Vânzătorii de pe litoralul bulgăresc se plâng că au clienți săraci. În afara localnicilor, cei mai mulți sunt români, polonezi, ucraineni sau moldoveni

Vânzătorii de pe litoralul bulgăresc se plâng că au clienți săraci. În afara localnicilor, cei mai mulți sunt români, polonezi, ucraineni sau moldoveni
Sunny Beach este cea mai mare stațiune de pe litoralul bulgăsesc / Sursa foto: Shutterstock - caracter ilustrativ
Publicat: 12/08/2021, 17:35
Actualizat: 13/08/2021, 02:06

Vânzătorii de pe litoralul bulgăresc duc dorul turiștilor străini din țările vestice, mult mai bogați decât cei care au ales să își petreacă vacanța aici, chiar dacă numărul este dublu față de anul trecut. Cei mai mulți sunt români, polonezi, ucraineni sau moldoveni, scrie presa de la sud de graniță.

Peste 2,5 milioane de turiști au ales litoralul bulgăresc al Mării Negre pentru a-și petrece concediile, un număr dublu față de anul trecut, potrivit statisticilor oficiale citate de segabg.com.

„Sunt turiști, dar nu au bani, vânzările nu merg bine”

În ciuda acestei creșteri, nu toată lumea care își câștigă pâinea din turism este satisfăcută. Vânzătorii din stațiunile de la malul mării sunt nemulțumiți de absența turiștilor din Rusia, Regatul Unit al Marii Britanii, Franța, țările nordice sau alte țări occidentale.

„Situația este foarte rea, în special pentru magazinul meu – vând încălțări special făcute pentru turiștii ruși, însă aceștia lipsesc. În locul lor au venit români, care nu cumpără nimic. Mai sunt și turiști tineri, care nu fac deloc shopping, doar merg la restaurante”, a povestit un comerciant din Sunny Beach, citat de sursa menționată.

„Sunt turiști, dar nu au bani, vânzările nu merg bine. Chiar nu știu cum ne vom acoperi chiria și cheltuielile”, a spus un altul.

În afară de turiști români, stațiunea e plină de polonezi, ucraineni și moldoveni, pe lângă bulgari. Jurnaliștii scriu că este impresionantă prezența turiștilor romi, în principal cei care au lucrat în străinătate și s-au întors în Bulgaria pentru vacanță.

Conform datelor oficiale – respectiv Sistemul Unic de Informații Turistice – mai mult de 2,5 de milioane de turiști au ajuns în Bulgaria de la debutul sezonului estival, cea mai mare parte constând din cei autohtoni – 1,7 milioane de bulgari. Numărul turiștilor străini a fost de aproape 890.000, cei mai mulți din România, Polonia, Cehia, Germania și Ucraina, potrivit sursei citate.

Cum s-a schimbat consumul turistic

Spre deosebire de anul trecut, hotelurile din cea mai mare stațiune din sudul litoralului bulgăresc sunt ocupare integral, însă nemulțumirile vin din alt motiv. Măsurile luate de autorități pentru gestionarea pandemiei de COVID-19 au dus la schimbarea tipului de turism, astfel că în stațiuni ajung în principal turiști cu propriile mașini, stațiunile fiind excesiv de aglomerate, spun responsabilii. Toată lumea parchează pe unde apucă, doar în parcările cu plată mai sunt uneori locuri libere.

„Sunny Beach are nevoie de o zonă «buffer», suplimentară, de parcare, iar asta a devenit evident în acest sezon”, a explicat un oficial din zonă, Zlatko Dimitrov, directorul executiv al Sunny Beach AD, societatea care administrează infrastructura.

„Acesta este un mare test pentru noi și va continua și în următorii ani. Se vede cu ochiul liber că infrastructura este sufocată. Hotelurile nu sunt pregătite pentru acest tip de turiști”, a spus Dimitrov.

Hotelierii, vânzătorii, concesionarii plajelor spun că statul ar fi trebuit să se promoveze mai intens în afară și să ofere stimulente pentru piețele mai bogate.

Și turiștii sunt nemulțumiți, se plâng că e aglomerație, că e gălăgie, că nu sunt umbrele pe plaje, în timp ce operatorii plajelor reclamă că au fost nevoiți să reducă umbrelele prin prisma măsurilor de distanțare.

Cei mai mulțumiți dintre agenții economici sunt patronii de restaurante, care au clienți și se așteaptă ca ei să continue să vină, singura problemă fiind că sezonul a debutat târziu și nu se știe cât va dura.

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O fetiță de 4 ani a murit după ce ar fi mâncat macrou congelat. Bunica...
Florin Piersic, internat în stare gravă la Terapie Intensivă! Infecția s-a extins, iar actorul ar...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Trupul unei tinere a fost turnat în beton în urmă cu peste 50 de ani....
Digi RCS-RDS, cadou de Paște pentru toți abonații din România: toate facturile la jumătate de...
Dieta biochimică a lui Ion Iliescu | Ce mănâncă, de fapt, fostul președinte la 94...
ANIMAŢIE. Accidentul teribil din Mangalia. Şoferul a murit, iar pasagerul şi-a pierdut o mână: "Mamă,...
Florin Piersic, în stare gravă! Breaking news!
Trei femei s-au infectat cu HIV după ce au apelat la Terapia Vampir! Aceasta este...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Cum poți stinge martorul pentru sonda Lambda? Ce alte probleme indică „check engine”?
Ursula von der Leyen întinde mâna extremei drepte pentru o colaborare după alegerile europarlamentare
Simbolul ASCUNS în logo-ul NASA! Spune TOTUL despre adevăratul scop al agenției
TOŢI cei cu TELEFOANE mobile sunt obligați să respecte din 29 aprilie. Guvernul a dat...
Codul Muncii modificat oficial. Noi obligații pentru angajatori
Program magazine 1 mai 2024. Orarul Lidl, Kaufland, Auchan, Penny, Carrefour, Profi, Mega Image și...
Vlăduța Lupău, imagini ireale! Cum arăta cântăreața. Adevărul despre operațiile ei
Robi, hotărât să lupte pentru Roberta! Concurentul nu este impresionat de chimia dintre Roberta și...
"Zici că era la sala de fitness". Iulia Vântur, concert live! Blondina a fost criticată...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Meteorologii anunță că vremea se răcește și revin ploile