Claudiu Năsui: Am analizat peste jumătate dintre dosarele depuse pentru Măsura 2 privind granturile pentru capital de lucru

Claudiu Năsui: Am analizat peste jumătate dintre dosarele depuse pentru Măsura 2 privind granturile pentru capital de lucru
Publicat: 23/01/2021, 14:53

Peste jumătate dintre dosarele depuse pentru Măsura 2 privind granturile pentru capital de lucru au fost analizate. În acest moment sunt la 12.887 dosare procesate sau în curs de clarificare, a anunţat ministrul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului (MEAT), Claudiu Năsui. El a precizat că mailurile primite de aplicanţii la schemele de ajutor de stat din fonduri externe nerambursabile derulate prin MEAT, în care sunt informaţi că au fost admişi pentru finanţare şi li se propun diverse oferte comerciale, sunt false și nu provin de la minister.

El a subliniat că, pentru măsura 1, microgranturi, mai sunt de clarificat 350 de dosare.

„Am trecut de jumătate din dosarele de analizat pentru măsura 2. Am reuşit să ajungem la 12.887 dosare procesate sau în curs de clarificare. Pentru măsura 1, numărul dosarelor aflate în clarificare a scăzut simţitor. Mai sunt doar 350 de clarificat”, a scris ministrul, vineri seara, pe pagina sa de Facebook.

El a menţionat că numărul plăţilor efectuate pentru ambele măsuri va creşte imediat ce avem noul buget, până atunci ministerul fiind limitat la a face plăţi în valoarea de 1/12 pe lună din bugetul anului anterior.

Năsui: Săptămâna aceasta am primit informaţii despre anunţul mincinos trimis către beneficiari. Anunţul nu a provenit de la minister

„Avem o problemă cauzată de epidemie într-una dintre cele mai încărcate agenţii, lucru care ne-a încetinit uşor faţă de ritmul din săptămâna anterioară. De asemenea, săptămâna aceasta am primit informaţii despre anunţul mincinos trimis către beneficiari. Anunţul nu a provenit de la minister. Nu este aprobat de minister. Şi nu a contribuit decât la a mări starea de nervozitate din rândul antreprenorilor care, în mod perfect legitim, aşteaptă banii pe care li i-a promis statul”, a precizat Claudiu Năsui.

În urmă cu patru zile, Ministerul Economiei avertiza că aplicanţii la schemele de ajutor de stat din fonduri externe nerambursabile derulate prin Ministerul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului (MEAT) primesc e-mail-uri de la anumite persoane, în care sunt informaţi că au fost admişi pentru finanţare şi în care li se propun diverse oferte comerciale.

Ministerul Economiei: Nu favorizăm aplicanţi, dosarele sunt evaluate după grila publicată pe site

În urma sesizărilor primite, reprezentanții MEAT au aflat că există persoane care trimit solicitanţilor de granturi e-mail-uri prin care îi felicită că au fost admişi şi le propun diverse oferte comerciale.

„Vă informăm că Ministerul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului nu comunică aprobarea proiectelor prin terţi, toate informările se fac în aplicaţie şi/sau pe e-mailul aplicantului! Nu favorizează aplicanţi, dosarele sunt evaluate după grila publicată pe site-ul granturi.imm.gov.ro! Nu este asociat cu firme care percep taxe pentru facilitarea obţinerii acestor fonduri!”, se preciza în comunicatul transmis de MEAT.

În acest context, Ministerul Economiei solicitau aplicanţilor la schemele de ajutor de stat să urmărească canalele oficiale de comunicare ale ministerului.

Situația la data de 22 ianuarie 2021 pe toate cele 3 măsuri de ajutoare de stat COVID-19:

  • La Măsura 1 – microgranturi de câte 2.000 de euro, 29.250 de solicitanți au cerut finanțare, în perioada 12-21 octombrie 2020, cererile lor fiind procesate în totalitate, conform Ministerului Economiei. Din aceștia, până acum, au fost declarați admiși 19.100 și respinși 9.800, până acum. Un număr de 350 de solicitanți sunt în proceduri de clarificări. De asemenea, 16.504 beneficiari au primit deja banii în conturi, în valoare totală de 159,74 milioane lei.
  • La Măsura 2 – granturi de capital de lucru de 2.000-150.000 euro, un număr de 22.226 de solicitanți au cerut finanțări, în perioada 22-28 octombrie 2020. Până acum, au fost admiși la finanțare 10.187 de solicitanți, iar 413 au primit decizie de respingere. Alți 2.287 sunt în clarificări. Un număr de 2.774 solicitanți au primit banii de la stat, în valoare totală de 967,14 milioane lei. În total, în prezent sunt 12.887 de solicitări procesate, într-un fel sau altul. Aceasta înseamnă că în ultima săptămână s-au procesat 3.835 de cereri. Ministrul Economiei, Claudiu Năsui, a precizat recent că a solicitat Guvernului alocarea în întregime a sumelor necesare plăților de ajutoare de stat, prin bugetul Ministerului Economiei, în Legea bugetului de stat pe anul 2021, pe care Executivul o pregătește pentru a o trimite apoi la Parlament.
  • La Măsura 3 – granturi de investiții de câte 50.000-200.000 euro, începând cu data de 3 decembrie 2020 până pe 22 ianuarie 2021, s-au înscris 9.483 de firme, suma totală solicitată la finanțare fiind de aproape 5,6 miliarde de lei, adică 1,1 miliarde de euro, mult peste bugetul de 550 de milioane de euro cu tot cu contribuția estimată a beneficiarilor. Înscrierile sunt deschise până pe 29 ianuarie 2021, ora 20.00.
Gilda Popa
Gilda Popa este licențiată în Drept și a urmat un master de psihologie organizațională la Facultatea de Psihologie - Universitatea București. A mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie și-a reclamat soțul pentru ce a forțat-o să facă în dormitor. Dar un...
BREAKING | Medicul care l-a operat de urgență pe Florin Piersic, în ziua de Paște,...
FOTO. Serena Williams și Maria Sharapova, rivalele Simonei Halep, apariții fenomenale la MET Gala! Imagini...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
A plecat în vacanță în Spania și a dispărut fără urmă. Ana Maria i-a trimis...
Meteorologii Accuweather anunță o vară ciudată în România. Temperaturi anormale în București
Absolut ȘOCANT! Ce au arătat ultimele analize în cazul Gabrielei, fetița de 4 ani moartă...
Meteorologii anunţă o "schimbare majoră" a vremii. Vom avea fenomene extreme în ţară toată săptămâna
Se spală în a treia zi de Paște? Ce spun preoţii
Accident sau sinucidere? Un bărbat a decedat în a treia zi de Paște, după ce...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Dacia Duster 2024: „Poate chiar e o problemă că arată atât de futurist”
Vladimir Putin a fost învestit azi într-un nou mandat la conducerea Rusiei. Ce declaraţii a...
Adevărul despre FIOROȘII T-REX! S-a aflat ABIA ACUM
BANCNOTELE cu care nu mai poți plăti. Decizia ESTE FINALĂ. Avertisment pentru cei cu bani...
Scandal uriaș la Eurovision. Fanii au fost oripilați
Gabriela Cristea, prima reacție după problemele de la afacerea cu cozonaci. Cum a explicat situația:...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Suferința prin care a trecut Mihai Onilă când a auzit că fiica lui se va...
Pepe, mesaj cu subînțeles pentru Raluca Pastramă? Artistul stârnește controverse cu noua piesă „Pasăre de...
BANCUL ZILEI. De Paște, soțul e la bucătărie și face de mâncare. Soția, care e...
Cubanez de 29 ani, prins în timp ce încerca să treacă Prutul înot din Moldova...