Șeful Gărzii de Mediu, anunț îngrijorător: „Poluarea face mai multe victime decât COVID-ul”. Octavian Berceanu solicită CSAT adoptarea unei strategii

Șeful Gărzii de Mediu, anunț îngrijorător: „Poluarea face mai multe victime decât COVID-ul”. Octavian Berceanu solicită CSAT adoptarea unei strategii
Octavian Berceanu / Sursă FOTO: Andreea Alexandru - Mediafax Foto
Publicat: 29/05/2021, 09:05
Actualizat: 29/05/2021, 09:06

Pandemia COVID-19 a provocat numeroase victime într-un an de zile, însă șeful Gărzii de Mediu susține că numărul persoanelor afectate de poluare este mai mare, iar din această cauză solicită Consiliului Suprem de Apărare a Țării (CSAT) să adopte o strategie anti-poluare întrucât această problemă este una de siguranță națională.

Octavian Berceanu acuză faptul că instituția pe care o conduce nu are în prezent mijloacele necesare să își îndeplinească misiunea.

Nu avem echipamente și asta ne ține destul de mult, nu putem da un răspuns cetățeanului, nu putem surprinde infracțiuni de mediu”.

OCTAVIAN BERCEANU – ȘEFUL GĂRZII DE MEDIU

Acesta a transmis că pentru pandemia COVID-19 s-au cheltuit bani „extraordinar de mulţi” și s-au luat măsuri precum ținerea oamenilor în casă, în timp ce „pentru poluare aproape nu facem nimic”.

„Avem daune în ceea ce privește PIB-ul nostru din cauza poluării”

„Nu sunt bani, nu sunt forţe, nu sunt ministere care să lucreze în comun, dar numărul victimelor este mai mare la poluare. Amprenta pe care o presupune poluarea de mediu este mult mai mare. Daunele sunt mai mari decât daunele de la COVID, dar nimeni nu vorbeşte despre asta, pentru că ne scade foarte mult productivitatea în muncă, avem daune în ceea ce privește PIB-ul nostru din cauza poluării și nimeni nu vorbește despre asta”, a adăugat Octavian Berceanu.

De asemenea, acesta a vorbit într-o intervenție la Digi 24, în cursul serii de vineri, 28 mai, și despre ultima intervenție de pe teren la care a participat, în Sărulești. Acesta a vorbit despre comerțul ilegal cu feroase şi neferoase care se desfășoară în localitate, care este controlat de grupuri sau structuri de crimă organizată – „pe aceste structuri, care au o activitate febrilă de ceva ani de zile, se pot ataşa importurile ilegale de deşeuri”.

„Avem o structură care dirijează deja în mod ilegal deşeuri în ţară. În momentul în care tu aduci deşeuri ilegale în România, ei sunt structura care îţi preiau aceste deşeuri şi te scapă de ele. Vreau să desfiinţăm aceste structuri, să nu mai existe un fel de pod pentru cei care se ocupă de importul ilegal de deşeuri”, a explicat Octavian Berceanu.

Cum funcționează rețelele care se ocupă de deșeurile ilegale

Totodată, acesta a explicat cum funcționează o astfel de rețea, cu precădere la Sărulești.

„Revenind la partea de infracţionalitate, oamenii aceştia (din Sărulești – n.r.) doar prestează nişte servicii pentru alţi oameni din proximitate care le aduc camioanele acestea cu marfă, cu maşini de spălat, cu televizoare, maşini, camioane, autobuze, fel și fel de lucruri, pe care ei le dezmembrează şi de aici rezultă nişte produse: fierul vechi care merge și e comercializat tot aşa, pe o piaţă neagră, cablurile care conţin cupru, de exemplu, care sunt incinerate şi turnate în lingouri şi vândute pe piaţa neagră; mai rezultă nişte produse din dezasamblarea vehiculelor care nu sunt valorificate, sunt incinerate sau aruncate aiurea pe câmpuri. Volumele sunt enorme, mii de metri cubi, mii de tone şi nu se descompun decât în mii de ani aceste produse pe care le aruncăm în pământ”, a subliniat Octavian Berceanu.

De asemenea, acesta a transmis că această economie „circulară” poate funcționa și legal, „dar nu au vrut, până acum, pentru că banii negri rezultați au, tot așa, niște proporții foarte mari”. Șeful Gărzii de Mediu a transmis că un camion de cupru de 5 tone valorează cel puţin 30.000 de euro.

Companii la limita legii

Totodată, acesta a punctat faptul că în teren acționează, de fapt, niște rețele „foarte bine conectate unele cu altele”.

„Sunt nişte camioane care tot pleacă de acolo (…) Există un comerţ. De exemplu, în Săruleşti se fac actele pentru cablurile arse în Sinteşti, lângă Bucureşti. Când am spus că am dat acolo amenzi, am vizat în primul rând firme. Pentru 6 companii din Săruleşti ieri a fost retrasă autorizaţia de funcţionare. De ce? Pentru că facilitau un astfel de comerţ la limita legii”, a explicat Octavian Berceanu.

Șeful Gărzii de Mediu a susținut că pe harta țării s-ar putea observa o axă a acestor rețele – Constanţa – Săruleşti – Sinteşti – Strehaia, până în graniţa cealaltă, cu Serbia, cu Ungaria – iar pe această linie „sunt niște localități în care sunt firme care au același obiect de activitate și este o întreagă țesătură între aceste companii. E o piață neagră a deșeurilor, a fierului vechi, a cuprului și a altor produse care în mod normal ar trebui să intre în economia circulară”.

„Aceste deşeuri vin din ceea ce ar trebui să fie contorizat în economia circulară, ceea ce ar trebui să reprezinte banii decontaţi de la diverse organizaţii cu care producătorii de produse şi deşeuri, de ambalaje, sunt conectaţi, bani care în loc să se rostogolească la vedere, de fapt sunt înmormântaţi în economia neagră, ajung în altă parte”, a detaliat şeful Gărzii de Mediu.

„Murim cu zile din cauza poluării”

„Atât de mare este presiunea, şi externă, și internă, cu deșeuri, vizavi de lege și de sănătatea oamenilor, încât noi ar trebui la ora asta să avem o strategie extraordinar de bine dezvoltată pe combatere a infracţionalităţii de mediu – și nu mă refer doar la deșeuri, mă refer și la poluare – , iar acestă strategie ar trebui să fie printre primele cinci strategii care să fie aprobate în CSAT, pentru că murim cu zile din cauza poluării”, a adăugat Octavian Berceanu.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O regină a frumuseții a fost găsită de mafioți după ce a dezvăluit pe Instagram...
Anunţ trist despre Florin Piersic, direct din spital, de Paşte! Din păcate, nu se pune...
FOTO. Andreea Prisăcariu, imagine controversată, în costum de baie, în Vinerea Mare! Rebela tenisului românesc...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Un român a vrut să fure bani dintr-un bancomat din Italia și a rămas fără...
Anunţul momentului! Este vorba despre Florin Piersic
ȘOCANT: ce conținea peștele macrou care i-a adus moartea fetiței de 4 ani din Călărași
După 10 de ani de muncă pe un vas de croazieră, Claudiu s-a întors în...
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Cutremur în Prima zi de Paște! Unde a avut loc și ce magnitudine a înregistrat
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Avertisment al serviciilor secrete europene: Rusia pregăteşte activ atentate cu bombă sub acoperire, atacuri incendiare...
Inventatorul REVOLVERULUI avea o PERSPECTIVĂ NEOBIȘNUITĂ asupra PĂCII!
SUA, în stare de șoc. A MURIT la Casa Albă. Medicii au privit neputincioși
Exclusiv: Fosta iubită a lui Philipp Plein explodează. Ce acuzații îi aduce româncei Andreea Sasu
Aceste zodii vor avea parte de iubire adevărată în săptămâna 6-11 mai 2024. Ce surprize...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Roberta și Julia își aruncă săgeți în Casa Iubirii! Patrick, pe post de arbitru: „Diferența...
De ce Lora nu a devenit mamă până la 41 de ani: "Eu mă simt...
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Cum a schimbat Charles Darwin înțelegerea evoluției pe Pământ