Contacții cetățenilor indieni diagnosticați cu COVID-19, sosiți în România, nu au putut fi identificaţi la timp

Contacții cetățenilor indieni diagnosticați cu COVID-19, sosiți în România, nu au putut fi identificaţi la timp
Publicat: 23/05/2021, 12:53
Actualizat: 23/05/2021, 13:05

Contacții din avioanele care i-au adus în țară pe cetățenii indieni depistați recent cu diferite tulpini de Sars-Cov-2, atât cea indiană, cât și ce cea britanică nu au putut fi identificaţi la timp

În a doua jumătate a lunii aprilie, au ajuns în Capitală 39 de cetățeni indieni angajați în cadrul a două firme cu același administrator.

Conform şefului Direcției de Sănătate Publică (DSP) Ilfov, instituţie care s-a ocupat de gestionarea acestor cazuri, cetățenii indieni, care au avut test negativ la plecarea din ţara de origine, au intrat în izolare timp de 5 zile imediat ce au ajuns în România, conform unei proceduri a firmei care i-a adus în țară.
Testele rapide antigen ale cetăţenilor veniţi din India au ieşit însă pozitive după această perioadă, conform şefului DSP Ilfov, Teodor Gabriel Negulescu, iar mulţi dintre ei au fost internaţi în două spitale din Capitală: Spitalul Victor Babeş şi Institutul de Boli Infecţioase Matei Balş.
Şeful DSP Ilfov spune că a anunțat Institutul Naţional de Sănătate Publică să identifice locurile unde au stat în avion cetăţenii indieni şi să stabilească din ce judeţe sunt cei care au intrat în contact cu ei.
Într-un răspuns formulat pentru News.ro, INSP susține că abia în 5 mai a primit informaţii despre cursele cu care aceştia au sosit. La acel moment, însă, perioada maximă de incubaţie a bolii era deja depăşită, aşa că nu s-a mai justificat identificarea contacţilor din cele două avioane.

„DSP Ilfov a informat INSP-CNSCBT, pe data de 05/05/2021, că reprezentantul firmelor unde sunt angajați cetățenii indieni a fost contactat în repetate rânduri pentru a furniza informații despre cursele aeriene cu care aceștia au sosit în țară.

Li s-a răspuns că persoană care deține aceste informații nu le poate comunica, întrucât era bolnavă, dar cu promisiunea că informațiile respective vor fi transmise la DSP Ilfov, în cel mai scurt timp.

Informațiile au sosit la DSP Ilfov abia pe dată de 05/05/2021, la orele 15:00, după 15 și, respectiv 20 de zile de la datele celor 2 zboruri, așadar după cele 14 zile ale perioadei maxime de incubație”, au explicat la solicitarea News.ro reprezentanții INSP.

Şeful DSP Ilfov, despre situaţia cetăţenilor indieni

„Aceste persoane care au venit din India, sunt în total 39, toţi au plecat din India cu test negativ. Persoanele de naţionalitate indiană provin de la două firme, care au acelaşi administrator. În total, sunt 39 de pacienţi. Cu recoltare de probe în data de 20, 26 (aprilie) şi 04 şi 05 (mai) 2021. Pe 29 04.2021 au fost internaţi 18 dintre ei la Victor Babeş, cu tulpina indiană, şi doi la Matei Balş cu aceeaşi tulpină indiană.

Faţă de transportul cu avionul, noi am informat INSP-ul să identifice locurile unde au stat şi să se continue ancheta epidemiologică în funcţie de persoanele care sunt, din ce judeţe sunt.

Pentru stabilirea contacţilor am informat INSP, şi conducerea, şi pe domnul Arafat, aeroportul este pe teritoriul Ilfovului, dar DSP Bucureşti îl are în administrare. Nu am primit vreun răspuns, dacă s-au stabilit contacţii sau nu, dar ce pot să vă spun este că toate persoanele de naţionalitate indiană au revenit la muncă, sunt bine, şi nu sunt probleme”, a declarat pentru News.ro directorul DSP Ilfov, Teodor Gabriel Negulescu.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Niște români s-au instalat confortabil în casa unei spaniole plecate la copii, în Canada, și...
Împăcarea anului la înmormântarea lui Costel Corduneanu! Ce jurământ i-au făcut Adrian și Petronel Corduneanu...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Marele absent de la înmormântarea lui Costel Corduneanu. Toți s-au mirat că nu l-au văzut:...
A văzut că ia brusc în greutate și a mers la medic. Ce avea femeia...
Investiţia de peste 1 miliard de euro pe care o fac arabii în România. Suma...
"Mă simt ciudat să spun cu voce tare: Am cancer la creier". Reacția tulburătoare a...
Au apărut primele imagini cu fiica lui Paris Hilton! „Nu m-am putut abține”. Ce anunț...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post...
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
UE are nevoie de gaz natural lichefiat rusesc pentru a evita un şoc energetic -...
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
Regulă pentru toți proprietarii de terenuri din România. Legea spune foarte clar
Vremea strică planurile de weekend. Vești proaste de la ANM
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Vreme ANORMALĂ în weekend! Ce se întâmplă în TOATĂ România!
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
Reacția furibundă a lui Alexandru Ciucu după ce s-a scris ca ar avea o amantă...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Hugh Grant a renunțat la procesul împotriva tabloidului The Sun