România, prima țară din UE care vaccinează anti-Covid copiii între 12 și 15 ani. În sectorul 4 a fost inaugurat un centru de imunizare (FOTO-VIDEO)

Publicat: 02/06/2021, 17:50
Actualizat: 02/06/2021, 18:09

Un centru de vaccinare pentru copiii cu vârste între 12 și 15 ani a fost inaugurat, miercuri, în Parcul Lumea Copiilor din Sectorul 4, România fiind prima țară din Uniunea Europeană (UE) care vaccinează copiii. La deschidere a participat și Valeriu Gheorghiță, președintele Comitetului Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV).

Serul folosit pentru imunizare este cel produs de Pfizer-BionTech, aprobat zilele trecute de Agenția Europeană a Medicamentului (EMA).

„Deschidem primul centru mobil de imunizare împotriva Covid-19 a copiilor cu vârsta cuprinsă între 12 și 15 ani. Începând cu ora 13.00, copiii care doresc să fie vaccinați, însoțiți de părinți sau tutorele legal, sunt așteptați în Parcul Lumea Copiilor (zona rotondă)”, au anunțat autoritățile din sectorul 4.

Primarul Sectorului 4, Daniel Băluță, a anunțat că începând de săptămâna viitoare va exista o unitate mobilă care va vaccina în preajma școlilor, atât elevi, cât și părinți și bunici.

„De luni (7 iunie-n.r.) o unitate mobilă va fi prezentă la toate unitățile școlare din sector în baza programărilor (…) Se pot vaccina și părinții sau bunicii. Vrem să ajungă la nivelul fiecărui bloc, fiecărui om”, a declarat primarul Daniel Băluță.

Valeriu Gheorghiță a participat la deschidere

La inaugurarea centrului de vaccinare pentru copii a participat și medicul militar Valeriu Gheorghiță, președintele Comitetului Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV).

„Am înțeles că au fost vaccinați peste 20 de copii, ne dorim să crească numărul lor. Sperăm într-o solidaritatea a oamenilor (…) Nu văd un loc mai bun pentru vaccinarea copiilor decât într-un parc”, le-a declarat Valeriu Gheorghiță jurnaliștilor, la începutul evenimentului.

Valeriu Gheorghiță a vaccinat câțiva copii și apoi a stat de vorbă cu ei: „Erau foarte emoționați și bucuroși”

Col. dr. Vaeriu Gheorghiță a discutat cu copii care s-au vaccinat deja, care erau „foarte emoționați și bucuroși”. Mai mult, chiar el a imunizat câțiva dintre copiii prezenți în acel moment la centrul de vaccinare: „Cred că avem un segment al populației tinere care ne dă foarte multe speranțe”.

„A debutat în mod oficial etapa de vaccinare a copiilor cu vârsta cuprinsă între 12 și 15 ani în toate centrele de vaccinare din țară unde este distribuit vaccin produs de BioTech – Pfizer. În ultimele 24 de ore au fost peste 2.100 de programări în platforma națională, pe lâng persoanele care s-au prezentat direct la centrele de vaccinare. Știm că persoanele se pot vaccina fie prin prezentare directă, fie prin programare. Mă bucur că o parte dintre părinți a ales să facă programarea în platformă, pentru că în felul acesta putem asigura și un interval orar, dar și garanția că vom primi doza respectivă”, a spus Valeriu Gheorghiță.

El mai spune că pentru minori așteptarea reprezintă „un disconfort destul de crescut”.

„Credem că soluția de programare în platformă este una foarte bună și ne dorim să fie acceptată de foarte mulți dintre părinți. Încă de la primele ore, am semnale din țară, că sunt copii care s-au vaccinat. Personal am vorbit cu unii dintre ei, care chiar mi-au scris și erau foarte bucuroși că au putut să se vaccineze. (…) Nu erau reacții adverse, dimpotrivă, erau copii care așteptau acest pas de câteva săptămâni. Erau foarte emoționați și bucuroși. Cred că avem un segment al populației tinere care ne dă foarte multe speranțe”, a adăugat președintele CNCAV.

Minorul care dorește să se vaccineze trebuie să fie însoțit de tutorele legal sau de unul din părinți, care să exprime consimțământul, schema de vaccinare fiind asemănătoare cu a adultului, respectiv două doze administrate la interval de 21 zile” –  Valeriu Gheorghiță.

„Prin acordarea autorizației de utilizare a acestui vaccin și la grupa 12-15 ani venim cu un beneficiu foarte mare, în mod deosebit pentru copiii care au afecțiuni cronice, care au afecțiuni îi predispun la risc crescut de forme grave de îmbolnavire, mă refer la afecțiunile neuro-psihiatrice, la sindromul down, copii instituționalizați, copii cu boli cardiovasculare, cu diabet zaharat, cu boli cronice renale, cu obezitate. Din păcate obezitatea reprezintă o problema de sănătate publică în creștere inclusiv în țara noastră. Ca atare, există o nevoie reală pentru acces la vaccinare a celor mai vulnerabili n această perioadă”, conchide șeful CNCAV.

România, prima țară din UE care vaccinează copiii

Valeriu Gheorghiță a confirmat că România este prima țară din UE care vaccinează anti-Covid copiii între 12 și 15 ani.

„Așa știm și noi, știu că Polonia în 7 iunie va demara campania de vaccinare și pentru această grupă de vârstă, însă aici există diferențe de strategie de la o țară la alta. Știm foarte bine că în multe alte țări europene strategia de vaccinare s-a bazat pe includerea progresivă a anumitor grupe de vârstă, dar sunt incluși de pildă copiii care au afecțiuni cronice, încă din acest moment”, a răspuns unui  jurnalist coordonatorul campaniei de vaccinare.

El a precizat însă că accesul liber la vaccinare este într-adevăr condiționat de criteriul de vârstă în foarte multe țări europene.

FOTO & VIDEO: Alexandra Pandrea


Citește și:

Când vor fi emise „pașapoartele COVID-19” în România. Valeriu Gheorghiță, anunț de ultimă oră

Ministrul Sănătății: „Faptul că dorința de vaccinare a scăzut reprezintă un motiv real de îngrijorare”

Campioni la vaccinare. Comuna în care s-au vaccinat 44,26% dintre oameni / Harta vaccinării în România


Dragoș Tănase
Dragoș Tănase are o experiență de aproape 20 de ani în presa online. A absolvit Facultatea de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion în anul mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
După ce a câștigat 1 milion $ la loterie, o femeie s-a gândit să mai...
Cronica unui 'blat' anunțat. Motivul real pentru care Zanni a fost eliminat și adus înapoi...
FOTO. Antonia, ce apariție! Nimeni nu se gândea că o va vedea așa
Imagini demențiale cu prezentatorul PRO TV: s-a cherchelit, a făcut show, iar finalul e fabulos!
Actrița celebră, la un pas de PARALIZIE! A descoperit că are o TUMORĂ pe măduvă
EXPERIMENT. Pască plină de mucegai, drob cu probleme şi cozonac fără lapte. Analizele de laborator...
Există români care nu și-au primit pensiile înainte de Paște: „Mi-am făcut niște calcule. Mă...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
China a lansat o sondă pentru a colecta eşantioane de pe faţa ascunsă a Lunii
Descoperire ULUITOARE la polii Pământului! Se întâmplă chiar acum
Euro falși în toată Europa. Banii care au fost falsificați: Nu trebuie să fii expert
Vârsta de pensionare ar putea crește în România. Datele care ar duce la o decizie...
I-a cerut soțului o fotografie cu bebelușul celui mai bun prieten al său, dar a...
Mioara Velicu rememorează copilăria autentică de la sat: „Am crescut într-o familie cu 8 copii....
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
SUA încearcă să convingă Rusia și China să nu folosească Inteligența Artificială la armele nucleare