(P) Cum să-ți protejezi ficatul

(P) Cum să-ți protejezi ficatul
Cum să îți protejezi ficatul
Publicat: 18/05/2021, 18:32

Ficatul este un organ vital, cu o contribuţie semnificativă în buna funcţionare a metabolismului şi a sistemului imunitar. Se apreciază, însă, că numărul total al funcţiilor sale se apropie de 500. Îndeplinind roluri atât de variate şi de numeroase în organism, nu este de mirare că menţinerea sănătăţii ficatului este absolut esenţială pentru creșterea calității vieții.

Ficatul este o adevărată „uzină”. Acesta are o activitate intensă 24/7: „aparatura” sa complexă filtrând toate substanţele care ajung în organism, neutralizând astfel toate toxinele, combătând infecţiile și reglând nivelul hormonal. Organul, extrem de activ, are şi o capacitate incredibilă de regenerare, celulele hepatice (hepatocitele) fiind capabile să se refacă în urma afecţiunilor sau leziunilor pe termen scurt.

Cele mai întâlnite afecțiuni ale ficatului poartă denumirea generică de hepatite și sunt determinate, de obicei, de:

  • consumul mare de alcool;
  • virusurile hepatice;
  • încărcarea cu grăsimi a ficatului;
  • efectul toxic al unor medicamente.

1.        Hepatita de tip C

Hepatita C este una dintre cele mai cunoscute și răspândite afecțiuni ale ficatului, fiind provocată de virusul hepatic C (VHC). Aceasta afectează funcțiile organului, iar netratată corespunzător poate cauza chiar și ciroză hepatică sau cancer.

2.       Ficatul gras

Steatoza hepatică este o altă boală ficatului provocată de ficatul gras. Afecțiunea se caracterizează prin formarea unor depozite de grăsimi la nivelul organului.

3.      Insuficiența hepatică

Insuficiența hepatică este afecțiunea determinată de incapacitatea ficatului de a-și îndeplini funcțiile. Primele semne apar abia atunci când peste 80% din celulele ficatului nu mai sunt funcționale.

4.      Ciroza hepatică

Ciroza hepatică este o boală severă a ficatului. Ea este caracterizată prin aspectul cicatrizat apărut de-a lungul timpului pe organ, din cauza unor agenți agresivi cum ar fi virusurile, medicamentele sau băuturile alcoolice.

Cum protejăm ficatul ca să nu ajungă în aceste stadii?

Așa cum spuneam, problemele de sănătate ale ficatului apar atunci când acesta este atacat de toxine de-a lungul unor perioade lungi, situaţie în care riscă să se îmbolnăvească, dezechilibrând întregul organism. Tocmai de aceea este atât de importantă protejarea sa, prin adoptarea unui stil de viaţă sănătos, din care să nu lipsească o serie de aliaţi preţioşi, precum anumite alimente și suplimente.

Ficatul poate fi protejat dacă există un consum ridicat de alimente precum carnea slabă, lactatele cu un conținut scăzut de grăsime, peștele sau legumele, precum anghinarea.  Despre cea din urmă se spune că ajută la creşterea rezistenţei celulelor hepatice la acţiunea substanţelor toxice, reducând cantitatea de toxine care pătrund şi afectează ficatul.

Mai există o plantă foarte importantă în dieta unui ficat sănătos, și anume armurariul, din care se produce silimarina. Se știe despre aceasta ca joacă un rol foarte important în protejarea sănătăţii ficatului, care datează de peste 2.000 de ani. Silimarina limitează acţiunea nocivă a radicalilor liberi la nivel hepatic, atât prin acţiune directă, cât şi prin menţinerea sintezei de glutation.

Anghinarea și beneficiile acesteia

Planta ierboasă perenă, cu denumirea științifică de Cynara scolymus, anghinarea face parte din familia compozitelor, adică a ciulinilor. Ea se recunoaște foarte ușor după gruparea florală de muguri violet din vârful plantei.

Anghinarea este o plantă recunoscută pentru beneficiile ei. Frunzele și rădăcina acesteia se folosesc adesea în medicina naturistă, pentru efectele benefice pe care le au asupra sănătății ficatului și a inimii. Planta acționează asupra reglării nivelului de colesterol, fiind consumată, astfel, de persoanele care doresc să slăbească și țin diferite cure.

Beneficiile silimarinei

Principala sursă de silimarină o reprezintă fructul de armurariu. El este originar din țările care se învecinează cu Marea Mediterană, unde este considerat o plantă cu proprietăți curative încă din cele mai vechi timpuri. Fructul de armurariu nu are aromă sau miros, dar are proprietăți hepatoprotectoare.

Acesta conține un complex de trei substanțe: silicristină, silibină și silidianină. Deși silimarina se regăsește, în proporții variate, în majoritatea plantelor din familia ciulinului, armurariul sau Silybum marianum este cea mai bogată sursă de silimarină din câte există.

Previne bolile de ficat cu ajutorul suplimentelor naturale

Un aliat al sănătății ficatului sunt suplimentele alimentare. Un supliment de calitate este HepatoSuport, care conţine extracte naturale de armurariu (Silybum marianum) şi anghinare (Cynara scolymus), substanţe cu efecte hepatoprotectoare recunoscute din timpuri străvechi.

Silimarina din fructele de armurariu şi cinarina din anghinare acţionează sinergic, potenţându-şi efectele benefice asupra sistemului hepato-biliar: protejează celulele hepatice împotriva stresului oxidativ, favorizează eliminarea toxinelor, reglează nivelul colesterolului sangvin şi stimulează secreţia biliară.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O tânără din Marea Britanie a venit să petreacă pe litoral, la Constanța, și spune...
Pescobar, cu 12 gagicuțe la mare: Și-a lăsat iubita acasă și a făcut show de...
FOTO. Viciul lui sunt femeile! S-a logodit cu o actriță din filmele pentru adulți, iar...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Un fost ministru a fost filmat omorându-și în bătaie soția, într-un restaurant. Imaginile au stârnit...
Florin Crișan, managerul Institutului Inimii din Cluj, dezvăluiri de ultimă oră despre Florin Piersic: 'Se...
Ai cumpărat mici de mangaliță din supermarketurile Lidl? Ce ingrediente conțin, de fapt
Oaza de linişte din inima Transilvaniei, unde te poţi răsfăţa la poalele munţilor înconjurat de...
Adevărul despre starea gravă a lui Florin Piersic! Breaking news!
Accident mortal în Suceava! Un tânăr de 26 de ani a fost spulberat de un...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La câți KM se schimbă ambreiajul mașinii? Primele semne al ambreiajului uzat
Ursula von der Leyen întinde mâna extremei drepte pentru o colaborare după alegerile europarlamentare
RISC MAJOR în spațiul cosmic! Un cercetător avertizează că „suntem LA LIMITĂ”
AUSTRIA dă lovitura finală. Decizia ce se pregătește la Viena: Opriți nebunia!
Program magazine 1 mai 2024. Orarul Lidl, Kaufland, Auchan, Penny, Carrefour, Profi, Mega Image și...
Ce plantă poate preveni cancerul? Are proprietăți miraculoase: elimină pietrele de la rinichi și tratează...
Florin Piersic, ajuns de urgență pe masa de operație! Care este starea de sănătate a...
"A făcut o mare greșeală că a renunțat la profesia de actor". Carmen Tănase, declarații...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Nebuloasa Cap de Cal, observată în detalii fără precedent cu Telescopul Webb