Gabriela Firea cere Guvernului raportul împrumuturilor contractate: ”Nivelul de trai al românilor s-a deteriorat, în timp ce prețurile la alimente, medicamente și utilități au explodat”

Gabriela Firea cere Guvernului raportul împrumuturilor contractate: ”Nivelul de trai al românilor s-a deteriorat, în timp ce prețurile la alimente, medicamente și utilități au explodat”
Gabriela Firea solicită Guvernului un raport urgent referitor la împrumuturile contractate
Publicat: 05/07/2021, 11:16
Actualizat: 05/07/2021, 11:39

Datoria publică a României a ajuns la jumătate din Produsul Intern Brut (PIB), iar senatorul PSD Gabriela Firea solicită Guvernului condus de Florin Cîțu să prezinte, de urgență, un raport referitor la împrumuturile contractate și un plan concret de reducere a acestei datorii.

Potrivit Gabrielei Firea, nivelul dobânzilor anuale pe care trebuie să le plătească România este de peste trei ori mai mare decât efortul bugetar anual pentru dublarea alocațiilor.

”Alocațiile pentru toți copiii ar fi putut fi majorate, dacă putere actuală ar avea inimă pentru ei! Demonstrez acum. Pentru că, numai nivelul dobânzilor anuale care trebuie plătite de România pentru împrumuturile delirante ale guvernului este de peste trei ori mai mare decât efortul bugetar anual pentru dublarea alocațiilor, conform legii adoptate de PSD în legislatura anterioară.

Datoria publică a depășit 50% din PIB. Solicităm guvernului să respecte legea și să prezinte „în cel mai scurt timp” un raport în care să arate pe ce a cheltuit banii împrumutați și care este programul pentru reducerea datoriei publice!”, notează Gabriela Firea în mediul online.

”PSD atrage atenția că nerespectarea acestei prevederi legale reprezintă o infracțiune de abuz în serviciu, care se pedepsește conform legii penale.”

Gabriela Firea

Gabriela Firea: ”Românii nu au obținut niciun beneficiu concret din cele 242 de miliarde de lei împrumutate”

Gabriela Firea menționează că – în conformitate cu prevederea legală de la art. 13, alin. 2, lit. a) din Legea 69/2010 privind responsabilitatea fiscal-bugetară – Guvernul Cîțu trebuie să prezinte, în cel mai scurt timp, planul prin care această datorie publică poate fi redusă.

242 de miliarde de lei au fost împrumutate, numai că românii, mai scrie senatorul social-democrat, ”nu au obținut niciun beneficiu concret”. Mai mult, deși s-a anunțat că acești bani vor fi folosiți pentru investiții, ”guvernul tocmai a suspendat toate investițiile prin PNDL pe motiv că s-au epuizat fondurile”, avertizează Gabriela Firea.

Din păcate, mai spune Firea, ”niciun un proiect major de infrastructură care să se fi realizat din această sumă uriașă împrumutată de Cabinetul Cîțu”, iar nivelul de trai al românilor s-a deteriorat constant.

”Împrumuturile din luna iunie, împreună cu cele 2,2 miliarde lei împrumutate de Ministerul Finanțelor Publice, au ridicat datoria publică peste nivelul de 49,9% din PIB raportat de Guvern la finalul lunii aprilie. În aceste condiții, devine aplicabilă prevederea legală de la art. 13, alin. 2, lit. a) din Legea 69/2010 privind responsabilitatea fiscal-bugetară, care obligă Guvernul să prezinte „în cel mai scurt timp” un plan de reducere a datoriei. Obligația de „justificare a creșterii datoriei” ar fi trebuit îndeplinită de Ministerul Finanțelor încă din momentul în care aceasta a depășit 45% din PIB.

Până în prezent, românii nu au obținut niciun beneficiu concret din cele 242 de miliarde de lei (aproximativ 50 de miliarde euro!) împrumutate de Cîțu în funcția de membru al Guvernului.

Deși a pretins tot timpul că împrumuturile vor fi folosite pentru investiții, guvernul tocmai a suspendat toate investițiile prin PNDL pe motiv că s-au epuizat fondurile”, acuză Gabriela Firea pe pagina sa de socializare.

”Nu există niciun spital, nicio autostradă, niciun sistem de irigații și, în general, niciun un proiect major de infrastructură care să se fi realizat din această sumă uriașă împrumutată de Cabinetul Cîțu! În plus, în tot acest timp, nivelul de trai al românilor s-a deteriorat pe fondul înghețării alocațiilor, pensiilor și salariilor, în timp ce prețurile la alimente, medicamente și utilități au explodat.”

Gabriela Firea

Cristian Lisandru
S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie și-a reclamat soțul pentru ce a forțat-o să facă în dormitor. Dar un...
Medicii ar putea fi nevoiți să îi amputeze un picior lui Florin Piersic! Dezvăluiri de...
FOTO. Transformarea incredibilă a lui Valentin Ceaușescu, la 76 de ani! Viața grea de după...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Anunț oficial despre starea lui Florin Piersic: „I s-au infectat sondele din inimă. Situaţia era...
BREAKING | Florin Piersic avea septicemie când a fost internat în spital! Anunțul oficial al...
Boala RARĂ de care suferă Sebastian Dobrincu. Cum l-au afectat problemele de sănătate: „Plângeam în...
După ploi torenţiale şi inundaţii, meteorologii anunţă noi dezastre în zilele următoare. Zonele aflate sub...
Ce au găsit chirurgii în corpul lui Florin Piersic! Medicul care l-a operat a rupt...
Anunț de ultim moment despre starea de sănătate a lui Florin Piersic. Un medic din...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Ce înseamnă DEVANSARE pe autostradă? Este legal să depășești prin dreapta în această situație?
Guvernul a anunţat luna în care vor avea loc alegerile prezidenţiale în România
Substanța MINUNE din roșii! Le face cele mai sănătoase legume
Se dau banii de taxe înapoi. Vin direct în plic: A fost o greșeală
Toți șoferii trebuie să știe. Care e presiunea corectă în cauciucuri
Andreea Bălan, incident în timpul unui concert. A căzut de pe scenă când cânta și...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Nicolae Furdui Iancu, despre absența tatălui din copilăria sa și cum reușea mama lui să...
Gestul făcut de Ibrahim Ibru, după ce Raluca Pastramă a fost surprinsă cu presupusul iubit,...
BANCUL ZILEI. Bulă şi Lulă, pe faleză la Constanţa, se uitau în apă unde se...
Arcul de Triumf din București, iluminat în albastru de Ziua Europei