OMS, noi detalii despre tulpina de COVID care a afectat India și a ajuns și în România: O singură sublinie genetică a variantei Delta este îngrijorătoare

OMS, noi detalii despre tulpina de COVID care a afectat India și a ajuns și în România: O singură sublinie genetică a variantei Delta este îngrijorătoare
Sursă FOTO - caracter ilustrativ: Shutterstock
Publicat: 02/06/2021, 14:17
Actualizat: 02/06/2021, 14:55

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a anunțat că o singură sublinie genetică a variantei Delta, tulpina coronavirusului depistată pentru prima dată în India, este îngrijorătoare. Linia genetică este B.1.617.2 și a fost confirmată inclusiv la 19 cazuri de infecție din România, în București și trei județe. 

A devenit evident că mai multe riscuri pentru public sunt asociate cu B.1.617.2, în timp ce rate de transmitere mai mici au fost observate pentru celelalte sublinii, a precizat OMS în raportul său epidemiologic săptămânal despre pandemia de COVID-19.

Varianta B.1.617, denumită Delta şi considerată potenţial responsabilă pentru recrudescenţa pandemiei de COVID-19 în India, s-a extins deja în peste 50 de ţări prin intermediul a trei sublinii genetice diferite. OMS a inclus luna trecută întreaga variantă din India în categoria celor „îngrijorătoare”, dar a anunţat, marţi, că doar o sublinie genetică a acesteia trebuie să fie considerată astfel, potrivit Agerpres.

B.1.617.2 rămâne în categoria variantelor îngrijorătoare, la fel ca alte trei variante ale virusului SARS-CoV-2, considerate mai periculoase decât versiunea originală întrucât sunt mai contagioase, au un grad de mortalitate mai mare sau pentru că vaccinurile actuale ar putea să nu ofere o protecţie suficientă împotriva lor.

Această variantă a fost confirmată și în România

În 19 cazuri din Romînia, infectarea cu linia genetică B.1.617.2 a fost depistată în București și trei județe, anunța în 27 mai Institutul Național de Sănătate Publică (INSP), care preciza că nu se poate vorbi despre transmitere comunitară în România. INSP a mai spus, de asemenea, că nu a fost înregistrat niciun deces.

OMS a anunţat, luni, că va atribui litere din alfabetul grecesc denumirilor ştiinţifice ale diverselor variante detectate, precum Alfa, Beta, Gamma şi Delta – cea din urmă referindu-se la varianta B.1.617, care a fost depistată pentru prima dată în India. Această iniţiativă doreşte mai ales evitarea unor denumiri „stigmatizante şi discriminatorii” pentru ţările şi teritoriile în care acele variante au fost depistate pentru prima dată.

Continuăm să observăm o transmisibilitate în creştere netă şi un număr tot mai mare de ţări care semnalează recrudescenţe asociate acestei variante”, notează OMS, care consideră „prioritară” realizarea „unor studii noi” asupra impactului generat de varianta Delta.

„O nouă variantă-hibrid, semnalată sâmbătă de autorităţile sanitare din Vietnam, pare să fie o variantă a tulpinii Delta. Ştim că B.1.617.2, o sublinie a variantei Delta, are o transmisibilitate crescută, ceea ce înseamnă că poate să se răspândească mai uşor în rândul oamenilor”, a anunţat marţi Maria Van Kerkhove, coordonatoarea biroului tehnic de luptă împotriva pandemiei de COVID-19 din cadrul OMS.

În schimb, sublinia B.1.617.1 a fost retrogradată în categoria „variantelor de interes” şi a fost redenumită Kappa.

Cât despre B.1.617.3, această sublinie nu mai este considerată interesantă de către OMS şi nu a primit o literă grecească din cauza frecvenţei sale de apariţie relativ scăzută.

În 26 mai, Centrul European pentru Controlul Bolilor (ECDC) a inclus sublinia genetică B.1.617.2 a coronavirusului care a fost detectată și în România între „variantele care determină îngrijorare”.

OMS a clasificat tulpina indiană de COVID-19 drept „îngrijorătoare la nivel global”: „Are un anumit grad de rezistenţă la vaccinuri”

Varianta virusului COVID-19 descoperită în India, B.1.617, a fost clasificată drept „îngrijorătoare”, a anunţat, luni, Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), în special pentru că este mai contagioasă, relatează Mediafax, care citează Le Figaro. Aproximativ 4.000 de oameni mor în fiecare zi în India, din cauza noului coronavirus.


Citește și:

Vaccinul anti-COVID-19 produs de compania chineză Sinovac, aprobat de Organizația Mondială a Sănătății

Numărul cazurilor de COVID-19 provocate de tulpina indiană continuă să crească în Marea Britanie. Majoritatea celor spitalizați sunt nevaccinați


Dragoș Tănase
Dragoș Tănase are o experiență de aproape 20 de ani în presa online. A absolvit Facultatea de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion în anul mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie și-a reclamat soțul pentru ce a forțat-o să facă în dormitor. Dar un...
BREAKING | Medicul care l-a operat de urgență pe Florin Piersic, în ziua de Paște,...
FOTO. Serena Williams și Maria Sharapova, rivalele Simonei Halep, apariții fenomenale la MET Gala! Imagini...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
A plecat în vacanță în Spania și a dispărut fără urmă. Ana Maria i-a trimis...
Meteorologii Accuweather anunță o vară ciudată în România. Temperaturi anormale în București
Absolut ȘOCANT! Ce au arătat ultimele analize în cazul Gabrielei, fetița de 4 ani moartă...
Meteorologii anunţă o "schimbare majoră" a vremii. Vom avea fenomene extreme în ţară toată săptămâna
Se spală în a treia zi de Paște? Ce spun preoţii
Accident sau sinucidere? Un bărbat a decedat în a treia zi de Paște, după ce...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Dacia Duster 2024: „Poate chiar e o problemă că arată atât de futurist”
Vladimir Putin a fost învestit azi într-un nou mandat la conducerea Rusiei. Ce declaraţii a...
Adevărul despre FIOROȘII T-REX! S-a aflat ABIA ACUM
BANCNOTELE cu care nu mai poți plăti. Decizia ESTE FINALĂ. Avertisment pentru cei cu bani...
Scandal uriaș la Eurovision. Fanii au fost oripilați
Gabriela Cristea, prima reacție după problemele de la afacerea cu cozonaci. Cum a explicat situația:...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Suferința prin care a trecut Mihai Onilă când a auzit că fiica lui se va...
Pepe, mesaj cu subînțeles pentru Raluca Pastramă? Artistul stârnește controverse cu noua piesă „Pasăre de...
BANCUL ZILEI. De Paște, soțul e la bucătărie și face de mâncare. Soția, care e...
Cui va preda Warren Buffett imperiul de 400 de miliarde de dolari?