VIDEO | Raed Arafat: Nu întră toate lumea într-un restaurant în interior, dar vaccinatii, testații sau cei care au trecut prin boală vor putea să intre

Publicat: 23/07/2021, 22:00
Actualizat: 24/07/2021, 08:17

Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, a precizat vineri seară la Digi24 că se discută în momentul de față ce măsuri vor fi luate în cazul creșterii cazurilor de infectare cu COVID1-19 și subliniază faptul că există posibilitatea că în restaurante accesul să fie permis numai pe baza de certificat de vaccinare, test sau dovadă că au trecut prin boală și  de asemenea exclude posibilitatea că aceste unitari să fie închise. 

Arafat a declarat să săptămâna viitoare vor urmă discuții în care se vor stabili ce restricții se vor aplică de la 1 august.

„Săptămâna viitoare urmează să discutăm o eventuală deciziei CNCU pentru 1 august, să vedem care sunt măsurile care rămân la fel, dacă există modificări și urmează să se stabilească în cursul săptămânii care vine și bineînțeles se va discuta la nivel politic care este abordarea.

Vedem toată Europa ce face, vedem în jurul nostru care este modelul și care este situația, cred că restricțiile sunt mult mai mari în majoritatea țărilor europene decât la noi, inclusiv și în ziua de astăzi rămânem poate cei mai puțin restricționați din punctul de vedere al măsurilor, dar clar că dacă începe să crească ne uităm ce impact are pe sistemul sanitar și mai ales pe secțiile de terapie intensivă” , a afirmat Raed Arafat.

Șeful DSU nu exclude varianta implementării restricțiilor mai severe în cazul în care situație epidemiologică și mortalitatea va crește.

„Dacă impactul este limitat și dacă vaccinații duc la limitarea cazurilor de terapie intensivă și spre să crească vaccinările, sigur că nu mai ajung cazuri critice la spital, abordarea este bună dar dacă vezi că este un impact major pe spitale și terapie intensivă și crește și mortalitatea și intrăm într-un val cum am avut la sfârșitul anului trecut și începutul acestui an, abordarea e altă”, a completat șeful DSU.

Restaurantele vor putea rămâne deschise doar pentru cei vaccinați, testări sau cei care pot face dovadă că au trecut prin boală.

„Cert este că nimeni nu vrea să impacteze economia la maxim, impactul pe economie se va dori să fie cât mai mic, așa că alternative gen, da nu întră toate lumea într-un restaurant în interior, dar vaccinații vor putea să între într-un restaurant la interior, măsuri pe care le vedem deja în Franța, în Grecia, deci se poate ajunge la aceste situații. Este imposibil să închidem restaurante complet când vedem că există persoane care reprezintă un risc minor dacă întră și consumă și participa la aceste activități și atunci impactul economic este unul mai mic. În mare parte din Europa țările abordează astfel de probleme

Toate regulile noastre implică grupuri de testați, vaccinați sau trecuți prin boală. Problema este când începe o creștere semnificativă până unde te duci și care vor fi aceste reguli, mai permiți accesul celor nevaccinați în spații închise, spații pe care le închideam complet noi, vor putea rămâne deschise numai pentru cei nevaccinați până la o anumită incidența”, a explicat Arafat, vineri seară la Digi24.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un bărbat a fost găsit crucificat pe un gard, cu cuie bătute în mâini. Poliția...
Ce salariu are o farmacistă de la Dr. Max sau Catena, acum, în 2024. De...
FOTO. Manechinul a simțit că trebuie să atragă atenția între burlacii milionari de la Miami...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
O gaură misterioasă, de mărimea Elveției, se formează în același loc în Antarctica. După 50...
Miliardarul Umar Kamani, nuntă de 25 de milioane de dolari pe Coasta de Azur. Mariah...
Minune de Paște! S-a vindecat de CANCER, după ce a trecut prin momente grele
"Suntem o comună binecuvântată de Dumnezeu!" Fructul cu care localnicii au dat lovitura. Cu cât...
Se spală rufe azi și în a treia zi de Paște? Ce spun preoţii
Cine este românul care și-a pierdut viața în noaptea de Înviere, în Italia. Mașina tânărului...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Dacă un șofer face o depășire neregulamentară, ești obligat să-l lași să intre în fața...
Omagiu adus lui Bernard Hill de membrii distribuţiei "Stăpânul Inelelor"
Substanță RADIOACTIVĂ, găsită în urina fumătorilor de țigări electronice!
Taxă trecută în lege pentru proprietarii de APARTAMENTE. Românii care vor plăti de 5 ori...
Mare schimbare pentru pensionari. Vor scăpa de o corvoadă
Zodiile care vor pierde o persoană dragă până la finalul primăverii. Ce anunță astrele pentru...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Maria Cârneci, destăinuiri emoționante despre pierderea soțului ei. Artista încă nu și-a găsit liniștea fără...
Cât de bogată este, de fapt, Maria Cârneci: "Nu am mașină"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Se împlinesc 25 ani de la vizita celui mai îndrăgit Papă la Bucureşti. Momentul a...