EXCLUSIV. Ce se întâmplă cu trupul comandantului de navă Sandu Dan, mort pe nava Vantage Wave din China

EXCLUSIV. Ce se întâmplă cu trupul comandantului de navă Sandu Dan, mort pe nava Vantage Wave din China
Publicat: 09/07/2021, 20:27
Actualizat: 09/07/2021, 20:35

Trupul comandantului de navă Sandu Dan, care a decedat în urmă cu 3 luni, în China, ar putea fi repatriat după ce autoritățile chineze și-au dat acordul, spun oficiali din MAE pentru Gândul.ro, menționând că reprezentanți ai Ambasadei României la Beijing și ai Consulatului General al României la Shanghai continuă dialogul cu autoritățile din China și sunt în legătură permanentă cu familia comandatui mort.

Comandantul român Dan Sandu a murit pe 19 aprilie la bordul navei Vantage Wave, sub pavilion liberian. Nava a încărcat pe 15 aprilie aluminiu din India pentru China.

Patru zile mai târziu, comandatul Dan Sandu a murit și, de atunci, corpul neînsufleţit al acestuia se află blocat în frigiderele navei deoarecere autoritățile chineze au refuzat inițial repatrierea, „invocând reglementările naționale aplicabile în context COVID-19, precum și situația epidemiologică din punctul de origine al vasului, respectiv India”, se arată în răspunsul MAE pentru Gândul.ro.

Autoritățile chineze și-au dat acordat pentru repatriere

„Ca urmare a demersurilor susținute ale Ambasadei României la Beijing, Consulatului General al României la Shanghai și Centralei MAE, autoritățile chineze competente au confirmat acordul pentru debarcarea trupului neînsuflețit, în anumite condiții, cu îndeplinirea formalităților solicitate de legea chineză de prevenire și control pe timpul pandemiei de COVID-19, aceste elemente fiind comunicate familiei de către reprezentanții CG Shanghai”, spun reprezentanți MAE pentru Gândul.ro.

Totodată, Ministerul Afacerilor Externe precizează că „a întreprins măsuri în cazul cetățeanului român decedat la bordul navei Vantage Wave încă de la data semnalării acestui incident Ambasadei României la Jakarta, la 21 aprilie 2021, de către compania armatorului vasului”, se arată în răspunsul MAE.

Reprezentanții Ambasadei României la Jakarta au solicitat autorităților indoneziene permisiunea debarcării trupului neînsuflețit în vederea demarării procedurilor de repatriere, cele din urmă transmițând faptul că, în contextul măsurilor restrictive impuse în perioada pandemiei de COVID–19, nu este permisă debarcarea trupului neînsuflețit în portul Batam din Indonezia. Totodată, solicitări similare au fost adresate și autorităților din Singapore, Malaysia și Republica Coreea, în toate aceste cazuri fiind refuzată debarcarea. În acest context, vasul și-a continuat călătoria către Republica Populară Chineză, la sfârșitul lunii aprilie 2021, spun reprezentanți ai MAE.

Mai mult, Ministerul de Externe informează că reprezentanții „Consulatului General al României la Shanghai și ai Ambasadei României la Beijing au întreprins demersuri susținute, telefonic și în scris, pe lângă autoritățile chineze, atât anterior, cât și ulterior sosirii navei, pentru sprijin în vederea ancorării vasului, debarcării și repatrierii trupului neînsuflețit”.

Familia comandului de navă, informată cu privire la refuzul autorităților chineze

De asemenea,, „reprezentanții Consulatului General al României la Shanghai și ai Ambasadei României la Beijing au transmis o serie de demersuri scrise autorităților chineze competente, pe parcursul lunilor aprilie, mai și iunie 2021, prin care au propus autorităților chineze mai multe soluții în acest caz, însă autoritățile chineze nu au permis debarcarea”, mai arată MAE.

„Compania care deține vasul, asigurătorul și familia cetățeanului român au fost informate de către Ambasada României al Beijing și Consulatul General al României la Shanghai cu privire la refuzul autorităților chineze de a permite ancorarea vasului și debarcarea trupului neînsuflețit”, se arată în răspunsul MAE.

”Am primit refuzuri din partea Chinei”

În prezent, trupul comandantului de navă Sandu Dan este ținut în continuare în frigiderele navei Vantage Wave, a declarat Adrian Mihăcioiu, liderul Sindicatului Liber al Navigatorilor din Români pentru Gândul.ro, pe 5 iulie.

Noi facem demersuri peste tot. Însă cei din China nu ne dau nicio explicație. Ce pot să vă spun este că facem presiuni la nivelul diplomației noastre, la cel mai înalt nivel, pentru a se ajunge la diplomația chineză. Până în prezent, autoritățile chineze au refuzat, pentru că nici nava nu o primesc în port, deoarece este o epidemie de COVID la Shenzhen. Deci am primit refuzuri din partea Chinei, nu din partea României. Ministerul nostru, cei de la Ambasadă, de la Consulat au încercat. Vom ajunge și la președinte dacă e nevoie”, a declarat, luni, Adrian Mihălcioiu, liderul Sindicatului Liber al Navigatorilor din România, pentru GÂNDUL.RO.

Nava a ajuns în China pe 7 mai, a acostat în radă și de atunci nu a primit dană de descărcare. Autoritățiel chineze au refuzat preluarea trupului neînsuflețit al comandantului Dan Sandu, de teama unui focar de COVID-19 cu tulpina indiană, foarte agresivă.

Și Florin Cîțu a fost întrebat pe 12 iunie, în conferința de presă de la Sibiu, ce face statul român pentru a aduce în țară trupul neînsuflețit al comandantului de navă din Constanța. Premierul i-a asigurat pe jurnaliști că  ”Ministerul Apărării face tot” și că nu crede că există riscul ca acesta să fie aruncat în mare: „Nu cred că se poate face așa ceva, o să vorbesc cu domnul ministru Ciucă, să ne asigurăm că nu se întâmplă acest lucru”, a spus Florin Cîțu.

Redăm integral răspunsul Ministerului de Externe

Ina Stoica
Este absolventă a Facultății de Litere-Limbi și Literaturi Străine din București. Are un masterat în domeniul jurnalismului și cel al comunicării mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
"Nu există așa ceva". Reacția unui bărbat din Cehia la o terasă din România unde...
Roxana i-a șocat pe toți de 1 mai! A ajuns să fie cea mai tunată,...
FOTO. Viciul lui sunt femeile! S-a logodit cu o actriță din filmele pentru adulți, iar...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Primele rezultate în cazul fetiței de 4 ani care a murit după ce a mâncat...
Stațiunea montană din România care este unică în toată Europa. Puțini turiști de la noi...
Declarații scandaloase ale unei vedete. Cum face sex la 85 de ani: „Încă pot să-mi...
"Banii noștri s-au dus". Doi tineri s-au trezit fără 10.000 de dolari în cont. Era...
Biletul de adio al fetei de 13 ani care s-a aruncat de la etaj, pentru...
România, lovită de fenomene meteo extreme! Vijeliile care au devastat vestul și centrul Europei urmează...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La câți KM se schimbă ambreiajul mașinii? Primele semne al ambreiajului uzat
Rusia a recucerit oraşul Robotyne, principala aşezare eliberată de Ucraina în 2023
Marele GENIU al muzicii, îngropat FĂRĂ INIMĂ! S-a aflat abia acum
Halep a aflat acum verdictul REAL. E o diferență de la cer la pământ
Prințul Harry, un nou gest sfidător. Ce scuză bizară a oferit după
Ce a putut să găsească o tânără într-un burger de pui cumpărat de la un...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Sebastian, provocat de băieți să o sărute pe Roberta. Cum au reacționat concurenții din casă....
"Nu a murit nimeni, a murit artistul Alex Mica în sufletele voastre". Cântărețul care a...
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Guglielmo Marconi, inventatorul telegrafiei fără fir. Părintele radioului modern