au denunțat faptele cercetate, modalitatea de valorificare și administrare a mijloacelor de probă (interceptări ale convorbirilor telefonice și declarații martori), starea de fapt ce face obiectul dosarului”, precizează, în exclusivitate, sursele GÂNDUL.RO.

Întâlnire de taină: ”Am scris un pic mai mult decât ar fi trebuit să scriem, nu ne privea pe noi”

Întâlnirile ”de taină” dintre ”cârtița” Mirică și Bertea au continuat, acesta din urmă fiind pus la curent cu tot ceea ce se întâmpla în ancheta respectivă.

Cei doi s-au întâlnit pe data de 15 mai, apoi de două ori pe data de 25 iunie. Timpul a trecut și, în luna septembrie, pe data de 29,  s-au revăzut, chiar în cabinetul stomatologic al lui Bertea.

Practic, la fiecare întâlnire, șeful Brigăzii Operațiuni Speciale Brașov îi făcea lui Bertea o adevărată informare cu privire la mersul anchetei, iar în septembrie i-a comunicat ce activități a întreprins în dosar și asigurându-l că ” acestea s-au rezumat doar la supravegherea unora dintre persoanele cercetate, printre care Kadas Iluna Marius Andrei” (n.red. – consilier județean și  președinte al Consiliului de Administrație al Spitalului Clinic de Boli Infecțioase Brașov).

Afaceristul-stomatolog a dorit să afle, din  nou, dacă a fost numai el vizat de informațiile acumulate în dosar, iar Emanoil Mirică l-a asigurat că familia Bertea are o poziție ”discretă”, astfel că nu atrage atenția asupra sa.

  • Bertea Doru Dumitru – ”Ai scris numai despre mine sau… despre ceilalți?”
  • Emanoil Mirică – ”Am scris un pic mai mult decât ar fi trebuit să scriem că nu era, nu ne privea pe noi…”

”Șeful BOS Brașov i-a menționat lui Bertea că în acest dosar DNA a solicitat informații de la BCCO, indicându-i chiar și numele ofițerului de poliție care s-a ocupat de solicitare. După ce Bertea Doru a luat la cunoștință de cele scrise de judecătorul de drepturi în mandatul tehnic, el, fiica sa, soția dar și ofițerul Mirică și au schimbat complet atitudinea și au început să ocolească mijloacele tehnice prin care anchetatorii DNA ar fi putut obține probe esențiale privind presupusele fapte de corupție cercetate”, ne-au transmis surse judiciare.

Chantal Sante, firma lui Bertea, echipament medical supraevaluat pentru Spitalul de Boli Infecțioase Brașov

În acest moment al dezvăluirilor, trebuie să menționăm că legătura lui Bertea cu acest mega-dosar de corupție este aceea că firma sa – Chantal Sante – ”a furnizat Spitalului de Boli Infecțioase Brașov un robot de purificare a aerului, pe preț supraevaluat, exagerat, achiziționat la un preț decent de la societatea Lianmed”.

Numai că robotul de purificare a aerului – ”dezinfecția cu ultraviolete a mediului” – nu a fost folosit în spital, din cauză că nu corespundea datelor tehnice ale instituției medicale, iar achiziția controversată a intrat în atenția procurorilor DNA.

Inițial, aceștia habar nu aveau că există o ”cârtiță” în anchetă, iar ofițerul Emanoil Mirică l-a alertat, rapid, pe afaceristul-stomatolog, spunându-i că se desfășoară o anchetă care vizează achiziția cel puțin ciudată a robotului de purificare a aerului. Bertea și-a luat măsuri de precauție, ”astfel încât să nu se mai poată realiza vreo asociere a familiei sale cu persoana lui Kadas Iluna Marius Andrei, sens în care nu a mai avut nicio discuție sau întâlnire directă cu acesta iar când a vorbit despre el, cu ocazia convorbirilor telefonice purtate cu persoanele care aveau cunoștință de natura frauduloasă a contractului, s-a ferit să îi pronunțe numele”, transmit sursele judiciare, în exclusivitate pentru GÂNDUL.RO.

De cealaltă parte, nici Marius Andrei Kadas Iluna nu a mai luat direct legătura cu Bertea, transmițându-i anumite solicitări doar prin intermediul lui Marius Cristian Popa, care – potrivit informațiilor aflate în posesia lor – nu era vizat de cercetările din dosar, dar care ”cunoștea natura frauduloasă a înțelegerii”.

”Aceasta este explicația pentru care Bertea Dumitru Doru l-a anunțat pe Popa Marius Cristian (n.red. – consilier local în municipiul Săcele) despre cercetările care erau efectuate în dosar, deși acesta nu apărea în cuprinsul încheierii judecătorului de drepturi și libertăți din data de 08.04.2020 și nu avea de ce să fie informat dacă nu ar fi avut cunoștință de activitatea infracțională derulată de Kadas Iluna Marius Andrei”

Surse judiciare

Contractul fradulos încheiat de Chantal Sante și șpăgile date de afaceristul-stomatolog

Pe data de 21 septembrie apar, firește, și șpăgile, în valoare de… 25.000 de euro. ”Bertea Dumitru Doru i-a remis tot lui Popa Marius Cristian cea mai mare parte a foloaselor necuvenite stabilite cu ocazia înțelegerii inițiale (15.000 euro, în contextul în care anterior le mai dăduse celor doi câte 5.000 euro), după ce acesta din urmă a insistat în mod repetat, dându-i de înțeles că și Kadas Iluna Marius Andrei este nemulțumit că nu și-a încasat banii mai repede”, precizează sursele noastre.

În aceeași zi, Bertea i-a cerut lui Popa să confirme – ”prin încheierea unui înscris” – că a primit suma respectivă, dorind să fie sigur că nu îi va mai fi cerută aceeași sumă și de către Kadas, urmând ca aceștia împartă, ulterior, banii.

”Sumele de bani remise de către inculpatul Bertea Dumitru Doru către inculpații Kadas Iluna Marius Andrei și Popa Marius Cristian reprezintă în mod evident folosul necuvenit derivat din încheierea frauduloasă a contractului încheiat de SC Chantel Sante SRL cu Spitalul Clinic de Boli Infecțioase Brașov având ca obiect un robot pentru dezinfecția cu ultraviolete a mediului în valoare de 949.620 lei (cu TVA)”

Surse judiciare

Interceptările ambientale și discuțiile dintre ”cârtiță” și complice: ”O lăsăm așa moartă și vedem cum facem”

Un scurt rezumat este absolut necesar. După ce ”cârtița” Mirică a aflat, cu exactitate, aspectele cercetate și persoanele vizate de anchetă, a transmis toate informațiile – 10.04.2020 – lui Bertea, administrator, în fapt, al SC Chantel Sante SRL, astfel că a îngreunat urmărirea penală desfășurată.

În ziua în care Mirică a primit încheierea judecătorului de drepturi și libertăți și mandatele de supraveghere tehnică, la ora 10:22:39 a vorbit la telefon cu Bertea, precizându-i că lucrurile sunt ”foarte complicate”.

  • Emanoil Mirică (M): Bună dimineața! Alo!
  • Doru Bertea (BD): Puteți vorbi?
  • M: Ăăăăă….da, da, da. Da.
  • BD: Nu, voiam să vă sun. Cum se spune la medicină, operația a reușit dar pacientul a murit, nu? E bine să? Sau…
  • M: Ăăăăăăă….aproape.
  • BD: Sunteți un băiat deștept.
  • M: Da.
  • BD: Deci, nu se poate și am terminat-o, da? No bine. Nu-i așa. Că m-au atacat pe mine că acum 20 de ani am făcut ceva. Asta mă durea da… probabil că (neinteligibil)
  • M: Ăăăăăă… vă sun…
  • BD: Păi nu, nu n-are, dacă nu s-a rezolvat. Vă sun eu ca să ne revedem că vin Paștile să mâncam mielu și așa mai departe.
  • M: Ăăăăăă…. da.
  • BD: Ori se dă cu bidineaua, ori nu. Restul îs povești. Pentru că io rămân acolo, că acum 20 de ani nu știu ce am făcut. Asta m-a deranjat dar… parcă n-ați înțeles.
  • M: Ba da, ba da am înțeles…și știu mai multe. Dar…
  • BD: (neinteligibil) inexistența faptei, este încălcarea drepturilor omului, asta este. Dar dacă ne F… ne F… Rămâne așa cum… ca-n tren, cum se spune.
  • M: Da. Nu e că lucrurile sunt complicate un pic. Ăăăăăă…
  • BD: E complicate. Cum să fie complicate?
  • M: O să vă spun eu, o să vedeți că sunt foarte complicate.
  • BD: E!
  • M: Ăăăăăă… mai mult decât ăăăă… știți dumneavoastră. Ăăăăăă…..
  • BD: (neinteligibil) ce sunt io? Sau cine sunt (neinteligibil)?
  • M: Pai, ăăăăăă…….vă spun io. Va sun ăăă….vă sun, nu știu, poate în jur de 12? E ok?
  • BD: Atunci când ajungeți acasă (neinteligibil)
  • M: Da, io vă dau un telefon și când….
  • BD: Io stau acasă că am avut niște oameni în grădină și…
  • M: Îhî. Bine.
  • BD: Nu, nu oricum (neinteligibil) să ne vedem noi doi. Nu știu dacă, adică nu mai e… vineri, săptămâna viitoare și mai vedem. O lăsăm așa moartă și vedem cum facem. Da?
  • M: Bine, bine.
  • BD: No bine, vă pup.
  • M: Bine. Vă salut.

În realitate, toată această discuție aproape… neclară a lui Mirică a reprezentat, spun anchetatorii, ”semnalul de alarmă dat către afaceristul Bertea”.

Măsuri de protecție infracțională. Schimbarea telefonelor, discuții exclusiv pe Whatsapp și ”fentarea” filajului

Evenimentele luau o turnură nedorită de afaceristul-stomatolog, și pe data de 10 aprilie 2020 – ora 20:42:02 – Bertea Doru Dumitru a contactat-o pe fiica sa, ”cu care anterior vorbise repetat fără vreo măsură de protecție”, atrăgându-i atenția asupra modului în care vor comunica în viitor.

Astfel, s-a luat decizia ca viitoarele convorbiri telefonice să nu se mai poarte decât utilizând aplicația ”Whatsapp”, aplicație care asigura ”confidențialitatea discuțiilor purtate”.

  • Bertea Doru (BD): Da, tati. Te sunam io și mă sunai și tu? Cum e?
  • Fiica (BAC): Nu, da` nu mă mai sunați, numai normal dacă mă suni. Că pe Whatsapp…
  • BD: E bine așa, tati, e bine așa. Da?
  • BAC: A!!!
  • BD: Numai așa (n.red. – numai pe Whatsapp).
  • BAC: Atunci te sun înapoi.

A doua zi – 11.04.2020, ora 11:02:17 -, afaceristul constată că fiica sa… nu i-a înțeles mesajul, devine agitat și își ia măsuri de precauție, ”schimbând telefonul de pe care comunicau unul cu altul, în același timp atrăgându-i atenția să verifice dacă deplasările sale sunt supravegheate”.

  • BD: Să te mai uiți pe ici, pe acolo, da?!
  • BAC: Da, mă uit.
  • BD: Când e important, mă suni pe telefonul lui mama, când… bine, voi aveți telefoane compatibile, da?
  • BAC: Da.

GÂNDUL.RO va prezenta, în zilele următoare, ÎN EXCLUSIVITATE, noi episoade din dosarul de mega-corupție de la Brașov, scoțând în evidență modul în care agenți ai statului român se vând intereselor private, care sunt bunurile ce suscită interes pentru a vinde actul profesional și, nu în ultimul rând, cum se fac achizițiile chiar și în vreme de pandemie în sistemul sanitar românesc.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cine a ucis-o pe Karen în 1966? Misterul a fost elucidat abia acum, iar descoperirea...
De necrezut! Pe ce dată pică Paștele în 2025? Se întâmplă asta o dată la...
FOTO. Cât de frumoasă e noua iubită cu care s-a cuplat la câteva zile după...
Unei femei i s-a cerut să se târască și să mugească la interviul pentru job....
Fiartă pe 700.000 de euro! Ce a putut să facă Bianca Drăgușanu, de mână cu...
ȘOCANT: ce conținea peștele macrou care i-a adus moartea fetiței de 4 ani din Călărași
Mesaje de Paște 2024. Urări calde și felicitări pentru cei dragi
Program Metrorex și STB de Paște 2024. Cum vor circula mijloacele de transport în Capitală,...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
China a lansat o sondă pentru a colecta eşantioane de pe faţa ascunsă a Lunii
SURPRIZĂ de PAȘTE: o frumoasă PLOAIE de METEORI!
S-A DAT ORDIN în toată Uniunea Europeană. Acest lucru va fi INTERZIS definitiv
Trei zodii care vor avea succes pe plan amoros în următoarele zile
Rezultatele tragerilor speciale Loto de Paști. Numerele câștigătoare de la 6/49, Joker, 5/40, Noroc, Super...
Gabriela Cristea, mesaj pentru cei care nu vor primi cozonacii săi de Paște. Care este...
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Victoria, Regina cu cei mai mulți copii