BNR a majorat la 5,6% prognoza de inflație la sfârșitul anului. Guvernatorul Mugur Isărescu: „Nu este o prognoză că preţurile vor creşte de acum înainte” (VIDEO)

Publicat: 09/08/2021, 15:23

Banca Națională a României a României a revizuit prognoza de inflație pentru sfârșitul anului la 5,6% și la 3,4% pentru finalul anului viitor, în creștere față estimările din raportul anterior, din mai. Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a detaliat luni, care sunt principalele componente ale creșterii actuale și estimările pentru perioada următoare.

Estimarea de inflație la sfârșitul anului curent, a fost majorată de Banca Națională a României , față de cea previzionată în mai, de la 4,1% la 5,6%, și de la 3% la 3,4%, la finalul anului următor. Prognoza vine în contextul scumpirilor recente, în special la produse energetice.

„Rata anuală a inflației, calculată pe baza indicelui prețurilor de consum și-a continuat parcursul ascendent în trimestrul II 2021, depășind limita superioară a intervalului de varianție asociat țintei. Factorii determinanți în sensul creșterii sunt sensibil mai mulți decât cei care au impins prețurile în jos. Componentele energetice au contribuit cel mai mult la saltul inflației din acest an, care devine dominantă începând cu ianuarie 2021”, a explicat guvernatorul BNR.

Rata anuală a inflaţiei în luna iunie 2021 comparativ cu luna iunie 2020 a fost de 3,9%, conform datelor publicate de Institutul Național de Statistică (INS) în 13 iulie. Defalcat, aceasta a fost de 2,17 la mărfuri alimentare, 5,71 la mărfuri nealimentare și de 2,55%, la servicii.

„Acest vârf este deja în prezent / Efortul nostru este să menţinem inflaţia între 5 – 5,5%”

Inflația a fost în creștere în România, la fel ca în alte state, a spus guvernatorul BNR. Potrivit guvernatorului BNR, estimarea flash a BNR privind rata rata anuală a inflației din România care va fi anunțată pentru iulie va fi de 5%, față de 3,9%, în iunie. „Prognoza nu arată chiar frumos. După acest vârf care este deja în prezent, îl avem aici după noi, inflaţia care va fi anunţată peste două zile, sau mai degrabă după mine, ca să nu angajez pe mulţi colegi, va depăşi 5%, sau va fi în jur de 5%. Şi subliniez acest lucru pentru că de regulă când noi facem o prognoză la sfârşitul anului, să spunem va fi 5,6%, cum este şi aici, există tendinţa să se spună aşa: Banca naţională prognozează de acum înainte o inflaţia de 5,6%, preţurile vor creşte cu 5,6%. Nu este aşa. Inflaţia e deja 5%, deci mai degrabă vedem – bineînţeles şi cu acţiunea politicii monetare, care a început deja să se întărească – mai degrabă vedem o temperare a creşterilor de preţ şi acesta este efortul nostru, să menţinem inflaţia între 5 – 5,5% până la sfârşitul anului pentru ca apoi, observați, datorită efectului de bază indicele preţurilor de consum în ianuarie coboară deja sub 5%, pe la 4 şi ceva la sută”, a spus Mugur Isărescu.

„Am punctat şi trimestrul III şi trimestru IV, sfârşit de trimestru, ca să vedeţi că aceşti 5,6% nu este o noutate. Nu este o prognoză că preţurile vor creşte de acum înainte. Prognoza noastră este că prin eforturi, inclusiv în domeniul monetar, vom reuşi să ţinem preţurile undeva între 5 şi 5,5%, mă refer la indicele preţurilor de consum. Deci creşterile din toamnă nu vor fi foarte mari. Pentru sfârşitul anului următor datorită faptului că dispare şi efectul de bază din ianuarie, cu electricitatea, şi cel din vară, cu gazele naturale, prognoza noastră este indicele preţurilor de consum coboară la 3,4%”, a spus guvernatorul BNR.

Conform datelor prezentate de Mugur Isărescu, BNR estimează creșteri ale ratetei anuale a inflației, în iulie, față de iunie, și pentru Germania – de la 2,1% la 3,1%, Polonia – de la 4,4% la 5%, Estonia – de la 3,7% la 4,9%. În SUA, aceasta era de 5,4% în iunie.

Mugur Isărescu – Prezentare RaI Aug. 2021 by Gandul.info on Scribd

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Unde a fugit Pescobar Paul Nicolau după ce Taverna Racilor a fost închisă de inspectorii...
FOTO. Imagini interzise cardiacilor cu cea mai frumoasă fotbalistă din lume! Și-a făcut propriul calendar
Fosta soție a lui Dumitru Buzatu: Averea e legală, nu am argument să spun că...
Cum fac amor indiencele: fetele își pierd virginitatea la...
Momentul în care Dumitru Buzatu e prins cu portbagajul plin de bani: imaginile flagrantului. "Aranjați...
Câte triunghiuri reflectorizante trebuie să ai în mașină? Cine nu le are pe toate e...
VIDEO-EXCLUSIV - Ploaie de bani la concertul lui Bogdan de la Ploiești: "M-am gândit ca...
Ce se întâmplă cu alocațiile copiilor. Anunțul a luat prin surprindere milioane de părinți
Mihai Cazacu, milionarul de la Loto, a murit. Afaceristul avea 51 de ani
Preşedintele CJ Vaslui, Dumitru Buzatu, prins în flagrant de DNA / Ciolacu a reacţionat imediat
Cine deţine, de fapt, farmaciile Dona din România? Puţini ştiau asta, deşi le 'calcă' aproape...
REGULA de AUR urmată de toți BOGAȚII lumii: „Niciodată, DAR niciodată să nu te...
Ion Iliescu a murit? Anunțul care a uluit România: Am primit o informație...
Blestemul câștigurilor ușoare. Soarta nemiloasă a unui milionar la Loto
Un bărbat a descoperit în noua lui casă o piatră bizară, pe care a folosit-o...
BANCUL ZILEI. Bubulina: Bărbate, ia îmbracă-te tu în pirat! Bulă: Păi de ce?
„Mi-am lăsat familia și nu regret”. Florin Busuioc surprinde pe toată lumea cu o mărturisire...