VIDEO | Florin Cîțu, declarații despre cota de refugiați pentru România, în contextul evacuărilor din Afganistan

Publicat: 20/08/2021, 13:32
Actualizat: 20/08/2021, 17:46

Premierul Florin Cîțu a detaliat, vineri, într-o declarație de presă de la Palatul Victoria, cele mai recente acțiuni ale Celulei de criză interinstituționale pentru evacuarea cetățenilor români aflați în Afganistan, dar și probabilitatea creșterii cotei de migranți din zonă în România. 

Șeful Executivului a anunțat, vineri că autoritățile române au luat legătura cu majoritatea cetățenilor afgani care studiază în România și câțiva dintre ei și-au exprimat dorința de a fi evacuați din Afganistan.

Declarațiile au venit după ce Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a anunțat că aeronava militară românească a evecuat patru cetățeni din Kabul – un român, un bulgar, un britanic și un american –, iar alti 14 români au reușit să ajungă în siguranță pe aeroportul internațional și sunt pe cale să fie preluați pentru a fi duși, de asemenea, în Pakistan, la Islamabad.

„Discuţii vor avea loc în primul rând la nivelul Comisiei, al Uniunii Europene”

„Azi dimineaţă, la Kabul, am mai extras patru persoane: un cetăţean român şi alte trei persoane de altă cetăţenie. Suntem în contact permanent cu încă 14 persoane care au ajuns la aeroport şi vom pregăti acum procedura de a-i duce în Islamabad. Am luat legătura cu bursierii afgani care veneau în România, cu nouă dintre ei s-a luat legătura – erau 14, parcă, toţi -, câţiva dintre ei şi-au exprimat dorinţa de a veni în România şi facem toate demersurile de a-i aduce în România. Pentru personalul care a lucrat cu Ministerul Apărării Naţionale în Afganistan, se fac toate demersurile, acea procedură este în derulare”, a spus premierul, vineri, la Palatul Victoria.

„În ceea ce priveşte o eventuală cotă de refugiaţi în România, aceste discuţii vor avea loc în primul rând la nivelul Comisiei, al Uniunii Europene şi după aceea vom discuta şi în România. Bineînţeles, vom discuta şi în şedinţa de CSAT de săptămâna viitoare”, a spus premierul într-o declaraţie de presă susţinută după o sedință privind pregătirile pentru începerea anului școlar.

Președintele a dispus luni, la propunerea premierului, implicarea urgentă a Forțelor Aeriene Române pentru evacuarea concetățenilor din Afganistan, iar marți, Klaus Iohannis a convocat, pentru 25 august, ședința Consiliului Suprem de Apărare a Țării, pentru a discuta situația de securitate din Afganistan și implicațiile pentru România.

Criza din Afganistan a provocat, ca într-un joc de domino, și criza refugiaților. Din pricina deteriorării situației, populația civilă cere acum protecție internațională, inclusiv în România.

Preşedintelui Parlamentului European, David Sassoli, declara, miercuri, că refugiaţii care sosesc din Afganistan, țară controlată în prezent de talibani, ar trebui să fie repartizaţi proporţional între statele membre ale UE.

„Noi trebuie să-i protejăm pe cei care au lucrat şi cooperat cu noi. Nu putem permite ca ei să fie lăsaţi să se confrunte cu răzbunarea”, a insistat David Sassoli într-o declaraţie făcută presei la Vilnius, capitala Lituaniei, unde se afla în vizită.

”Avem o responsabilitate. Comisia Europeană poate autoriza o repartizare egală a refugiaților afgani între statele membre, pentru a păstra o paritate. Acest lucru se poate realiza rapid”, a mai spus Sassoli.

Gândul a publicat, în exclusivitate, mărturiile cutremurătoare pe care refugiații le-au făcut în tentativa de a-i îndupleca pe judecătorii români și de a obține luarea în custodia statului. Ei se tem că, odată predați noului regim de la Kabul, vor fi executați sub acuzația de trădare.

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un bărbat a fost găsit crucificat pe un gard, cu cuie bătute în mâini. Poliția...
Miliardarul Umar Kamani, nuntă de 25 de milioane de dolari pe Coasta de Azur. Mariah...
FOTO. Manechinul a simțit că trebuie să atragă atenția între burlacii milionari de la Miami...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
O gaură misterioasă, de mărimea Elveției, se formează în același loc în Antarctica. După 50...
Care este melodia cea mai periculoasă pentru șoferi, dacă o ascultă la volan. E una...
Minune de Paște! S-a vindecat de CANCER, după ce a trecut prin momente grele
"Suntem o comună binecuvântată de Dumnezeu!" Fructul cu care localnicii au dat lovitura. Cu cât...
Se spală rufe azi și în a treia zi de Paște? Ce spun preoţii
Cine este românul care și-a pierdut viața în noaptea de Înviere, în Italia. Mașina tânărului...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Dacă un șofer face o depășire neregulamentară, ești obligat să-l lași să intre în fața...
Omagiu adus lui Bernard Hill de membrii distribuţiei "Stăpânul Inelelor"
Substanță RADIOACTIVĂ, găsită în urina fumătorilor de țigări electronice!
AJUTOR OBLIGATORIU în România. Este vestea pe care o așteptau aproape un milion de români
O bancnotă de colecție îți aduce o avere. Mulți români o mai au prin casă
Zodiile care vor pierde o persoană dragă până la finalul primăverii. Ce anunță astrele pentru...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Maria Cârneci, destăinuiri emoționante despre pierderea soțului ei. Artista încă nu și-a găsit liniștea fără...
Cât de bogată este, de fapt, Maria Cârneci: "Nu am mașină"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Parteneriat istoric! 300 milioane de dolari împotriva bolilor cauzate de schimbările climatice