Studiu. Vaccinarea singură nu este suficientă pentru a opri coronavirusul. O relaxare graduală a măsurilor ar putea diminua viitoarele valuri

Studiu. Vaccinarea singură nu este suficientă pentru a opri coronavirusul. O relaxare graduală a măsurilor ar putea diminua viitoarele valuri
Publicat: 19/03/2021, 19:04
Actualizat: 06/04/2021, 14:32

Vaccinarea singură este puțin probabil să conțină infecții cu coronavirus în Marea Britanie, însă redeschiderea treptată și absorbția ridicată a vaccinului ar putea minimaliza valurile viitoare, sugerează noi cercetări.

Vaccinarea singură nu va opri coronavirusul

Vaccinarea tuturor adulților din Marea Britanie este puțin probabil să obțină imunitatea efectivului și să conțină pe deplin virusul. Prin urmare, eliberarea treptată a restricțiilor, absorbția ridicată a vaccinului și un vaccin cu protecție ridicată împotriva infecțiilor sunt toate necesare pentru a reduce riscul de viitoare focare, spun cercetătorii.

În Anglia, foaia de parcurs implică relaxarea lentă și treptată a măsurilor, majoritatea restricțiilor fiind ușurate după ce cei mai vulnerabili vor fi vaccinați.

Cercetătorii de la Universitatea din Warwick au efectuat un studiu de modelare care a fost realizat înainte de datele din studiile de lansare a vaccinărilor. Deoarece rezultatele preliminare sugerează că vaccinul oferă o anumită protecție împotriva infecției, dar nivelul exact este necunoscut, cercetătorii au analizat o serie de niveluri de protecție împotriva infecției.

Studiul publicat în Lancet Infectious Diseases a modelat lansarea combinată a vaccinului în Marea Britanie cu diferite scenarii de măsuri de control relaxante, pentru a prezice numărul deceselor și internărilor în spital datorate COVID-19 din ianuarie 2021 până în ianuarie 2024.

Dacă toate măsurile de control sunt eliminate în ianuarie 2022 (după lansarea completă a vaccinului), se estimează 21.400 decese COVID-19, dacă vaccinul previne 85% din infecții. Aceasta crește la 96.700 dacă vaccinul previne doar 60% din infecții. Singurul scenariu în care numărul cazurilor rămâne scăzut este dacă toate măsurile de control sunt eliminate în ianuarie 2022 cu scenariul optimist de absorbție a vaccinului (95%, 90% și 85%, la cei peste 80 de ani, 50-79 ani și respectiv 18-49 ani) și un vaccin care oferă o protecție de 85% împotriva infecțiilor, ceea ce reduce decesele la aproximativ 1.030.

O relaxare graduală a măsurilor, pe mai multe luni, ar putea diminua vârful unor viitoare valuri

Relaxarea treptată, spre deosebire de eliberarea imediată a măsurilor de control, poate reduce viitoarele valuri de infecție. De exemplu, eliberarea parțială a măsurilor de control în februarie 2021 a prezis un val de infecție care atinge maxim 1.670 decese pe zi, dar eliberarea treptată a măsurilor pe parcursul a 5 luni sau 10 luni duce la valuri care ating vârful la 430 și, respectiv, 46 de decese pe zi.

Deși vaccinarea scade substanțial decesele globale, deoarece protecția niciunui vaccin împotriva bolilor simptomatice nu este de 100%, autorii notează că unele persoane care au fost vaccinate vor muri în continuare de COVID-19. Dacă vaccinul oferă o protecție de 60% împotriva infecției, autorii prezic că 48% și 16% din decese pot fi la persoanele care au primit una sau două doze de vaccin, respectiv.

Dr. Sam Moore, de la Universitatea din Warwick, Marea Britanie, spune: „Învățăm rapid mai multe despre eficacitatea vaccinului pe măsură ce programele de vaccinare sunt lansate în întreaga lume. De când am realizat acest studiu, noi dovezi sugerează că ar putea exista un nivel mai ridicat de protecție împotriva boală severă oferită atât de vaccinurile Pfizer-BioNTech, cât și de vaccinurile Oxford-AstraZeneca decât nivelul pe care l-am presupus. Acest lucru poate reduce dimensiunea internărilor și deceselor viitoare spitalizate pe care le-am estimat, făcând viitoarele valuri mai ușor de gestionat pentru serviciul de sănătate. unele descoperiri preliminare au sugerat că vaccinul oferă un nivel de protecție împotriva infecției, dar nivelul exact de protecție oferit de vaccinuri este încă neclar. Vom continua să ne actualizăm predicțiile pe măsură ce vor fi disponibile noi date privind eficacitatea vaccinului. ” 

Autorii avertizează că absorbția vaccinului este probabil să fie inegală (grupându-se între anumite gospodării și grupuri socio-economice), putând da naștere unor surse de infecție, deoarece măsurile de control sunt relaxate. Ei subliniază importanța testelor intensive, a urmăririi și a capacităților de izolare pentru a viza aceste buzunare de infecție.

Scriind într-un comentariu, dr. Viola Priesemann (care nu a fost implicat în studiu), de la Institutul Max Planck pentru dinamică și autoorganizare, Germania, comentează despre importanța utilizării înțelepte a protecției împotriva vaccinurilor pentru a preveni valuri de infecție suplimentare,

„Avantajul evitării unui alt val de pandemie este clar: mai puțin așa-numitul COVID-19 lung, mai puțină carantină, mai puține decese și reducerea impactului pandemiei asupra societăților și economiilor. În cele din urmă, mai multe infecții înseamnă mai mult spațiu pentru răspândire și evoluție de variante de evadare, care riscă un obstacol major pentru orice strategie de vaccinare, astfel încât evitarea acestei eventualități va fi crucială. „

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O tânără din Marea Britanie a venit să petreacă pe litoral, la Constanța, și spune...
Pensia uriașă pe care o are Iohannis! A răbufnit și a aruncat pe „masă” o...
FOTO. Viciul lui sunt femeile! S-a logodit cu o actriță din filmele pentru adulți, iar...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Un fost ministru a fost filmat omorându-și în bătaie soția, într-un restaurant. Imaginile au stârnit...
Ce s-a putut observa de 1 mai în blestematul loc de la 2 Mai, unde...
Ai cumpărat mici de mangaliță din supermarketurile Lidl? Ce ingrediente conțin, de fapt
Un tânăr din Suceava a omorât un om cu maşina, apoi a fugit. Poliţia l-a...
Adevărul despre starea gravă a lui Florin Piersic! Breaking news!
Câți mici a cumpărat un român de 1 Mai! Oamenilor nu le-a venit să creadă:...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La câți KM se schimbă ambreiajul mașinii? Primele semne al ambreiajului uzat
Rusia a recucerit oraşul Robotyne, principala aşezare eliberată de Ucraina în 2023
RISC MAJOR în spațiul cosmic! Un cercetător avertizează că „suntem LA LIMITĂ”
Lege pentru cei care au telefoane mobile. Persoanele care ar putea avea interzis să aibă...
Pensiile care ar putea fi dublate. Românii vizați
Cum arăta Gabriela Lucuțar, Regina Întunericului de la Chefi la cuțite, înainte de intervențiile estetice....
Ce plantă poate preveni cancerul? Are proprietăți miraculoase: elimină pietrele de la rinichi și tratează...
Florin Piersic, ajuns de urgență pe masa de operație! Care este starea de sănătate a...
"A făcut o mare greșeală că a renunțat la profesia de actor". Carmen Tănase, declarații...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
47 de copii migranți au dispărut în Europa în fiecare zi începând cu anul 2021