Datoria externă a crescut cu 6 miliarde de lei în primele șapte luni din 2021. Cât au investit străinii în România

Datoria externă a crescut cu 6 miliarde de lei în primele șapte luni din 2021. Cât au investit străinii în România
Deficitul contului curent al balanței de plăți a ajuns la 9,05 miliarde de euro la sfârșitul lunii iulie / Sursa foto: Shutterstock - caracter ilustrativ
Publicat: 13/09/2021, 13:50

În primele șapte luni din 2021, datoria publică externă a fost în creștere, la fel și deficitul balanței de plăți, dar și investițiile străine directe, potrivit datelor Băncii Naționale a României, date publicității luni.

Datoria externă totală a crescut, în perioada ianuarie – iulie 2021, cu 6,05 miliarde de euro, ajungând la 131,98 de miliarde de euro, la 31 iulie, față de 125,92 de miliarde de euro, la 31 decembrie 2020, potrivit BNR.

Și deficitul contului curent al balanței de plăți a fost în creștere în primele șapte luni din 2021, ajungând la 9,05 miliarde de euro, respectiv aproape dublu față de aceeaști perioadă de anul trecut, când a fost de 5,35 de miliarde de euro.

Importurile masive din primele șapte luni din acest an au dus balanţa bunurilor la un deficit în creștere cu 2,31 miliarde de euro și la venituri primare, de 854 de milioane de euro, în vreme ce exportul de servicii și-a redus excedentul cu 267 milioane euro, respectiv cu 265 de euro, la venituri secundare, potrivit datelor BNR.

Vestea bună vine din direcția investițiilor străine directe, care au crescut de mai bine de trei ori în perioada ianuarie – iulie 2021, față de aceeași perioadă a anului trecut, când pandemia de COVID-19 a redus valorile intrate în România. Astfel, investiţiile directe ale nerezidenţilor în România au însumat 3,96 de miliarde de euro, comparativ cu 1,22 miliarde de euro în perioada ianuarie – iulie 2020. Din total, participațiile la capital (inclusiv profitul reinvestit net estimat) au însumat valoarea netă de 3,35 miliarde de euro, iar creditele intragrup au înregistrat valoarea netă de 609 milioane euro.

Cum a crescut datoria externă

În structură, datoria externă pe termen lung a însumat 95,93 ,miliarde de euro la 31 iulie 2021 (72,7% din totalul datoriei externe), în creștere cu 3,3% față de 31 decembrie 2020, iar datoria externă pe termen scurt a fost, la 31 iulie, de 36,05 miliarde de euro (27,3% din totalul datoriei externe), în creștere cu 8,9% față de 31 decembrie 2020.

Din totalul de 131,98 de miliarde de euro, 60,44 de miliarde reprezintă datoria publică, la 31 iulie, în creștere cu 2,9 miliarde de euro față de ultima zi de anul trecut. Datoria publică directă a fost 60,25 de miliarde de lei, iar 191 de milioane a fost datoria garantată public.

Datoria externă publică directă include împrumuturile externe contractate direct de Ministerul Finanțelor și de autoritățile administrației publice locale, în baza legislației privind datoria publică, inclusiv titlurile de stat cumpărate de nerezidenți – calculate la valoarea de piață. Soldul titlurilor de stat cumpărate de nerezidenți este estimat ca diferență între soldul emisiunilor efectuate de Administrația Publică și soldul deținerilor de titluri de stat aferente sectoarelor instituționale rezidente raportat de principalii intermediari financiari atât în nume propriu, cât și în numele clienților pentru care prestează servicii de custodie.

Rata serviciului datoriei externe pe termen lung – respectiv raportul între serviciul datoriei externe pe termen lung și exportul de bunuri și servicii – a fost 17% în perioada ianuarie – iulie 2021, comparativ cu 20,1% în anul 2020. Gradul de acoperire a importurilor de bunuri și servicii la 31 iulie 2021 a fost de 4,9 luni, în comparație cu 5,6 luni la 31 decembrie 2020.

Gradul de acoperire a datoriei externe pe termen scurt, calculată la valoarea reziduală, cu rezervele valutare la BNR la 31 iulie 2021 a fost de 84,8%, comparativ cu 90,7% la 31 decembrie 2020.

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O tânără care a crezut că este mahmură a ajuns până la urmă la spital...
Imagini demențiale cu prezentatorul PRO TV: s-a cherchelit, a făcut show, iar finalul e fabulos!
FOTO. Antonia, ce apariție! Nimeni nu se gândea că o va vedea așa
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
După ce a câștigat 1 milion $ la loterie, o femeie s-a gândit să mai...
Tradiții și obiceiuri de Vinerea Mare. Ce nu trebuie să faci în data de 3...
A crezut că a BĂUT peste măsură și a ajuns la spital. Medicii, ȘOCAȚI de...
Vremea 6 mai - 3 iunie 2024. La începutul săptămânii viitoare, temperaturile vor depăși 26...
Biletul de adio al fetei de 13 ani care s-a aruncat de la etaj, pentru...
Ies la lumină noi detalii în cazul morții lui Diego Maradona. Ce s-a descoperit după...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Frâna de motor: Când și cum ar trebui s-o folosești?
Avertismentul sumbru şi profetic al lui Macron pentru Europa, o regiune în pericol de moarte...
Erupție GIGANTICĂ pe Soare! Radiațiile AU AJUNS deja pe Pământ
S-a stins marele artist al României. A fost cunoscut în întreaga lume
Kate Middleton, operată de medici italieni. Detaliul, ținut secret de clinica din Londra
Ce a putut să găsească o tânără într-un burger de pui cumpărat de la un...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Sebastian, provocat de băieți să o sărute pe Roberta. Cum au reacționat concurenții din casă....
Oana Roman, dezvăluiri dureroase despre cea mai neagră noapte din viața ei. A fost la...
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Hans Christian Orsted, pionierul electromagnetismului