Discuții în contradictoriu între înalții ierarhi ai BOR pe marginea Tainei Sfântului Botez. Sinodul va tranșa „meciul” Teodosie – Calinic

Discuții în contradictoriu între înalții ierarhi ai BOR pe marginea Tainei Sfântului Botez. Sinodul va tranșa „meciul” Teodosie - Calinic
Discuții în contradictoriu între înalții ierarhi ai BOR pe marginea Tainei Sfântului Botez. Sinodul va tranșa „meciul” Teodosie - Calinic / Sursa FOTO: captura Youtube
Publicat: 21/02/2021, 10:08

Taina Sfântului Botez scoate la iveală opiniile diferite care s-au format în sânul Bisericii Ortodoxe Române după tragedia de la Suceava, când un bebeluș a ajuns la spital în stare critică imediat ce a fost scufundat în apă, la slujba de botez. IPS Calinic anunță că la următoarea ședință a Sfântului Sinod vor exista discuţii despre botez, în timp ce Arhiepiscopul Tomisului, Înaltpreasfinţitului Părinte Teodosie, se declară împotriva oricărei intervenții de modificare a botezului creștin-ortodox.

Într-un comunicat de presă, IPS Calinic susține doar că opiniile sale nu coincid cu alte lui Teodosie, ceea ce trebuie respectat, nicidecum judecat.

IPS Calinic vorbește despre „protejarea vieții pruncilor”

„Totodată, Arhiepiscopul Teodosie menţionează că la şedinţa Sfântului Sinodului vor exista discuţii în acest sens, lucru absolut normal pentru cel mai înalt for decizional al Bisericii Ortodoxe Române, abilitat să decidă în privinţa temelor care vizează activitatea bisericească ortodoxă în ansamblul ei. Necesitatea abordării unor discuţii pe seama săvârşirii Tainei Sfântului Botez în proxima şedinţă de lucru a Sfântului Sinod a fost exprimată de altfel chiar de către Arhiepiscopul Calinic al Argeşului şi Muscelului, membru de drept al Sfântului Sinod, în cadrul unor declaraţii publice din data de 5 februarie 2021”, se arată în comunicatul Arhiepiscopiei Argeşului şi Muscelului.

Cât despre „ajungerea Înaltpreasfinţitului Părinte Calinic în faţa Sinodului”, zvon lansat în spațiul public, Arhiepiscopul Calinic precizează că sunt afirmaţii scoase din context „în scop mediatic”.

IPS Calinic, chemat la judecata BOR?

În februarie, Arhiepiscopul Argeşului şi Muscelului a adresat o serie de sfaturi şi recomandări preoţilor, „în virtutea autonomiei eparhiale locale, izvorâte din grijă părintească, în scopul responsabilizării clericilor pentru evitarea unor incindente nedorite şi nefericite, atunci când vine vorba de săvârşirea Botezului”. „Avem nădejdea că iniţiativa Arhiepiscopiei Argeşului şi Muscelului de a proteja viaţa pruncilor veniţi la Taina Botezului, cât mai bine cu putinţă a fost lămurită”, mai precizează comunicatul de presă.

„Precizăm că IPS Teodosie nu ar urma să iniţieze în Sfântul Sinod o acţiune de chemare în judecată a IPS Calinic, în faţa vreunei instanţe bisericeşti. Afirmaţia IPS Teodosie a fost scoasă din context şi eronat înţeleasă. Săptămâna viitoare urmează să aibă loc o sesiune obişnuită de lucru a Sfântului Sinod, iar IPS Teodosie a menţionat că se va întâlni acolo cu IPS Calinic cu care va discuta, în mod firesc, colegial”, a anunţat chiar IPS Teodosie.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Trupul unei tinere a fost turnat în beton în urmă cu peste 50 de ani....
Polițista care a luat mită de la Lidia Buble, condamnată definitiv! Ce pedeapsă a primit...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
SUA au cumpărat 81 de avioane sovietice de la un aliat al lui Putin cu...
Reghe cere sprijinul instanței: 'Trebuie să înceteze această hărțuire!' Poliția nu confirmă urmărirea penală împotriva...
Detalii tabu din viața intimă a unei actrițe: și-a pierdut virginitatea la 35 de ani
Momentul în care strada din Cluj s-a surpat și s-a format un crater uriaș. Un...
Tragedie în România! A MURIT
Polițista mituită de Lidia Buble, condamnată definitiv! Ce pedeapsă a primit femeia din partea judecătorilor
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Filtru de particule înfundat se REPARĂ sau se ARUNCĂ? Ce durată de viață are DPF?
Gorghiu: Ministerul Justiţiei depune eforturi ca prinţul Paul să-şi execute pedeapsa în România
Cea mai BOGATĂ actriță de la Hollywood! „Puțină lume știe despre mine că...
Interdicție în România, din aprilie. E ILEGAL peste tot. Te lasă fără bani și fără...
Artist internațional, filmat într-o ipostază neașteptată, la Costinești. Este urmarit de zeci de milioane de...
Vlăduța Lupău, imagini ireale! Cum arăta cântăreața. Adevărul despre operațiile ei
Robi, hotărât să lupte pentru Roberta! Concurentul nu este impresionat de chimia dintre Roberta și...
"M-am săturat". David Pușcaș a ajuns la capătul puterilor. Ce piedici întâmpină fiul adoptiv al...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Trei femei au fost diagnosticate cu HIV după ce și-au făcut tratamente faciale