Curtea de Apel București, o primă sentință favorabilă enoriașilor. Au liber la pelerinaje, dar decizia nu e definitivă

Curtea de Apel București, o primă sentință favorabilă enoriașilor. Au liber la pelerinaje, dar decizia nu e definitivă
București (FOTO (caracter ilustrativ: Liviu Chirică / Mediafax Foto)
Publicat: 14/12/2020, 19:54
Actualizat: 14/12/2020, 20:02

Curtea de Apel Bucureşti a anulat, luni, hotărârea Consiliului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă (CNSU) prin care se interzicea credincioşilor din altă localitate să participe la pelerinaje. Decizia nu este însă definitivă şi poate fi atacată cu recurs, precizează Agerpres.

Instanţa din București a admis o acţiune introdusă în justiţie de Mihaela Meucă, care a dat în judecată Guvernul, Ministerul de Interne şi CNSU.

Admite excepţia lipsei calităţii procesuale pasive a pârâtului Guvernul României. Respinge acţiunea faţă de acest pârât ca fiind formulată împotriva unei persoane fără calitate procesuală pasivă. Respinge ca inadmisibilă cererea de intervenţie accesorie în interesul pârâtei Guvernul României. Admite acţiunea faţă de pârâtul CNSU. Anulează art. 2 din Hotărârea nr. 47/2020 a CNSU”, se arată în decizia Curții de Apel București.

Hotărârea nr. 47/2020 a CNSU prevede la articolul 2 următoarele: „Organizarea de sărbători religioase este permisă numai cu participarea persoanelor care au domiciliul sau reşedinţa în localitatea unde se desfăşoară activitatea, fără participarea persoanelor/pelerinilor din alte localităţi”.

Pentru a împiedica răspândirea pandemiei de COVID-19, şeful Departamentului pentru Situaţii Urgenţă (DSU), Raed Arafat, anunţa – la începutul lunii octombrie – că la evenimentele religioase organizate într-o localitate pot participa doar credincioşii care au domiciliul sau reşedinţa în aceasta.

Organizarea sărbătorilor religioase (…) este permisă numai cu participarea persoanelor care au domiciliul sau reşedinţa în localitatea unde se desfăşoară activitatea, fără participarea persoanelor sau pelerinilor din alte localităţi. Acest lucru este extrem de necesar, pentru că riscul major nu este numai participarea la faţa locului, riscul major este pe durata transportului în autocare. Dacă se stă într-un autocar, într-o maşină sau mijloc de transport ore, este suficient să fie o singură persoană infectată ca să se întoarcă toţi cei care au călătorit cu mijlocul de transport infectaţi acasă. Acest lucru trebuie să fie limitat. Sărbătorile se fac, doar că participanţii vor fi doar cei care au domiciliul sau reşedinţa în localitatea unde se desfăşoară activitatea respectivă”, explica, atunci, Raed Arafat.

În urma acestei decizii, la pelerinajul anual de Sfânta Parascheva, au avut voie să participe doar credincioşii din municipiul Iaşi. La fel a fost și în București, la moaștele Sf. Dumitru, dar și în județul Constanța, de Sf. Andrei.

ÎPS Teodosie, afirmație șocantă despre riscul infectării cu COVID-19 la pelerinaj: „Dacă acolo este momentul să plece din viața aceasta, pleacă la Dumnezeu”

După un proces în instanță, judecătorii au stabilit că pelerinajul la „Peștera Sfântului Apostol Andrei” să fie organizat doar cu localnicii din comuna Ion Corvin, din cauza riscului de infectare cu noul coronavirus.

Cu toate acestea, arhiepiscopul Tomisului, Înalt Prea Sfinţitul Teodosie, le-a ordonat tuturor preoților și călugărilor din Constanța să meargă la mănăstire, la pelerinajul Sfântului Andrei.

„Dacă acolo este momentul să plece din viața aceasta, credinciosul pleacă la Dumnezeu”, afirmă Înalt Prea Sfinţitul Teodosie

Declarație controversată făcută ulterior, într-o emisiune TV, de ÎPS Teodosie, referitoare la invitarea pelerinilor la Sfânta Liturghie la mănăstirea „Peștera Sfântului Apostol Andrei” din localitatea Ion Corvin, județul Constanța, este împotriva unei decizii judecătoresti.

În județul cu una dintre cele mai mari rate de infectare din țară, reprezentanții Bisericii ignoră instanțele judecătorești și guvernanții, punând în pericol starea de sănătate a credincioșilor.

Întrebat ce se întâmplă dacă un credincios se îmbolnăvește de COVID-19, într-un interviu pentru Constanța TV, răspunsul acestuia a fost: „Dacă acolo este momentul să plece din viața aceasta, pleacă la Dumnezeu”.

Dragoș Tănase
Dragoș Tănase are o experiență de aproape 20 de ani în presa online. A absolvit Facultatea de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion în anul mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O tânără din Marea Britanie a venit să petreacă pe litoral, la Constanța, și spune...
Pensia uriașă pe care o are Iohannis! A răbufnit și a aruncat pe „masă” o...
FOTO. Viciul lui sunt femeile! S-a logodit cu o actriță din filmele pentru adulți, iar...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Un fost ministru a fost filmat omorându-și în bătaie soția, într-un restaurant. Imaginile au stârnit...
Ce s-a putut observa de 1 mai în blestematul loc de la 2 Mai, unde...
Ai cumpărat mici de mangaliță din supermarketurile Lidl? Ce ingrediente conțin, de fapt
Un tânăr din Suceava a omorât un om cu maşina, apoi a fugit. Poliţia l-a...
Adevărul despre starea gravă a lui Florin Piersic! Breaking news!
Câți mici a cumpărat un român de 1 Mai! Oamenilor nu le-a venit să creadă:...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La câți KM se schimbă ambreiajul mașinii? Primele semne al ambreiajului uzat
Rusia a recucerit oraşul Robotyne, principala aşezare eliberată de Ucraina în 2023
RISC MAJOR în spațiul cosmic! Un cercetător avertizează că „suntem LA LIMITĂ”
E ilegal pentru cei cu CASA la CURTE. Nu poți face asta vecinului. Faci închisoare
Viața la bloc. Cum pot fi diminuate sumele plătite la întreținere
Cum arăta Gabriela Lucuțar, Regina Întunericului de la Chefi la cuțite, înainte de intervențiile estetice....
Ce plantă poate preveni cancerul? Are proprietăți miraculoase: elimină pietrele de la rinichi și tratează...
Florin Piersic, ajuns de urgență pe masa de operație! Care este starea de sănătate a...
"A făcut o mare greșeală că a renunțat la profesia de actor". Carmen Tănase, declarații...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Ce mai înseamnă Paștele pentru români și cum vor petrece cei mai mulți sărbătorile pascale?