Florin Cîțu cere anchete după insolvența City Insurance. „Mi se pare greu de crezut că auditorii nu au văzut nimic până acum”. Guvernul a modificat plafonul despăgubirilor

Florin Cîțu cere anchete după insolvența City Insurance. „Mi se pare greu de crezut că auditorii nu au văzut nimic până acum”. Guvernul a modificat plafonul despăgubirilor
Premierul Florin Cîțu / Sursa foto: Guvernul României
Publicat: 22/09/2021, 17:53

Premierul Florin Cîțu a anunțat, miercuri, după ședința de Guvern, că a cerut mai multe anchete după ce City Insurance, lider pe segmentul asigurărilor auto obligatorii, a rămas fără autorizația de funcționare, retrasă de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF). În paralel sunt anchete la DIICOT și DNA, conform informațiilor Gândul. Executivul a adoptat miercuri mai multe modificări legislative privind Fondul de Garantare a Asiguraților, printre care și mărirea plafonului pentru despăgubiri.

Șeful Executivului a comentat situația societății de asigurare City Insurance, în contextul în care Guvernul a adoptat o Ordonanță de Urgență pentru modificarea legii în ceea ce privește Fondul de Garantare a Asiguraților, ca urmare a insolvenței companiei.

„Aș vrea să vedem ce a făcut reglementatorul ASF în ultimii ani de zile”

„Vreau să ne asigurăm că acest lucru (insolvența – n.r.), că toți cei care au fost păgubiți să nu sufere de pe urma acestui faliment. Totodată în ședința de Guvern am cerut mai multe anchete, pentru că această companie a fost auditată ani de zile, mi se pare greu de crezut că auditorii nu au văzut nimic până acum. Este, totuși, o companie care avea o cotă importantă pe piață. Aș vrea să ne uităm în urmă să vedem ce a făcut reglementatorul ASF în ultimii ani de zile, și aș vrea să văd aceste rapoarte, și ar fi bine ca ASF să le prezinte public pentru ultimii ani de zile. Aș vrea să vedem, și aici am vorbit cu domnul ministru al Finanțelor, ce a făcut ANAF, ce controale a avut în ultimii ani și ce rezultate. Vom avea informațiile în perioada următoare”, a spus premierul.

Confederația Operatorilor și Transportatorilor Autorizați din România (COTAR) a solicitat, luni, Guvernului intervenția urgentă pentru a proteja asigurările auto ale românilor, după trimiterea în faliment a City Insurance, precizând că apreciază demersul, anunțat de premier, privind verificarea condițiilor care au dus la retragerea autorizației pentru City Insurace, și atrăgând atenția asupra angajaților statului celor care nu și-ar fi îndeplinit atribuțiile.

Consiliul ASF a hotărât, vineri, 17 septembrie, să constate starea de insolvență a liderului pieței RCA City Insurance și să îi retragă autorizația de funcționare, iar compania se îndreaptă spre faliment. City Insurance, cu peste 3 milioane de polițe RCA încheiate și o cotă de piață de 45%, deține 20% din piața totală a asigurărilor.

Cum s-au modificat prevederile legale

În ședința de miercuri, Guvernul a adoptat un proiect de Ordonanța de Urgenta care modifica unele dintre prevederile legii actuale privind activitatea Fondului de Garantare a Asiguraților – FGA (Legea 213/2015 privind Fondul de Garantare a Asiguraților)

„Ordonanța a fost decisă pentru a consolida protecția asiguraților în legătură cu falimentul societății de asigurare”, a detaliat ministrul Finanțelor Publice, Dan Vîlceanu.

Principalele modificări:

  • Modificarea definiției plafonului de garantare, cu referire expresă al garantării pentru o creanță de asigurare datorată în temeiul unui contract nu pe un creditor de asigurare, cum e în prezent. „Modificarea e necesară pentru a se asigura o protecție reală a creditorilor de asigurări care au calitatea de contractant în mai multe contracte de asigurare cu societatea în insolvență”, a detaliat ministrul.

„Practic, am adoptat această modificare pentru a ne asigura că nu se întâmplă cum se întâmpla până acum, astfel încât persoana, chiar dacă are mai multe polițe de asigurare, primește suma cu care poate fi despăgubit, ci pentru fiecare poliță de asigurare în parte primești despăgubire”, a precizat Dan Vîlceanu.

  • Majorarea cuantumului plafonului de garantare de la 450.000 lei la 500.000 lei pentru o creanță de asigurare datorată în temeiul unui contract de asigurare încheiat de asigurătorul aflat în insolvență

„Deci am majorat această despăgubire de la 450.000 la 500.000 de lei pentru fiecare poliță în parte și nu se întâmplă ca până acum, când primeai 450.000 de lei ca persoană, indiferent de câte polițe aveai”, a detaliat ministrul Finanțelor.

  • Fondul este îndreptătățit să efectueze plăți aferente despăgubirilor cuvenite creditorilor de asigurări în termen de 60 de zile – termen calculat de la data publicării în Monitorul Oficial a deciziei Autorității de Supraveghere Financiară de retragere a autorizației de functionare și constatare a existenței indiciilor stării de insolvență a asiguratorului (si nu de la data intrării în faliment, respectiv a rămânerii definitive a hotărârii de deschidere a procedurii falimentului, așa cum este în prezent).

„Practic, se întâmplă mai repede cererea pe care poți să o faci către FGA”, a spus ministrul.

S-a modificat și prevederea privind posibilitatea recuperării banilor de la asigurător de către FGA pentru situația în care instanța decide respingerea definitivă a deschiderii procedurii falimentului, pentru plățile deja efectuate de FGA către creditorii de asigurări.

Ministrul a explicat și că, orin modificările aduse de diminuează perioada în care asiurații primesc bani din Fondul de garantare pentru că, practic, se pot cmpensa pentru primele pe care le mai au de plătit dintr-o poliță.

O altă modificare vizează competența Fondului de a deschide dosare de daună, la solicitarea petenților, în cazul daunelor avizate la asigurător înainte de data retragerii autorizației de funcționare.

O altă modificare vizează competența Fondului de a deschide dosare de daună, la solicitarea petenților, în cazul daunelor avizate la asigurător înainte de data retragerii autorizației de funcționare.

Alte prevederi, publicate de Ministerul Finanțelor într-un comunicat de presă, vizează introducerea posibilității Fondului de a se îndrepta în mod direct împotriva persoanelor care au încasat necuvenit sume de la Fond.

Pentru a fi implementate, actul normativ trebuie să fie publicat în Monitorul Oficial

„Nu cred că din banii noștri, ai tuturor trebuie să finanțăm fraude”

Întrebat despre capacitatea FGA de a acoperi cererile asiguraților, ministrul de Finanțe a spus că, dacă aceasta ar fi depășită, statul ar putea să acopere printr-un împrumut.

„În acest moment din Fondul de Garantare al Asiguraților încă se plătesc și alte falimente, nu s-au terminat plățile către toți asigurații din falimentele anterioare, dar, până acum nu am informații să vă spun că fondul va fi depășit. Rămâne de văzut câți asigurați se vor înscrie, ritmul în care se vor înscrie și modul în care va fi consumat acest fond”, a spus Vîlceanu, ca răspuns la întrebarea presei privind capacitatea fondului.

Întrebat dacă există variante în cazul în care fondul nu va putea acoperi cererile, ministrul a subliniat că nu e de acord cu acoperirea fraudelor, dacă se va dovedi că e vorba de asta, din banii publici.

„Vreau să vă spun că eu., în principiu, nu sunt de acord, mai ale în condițiile în care se dovedește că aici a fost o fraudă, cu acoperirea freudelor din banii dumneavoastră și ai noștri, adică cu bani de la bugetul de stat. Cred că sumele trebie recuperate de la cei care au săvârșit frauda și dacă va exista o situație în care, știu eu, e nevoie să vină bani în plus la acest fond, eu cred că nu poți să acorzi acești bani decât cu titlul de împrumut, după care să recuperezi. Dar hai să vedem dacă se ajunge la aceste situații și repet, nu cred că din banii noștri, ai tuturor trebuie să finanțăm fraude”, a conchis Vîlceanu.

Întrebat despre tragerea la răspundere a responsabililor, ministrul a spus că ASF este sub control paramentar, astfel că Parlamentul trebuie să tragă concluziile de rigoare și să decidă dacă există o vină în dreptul conducerii ASF sau dorește să aștepte rezultatele anechetelor penale care au fost declanșate, consideră ministrul Finanțelor. responsabililor.

„Sunt convins că în Parlament ASF a susține un raport sau va veni cu o explicație”, a conchis Dan Vîlceanu.

Societatea de Asigurare Reasigurare City Insurance S.A a făcut plângere la DIICOT pe numele unor angajați, potrivit surselor Gândul, pentru grup infracțional, fals, înșelăciune, uz de fals și delapidare. Pe de altă parte, ASF a făcut plângere la Direcția Națională Anticorupție împotriva City Insurance, și asta încă din ianuarie, înainte de retragerea autorizației de funcționare.

Ghidul informativ pentru asigurați

Fondul de garantare a asiguraților(FGA) a anunțat, luni, că poate primi cereri de deschidere a dosarelor de daună din partea potențialilor creditori de asigurare ai City Insurance, după ce Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a dispus retragerea autorizației de funcționare.

În acest context, și cu observațiile de rigoare provind modificările anunțate, Uniunea Nationala a Societatilor de Asigurare și Reasigurare din România și Biroul Asigurătorilor de Autovehicule din România au elaborat și publicat zilelele acestea un ghid informatic petru ajutorarea asiguraților:

   Ghid Informativ UNSAR BAAR by Gandul.info on Scribd

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Trupul unei tinere a fost turnat în beton în urmă cu peste 50 de ani....
Bucurie mare în showbiz ❤️ ❤️ Fosta asistentă de la Acces Direct este însărcinată pentru...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
SUA au cumpărat 81 de avioane sovietice de la un aliat al lui Putin cu...
BOMBĂ la Survivor! Cum a TRIŞAT Iancu Sterp cu ajutorul fratelui său! Descalificat înainte de...
Cum a rămas, de fapt, Gina Pistol însărcinată. Nu mai avea nicio speranță: „Smiley mi-a...
Românul care a cumpărat un avion de pasageri şi-l transformă în restaurant. Momentul în care...
Tragedie în România! A MURIT
Irinuca Columbeanu se întoarce în România! Ce spune Irinel Columbeanu despre vizita fiicei sale: „Nu...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Filtru de particule înfundat se REPARĂ sau se ARUNCĂ? Ce durată de viață are DPF?
S-a realizat al doilea transplant de rinichi de porc către un pacient uman
Cea mai BOGATĂ actriță de la Hollywood! „Puțină lume știe despre mine că...
Halep, aproape de MARELE VIS. Tatăl său a dat personal vestea fabuloasă
Artist internațional, filmat într-o ipostază neașteptată, la Costinești. Este urmarit de zeci de milioane de...
Vlăduța Lupău, imagini ireale! Cum arăta cântăreața. Adevărul despre operațiile ei
Robi, hotărât să lupte pentru Roberta! Concurentul nu este impresionat de chimia dintre Roberta și...
"M-am săturat". David Pușcaș a ajuns la capătul puterilor. Ce piedici întâmpină fiul adoptiv al...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Astronomii au descoperit cum s-a format „inima” de pe Pluto