Ce se întâmplă cu turiștii care se îmbolnăvesc de COVID-19 în vacanță. Explicațiile lui Raed Arafat

Ce se întâmplă cu turiștii care se îmbolnăvesc de COVID-19 în vacanță. Explicațiile lui Raed Arafat
Ce se întâmplă cu turiștii care se îmbolnăvesc de COVID-19 în vacanță. Explicațiile lui Raed Arafat / Sursă FOTO: Shutterstock
Publicat: 06/02/2021, 07:53
Actualizat: 06/02/2021, 07:54

Secretarul de stat Raed Arafat a explicat faptul că decizia de a solicita un test COVID-19 negativ pentru cei care revin în țară din regiuni aflate pe lista zonelor galbene cu risc epidemiologic are scopul de a limita răspândirea coronavirusului în România. De asemenea, acesta a subliniat că este o măsură adoptată deja de multe țări europene.

Raed Arafat a explicat într-o intervenție la Digi24 faptul că prin măsura impusă (n.r. test COVID-19 negativ) sunt identificate și persoanele asimptomatice, care prezintă un risc ridicat de a da boala și altor persoane.

„Putem depista dacă persoana e pozitivă înainte să vină în România și atunci e bine, dacă e pozitiv, să nu călătorească într-un avion sau un mijloc de transport care să cauzeze infectarea altor persoane. Prevenim ca persoana pozitivă asimptomatică să ajungă în țară, după care până ajunge să se carantineze să nu infecteze și alte persoane și, având în vede și noua tulpină, să ajungă în număr mai mare cu cazuri mai multe în România. Nu avem de ce să ne supărăm, pentru că la fel e și invers și lumea acceptă și nu comentează. Când pleacă în Dubai sau în altă țară ei cer teste și e ok, lumea e pregătită să facă testul ca să plece. Dar și la întoarcere, dacă au petrecut timp acolo, acest test ajută la prevenirea infectării altor persoane în avion și la prevenirea aducerii noilor tulpini într-un număr mai mare în țară”, a explicat Raed Arafat.

De asemenea, acesta a precizat că măsura va intra în vigoare începând cu 12 februarie deoarece sunt deja multe persoane plecate în vacanță în țări aflate în zona galbenă, care aveau bilete de avion deja luate și nu mai aveau cum să facă testul.

Oamenii trebuie să își asume riscul că țara unde merg în vacanță ar putea ajunge pe codul galben

„Riscam să creăm o situație în care oamenii să-și piardă și biletele de avion. Dar trebuie să știe omul că dacă pleacă, riscul ca acea țară, în timpul când sunt plecați, să ajungă pe codul galben există. Când călătorim în această perioadă ne asumăm un risc că e posibil să ne trezim în mijlocul unei astfel de situații”, a mai susținut secretarul de stat.

Totodată, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență a punctat faptul că persoanele care contractează virusul SARS-CoV-2 în timp ce se află în vacanță nu pot reveni în țară dacă au un test COVID-19 pozitiv.

„E foarte clar că nu mai călătoresc înapoi. Dacă e pozitiv înseamnă că nu mai poate să se amestece cu persoanele sănătoase în avion. E o abordare de sănătate publică. Dacă e pozitiv, prevenim infectarea celorlalte persoane care urcă în avion cu el. Dacă e pozitiv, înseamnă că persoana respectivă trebuie să urmeze modul în care țara respectivă gestionează pacienții pozitivi. Nicio țară nu lasă pacienții pozitivi pe stradă, îi pune în izolare la domiciliu sau într-un spațiu destinat, dar niciun avion, dacă știe că persona e pozitivă, nu-l va lăsa să urce la bord. Dacă urci în avion știind că ai rezultat pozitiv, deja e zădărnicirea combaterii bolilor și asta intră sub incidența legii. Înseamnă că ai urcat cu bună știință și ai ajutat la infectarea altor persoane, mai ales dacă ai una din tulpinile agresive. Dacă stă lângă tine o persoană de 70-80 de ani, ai și omorât-o probabil”, a explicat Raed Arafat.

De asemenea, acesta a precizat că probabil companiile aeriene vor solicita testul COVID-19 negativ înainte de îmbarcare, dar și DSP-urile din România vor cere rezultatul testului.

„Soluția e să analizăm când plecăm, nu în afaceri, ci în concediu, să analizăm unde ne ducem, să vedem riscul și să luăm precauțiile necesare în acest sens”, a îndemnat secretarul de stat.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O fetiță le-a spus părinților că are un monstru în cameră, dar ei nu au...
Tatuajul ireal care a produs controverse în mediul online. Bărbatul de 60 de ani nu...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Cea mai „nebună” ofertă vine de la Lidl! Ce o să găsiți în supermarketuri de...
Cum a rămas, de fapt, Gina Pistol însărcinată. Nu mai avea nicio speranță: „Smiley mi-a...
O rezervaţie de bujori unică în Europa se află în România. E situată pe cel...
Tragedie în România! A MURIT
Cum a fost prins Prinţul Paul al României! Detaliul care l-a dat de gol. Acesta...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Filtru de particule înfundat se REPARĂ sau se ARUNCĂ? Ce durată de viață are DPF?
S-a realizat al doilea transplant de rinichi de porc către un pacient uman
Rezervor URIAȘ de apă, găsit ADÂNC sub suprafața Pământului
S-A DAT ORDIN în Ungaria. Viktor Orban a luat deja decizia: Situaţia este înfricoşătoare
Iancu Sterp, ajuns în finala Survivor All Stars cu ajutorul fratelui său celebru
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
Ce plantă poate preveni cancerul? Are proprietăți miraculoase: elimină pietrele de la rinichi și tratează...
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
"Oare cât mai trebuie să mai îndur? Credeți-mă că nu mai pot". Mesajul fostului socru...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Cercetătorii sugerează să încercăm experiențe noi atunci când simțim că timpul ne scapă printre degete