OMS, noi detalii despre tulpina de COVID care a afectat India și a ajuns și în România: O singură sublinie genetică a variantei Delta este îngrijorătoare

OMS, noi detalii despre tulpina de COVID care a afectat India și a ajuns și în România: O singură sublinie genetică a variantei Delta este îngrijorătoare
Sursă FOTO - caracter ilustrativ: Shutterstock
Publicat: 02/06/2021, 14:17
Actualizat: 02/06/2021, 14:55

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a anunțat că o singură sublinie genetică a variantei Delta, tulpina coronavirusului depistată pentru prima dată în India, este îngrijorătoare. Linia genetică este B.1.617.2 și a fost confirmată inclusiv la 19 cazuri de infecție din România, în București și trei județe. 

A devenit evident că mai multe riscuri pentru public sunt asociate cu B.1.617.2, în timp ce rate de transmitere mai mici au fost observate pentru celelalte sublinii, a precizat OMS în raportul său epidemiologic săptămânal despre pandemia de COVID-19.

Varianta B.1.617, denumită Delta şi considerată potenţial responsabilă pentru recrudescenţa pandemiei de COVID-19 în India, s-a extins deja în peste 50 de ţări prin intermediul a trei sublinii genetice diferite. OMS a inclus luna trecută întreaga variantă din India în categoria celor „îngrijorătoare”, dar a anunţat, marţi, că doar o sublinie genetică a acesteia trebuie să fie considerată astfel, potrivit Agerpres.

B.1.617.2 rămâne în categoria variantelor îngrijorătoare, la fel ca alte trei variante ale virusului SARS-CoV-2, considerate mai periculoase decât versiunea originală întrucât sunt mai contagioase, au un grad de mortalitate mai mare sau pentru că vaccinurile actuale ar putea să nu ofere o protecţie suficientă împotriva lor.

Această variantă a fost confirmată și în România

În 19 cazuri din Romînia, infectarea cu linia genetică B.1.617.2 a fost depistată în București și trei județe, anunța în 27 mai Institutul Național de Sănătate Publică (INSP), care preciza că nu se poate vorbi despre transmitere comunitară în România. INSP a mai spus, de asemenea, că nu a fost înregistrat niciun deces.

OMS a anunţat, luni, că va atribui litere din alfabetul grecesc denumirilor ştiinţifice ale diverselor variante detectate, precum Alfa, Beta, Gamma şi Delta – cea din urmă referindu-se la varianta B.1.617, care a fost depistată pentru prima dată în India. Această iniţiativă doreşte mai ales evitarea unor denumiri „stigmatizante şi discriminatorii” pentru ţările şi teritoriile în care acele variante au fost depistate pentru prima dată.

Continuăm să observăm o transmisibilitate în creştere netă şi un număr tot mai mare de ţări care semnalează recrudescenţe asociate acestei variante”, notează OMS, care consideră „prioritară” realizarea „unor studii noi” asupra impactului generat de varianta Delta.

„O nouă variantă-hibrid, semnalată sâmbătă de autorităţile sanitare din Vietnam, pare să fie o variantă a tulpinii Delta. Ştim că B.1.617.2, o sublinie a variantei Delta, are o transmisibilitate crescută, ceea ce înseamnă că poate să se răspândească mai uşor în rândul oamenilor”, a anunţat marţi Maria Van Kerkhove, coordonatoarea biroului tehnic de luptă împotriva pandemiei de COVID-19 din cadrul OMS.

În schimb, sublinia B.1.617.1 a fost retrogradată în categoria „variantelor de interes” şi a fost redenumită Kappa.

Cât despre B.1.617.3, această sublinie nu mai este considerată interesantă de către OMS şi nu a primit o literă grecească din cauza frecvenţei sale de apariţie relativ scăzută.

În 26 mai, Centrul European pentru Controlul Bolilor (ECDC) a inclus sublinia genetică B.1.617.2 a coronavirusului care a fost detectată și în România între „variantele care determină îngrijorare”.

OMS a clasificat tulpina indiană de COVID-19 drept „îngrijorătoare la nivel global”: „Are un anumit grad de rezistenţă la vaccinuri”

Varianta virusului COVID-19 descoperită în India, B.1.617, a fost clasificată drept „îngrijorătoare”, a anunţat, luni, Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), în special pentru că este mai contagioasă, relatează Mediafax, care citează Le Figaro. Aproximativ 4.000 de oameni mor în fiecare zi în India, din cauza noului coronavirus.


Citește și:

Vaccinul anti-COVID-19 produs de compania chineză Sinovac, aprobat de Organizația Mondială a Sănătății

Numărul cazurilor de COVID-19 provocate de tulpina indiană continuă să crească în Marea Britanie. Majoritatea celor spitalizați sunt nevaccinați


Dragoș Tănase
Dragoș Tănase are o experiență de aproape 20 de ani în presa online. A absolvit Facultatea de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion în anul mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Chirie de 30 de bani pe zi în locul din România cu priveliște de vis!...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Doi angajați de la o bancă din București au văzut că un client avea o...
Ce a pățit o româncă, după ce a cumpărat o caserolă cu aripioare de pui...
Regele Charles este într-o stare REA! S-au activat planurile de înmormântare!
Craterul din Slănic se măreşte, iar crăpăturile au ajuns la blocurile şi la casele din...
Cine este Ramona, tânăra de 28 de ani care ar fi căzut în gol de...
Care este starea de sănătate a Regelui Charles al III-lea. Familia Regală Britanică a făcut...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
Regulă pentru absolut toți șoferii din România. Se pedepsește cu închisoarea de la 2 la...
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Regele Charles în stare gravă! Se pregătește înmormântarea!
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Ce au de împărțit la partaj Oana Radu și Cătălin Dobrescu: "El mă amenință că...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Un studiu arată că vitamina D ar putea crește rezistența la cancer