Gabriela Firea cere Guvernului raportul împrumuturilor contractate: ”Nivelul de trai al românilor s-a deteriorat, în timp ce prețurile la alimente, medicamente și utilități au explodat”

Gabriela Firea cere Guvernului raportul împrumuturilor contractate: ”Nivelul de trai al românilor s-a deteriorat, în timp ce prețurile la alimente, medicamente și utilități au explodat”
Gabriela Firea solicită Guvernului un raport urgent referitor la împrumuturile contractate
Publicat: 05/07/2021, 11:16
Actualizat: 05/07/2021, 11:39

Datoria publică a României a ajuns la jumătate din Produsul Intern Brut (PIB), iar senatorul PSD Gabriela Firea solicită Guvernului condus de Florin Cîțu să prezinte, de urgență, un raport referitor la împrumuturile contractate și un plan concret de reducere a acestei datorii.

Potrivit Gabrielei Firea, nivelul dobânzilor anuale pe care trebuie să le plătească România este de peste trei ori mai mare decât efortul bugetar anual pentru dublarea alocațiilor.

”Alocațiile pentru toți copiii ar fi putut fi majorate, dacă putere actuală ar avea inimă pentru ei! Demonstrez acum. Pentru că, numai nivelul dobânzilor anuale care trebuie plătite de România pentru împrumuturile delirante ale guvernului este de peste trei ori mai mare decât efortul bugetar anual pentru dublarea alocațiilor, conform legii adoptate de PSD în legislatura anterioară.

Datoria publică a depășit 50% din PIB. Solicităm guvernului să respecte legea și să prezinte „în cel mai scurt timp” un raport în care să arate pe ce a cheltuit banii împrumutați și care este programul pentru reducerea datoriei publice!”, notează Gabriela Firea în mediul online.

”PSD atrage atenția că nerespectarea acestei prevederi legale reprezintă o infracțiune de abuz în serviciu, care se pedepsește conform legii penale.”

Gabriela Firea

Gabriela Firea: ”Românii nu au obținut niciun beneficiu concret din cele 242 de miliarde de lei împrumutate”

Gabriela Firea menționează că – în conformitate cu prevederea legală de la art. 13, alin. 2, lit. a) din Legea 69/2010 privind responsabilitatea fiscal-bugetară – Guvernul Cîțu trebuie să prezinte, în cel mai scurt timp, planul prin care această datorie publică poate fi redusă.

242 de miliarde de lei au fost împrumutate, numai că românii, mai scrie senatorul social-democrat, ”nu au obținut niciun beneficiu concret”. Mai mult, deși s-a anunțat că acești bani vor fi folosiți pentru investiții, ”guvernul tocmai a suspendat toate investițiile prin PNDL pe motiv că s-au epuizat fondurile”, avertizează Gabriela Firea.

Din păcate, mai spune Firea, ”niciun un proiect major de infrastructură care să se fi realizat din această sumă uriașă împrumutată de Cabinetul Cîțu”, iar nivelul de trai al românilor s-a deteriorat constant.

”Împrumuturile din luna iunie, împreună cu cele 2,2 miliarde lei împrumutate de Ministerul Finanțelor Publice, au ridicat datoria publică peste nivelul de 49,9% din PIB raportat de Guvern la finalul lunii aprilie. În aceste condiții, devine aplicabilă prevederea legală de la art. 13, alin. 2, lit. a) din Legea 69/2010 privind responsabilitatea fiscal-bugetară, care obligă Guvernul să prezinte „în cel mai scurt timp” un plan de reducere a datoriei. Obligația de „justificare a creșterii datoriei” ar fi trebuit îndeplinită de Ministerul Finanțelor încă din momentul în care aceasta a depășit 45% din PIB.

Până în prezent, românii nu au obținut niciun beneficiu concret din cele 242 de miliarde de lei (aproximativ 50 de miliarde euro!) împrumutate de Cîțu în funcția de membru al Guvernului.

Deși a pretins tot timpul că împrumuturile vor fi folosite pentru investiții, guvernul tocmai a suspendat toate investițiile prin PNDL pe motiv că s-au epuizat fondurile”, acuză Gabriela Firea pe pagina sa de socializare.

”Nu există niciun spital, nicio autostradă, niciun sistem de irigații și, în general, niciun un proiect major de infrastructură care să se fi realizat din această sumă uriașă împrumutată de Cabinetul Cîțu! În plus, în tot acest timp, nivelul de trai al românilor s-a deteriorat pe fondul înghețării alocațiilor, pensiilor și salariilor, în timp ce prețurile la alimente, medicamente și utilități au explodat.”

Gabriela Firea

Cristian Lisandru
S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Chirie de 30 de bani pe zi în locul din România cu priveliște de vis!...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Doi angajați de la o bancă din București au văzut că un client avea o...
Ce a pățit o româncă, după ce a cumpărat o caserolă cu aripioare de pui...
Regele Charles este într-o stare REA! S-au activat planurile de înmormântare!
Craterul din Slănic se măreşte, iar crăpăturile au ajuns la blocurile şi la casele din...
Cine este Ramona, tânăra de 28 de ani care ar fi căzut în gol de...
EXCLUSIV: 50 de lei o porție de hamsie la malul mării! Ce prețuri au restaurantele...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
Devine ILEGAL în România. Legea e adoptată. Se aplică din 28 aprilie pentru toată lumea
Codul Rutier. Situația în care și pasagerii riscă dosar penal
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Regele Charles în stare gravă! Se pregătește înmormântarea!
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Ce au de împărțit la partaj Oana Radu și Cătălin Dobrescu: "El mă amenință că...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Regele Charles al III-lea este „mai bolnav decât lasă să se vadă”