Sorin Cîmpeanu: Trebuie făcute toate eforturile ca şcolile să se închidă ultimele şi să se deschidă primele

Sorin Cîmpeanu: Trebuie făcute toate eforturile ca şcolile să se închidă ultimele şi să se deschidă primele
Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu / Sursă FOTO: Facebook
Publicat: 28/09/2021, 17:14

Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a afirmat marţi că este de preferat prezenţa fizică în şcoli şi universităţi şi trebuie făcute toate eforturile ca şcolile să se închidă ultimele şi să se deschidă primele, atât timp cât educaţia digitalizată nu este pusă la punct sub toate aspectele.

„Atâta vreme cât nu avem conectivitate generalizată, disponibilitate echipamente pentru absolut toţi elevii şi studenţii din România, cât nu avem conţinut digital pentru toate disciplinele, cât nu avem toţi profesorii formaţi pentru predarea online, cât nu avem platforme dedicate de evaluare, este de preferat în mod clar prezenţa fizică în şcoli şi universităţi şi trebuie făcute toate eforturile ca şcolile într-adevăr să se închidă ultimele şi să se deschidă primele”, a spus Cîmpeanu la videoconferinţa „Educaţie: învăţătură, digitalizare, sănătate”, organizată de Grupul de presă Bursa.

Ministrul a mai spus că, deşi educaţia digitalizată nu se poate desfăşura în condiţii optime, se fac toate eforturile pentru îndeplinirea acestor condiţii.

„În PNRR avem 3,6 miliarde de euro sub tutela ‘România educată’ – sunt resurse financiare disponibile pentru educaţie şi în alte programe, dar doar sub tutela ‘România educată’ avem 3,6 miliarde de euro disponibile -, este o adevărată provocare să poţi să foloseşti eficient aceste resurse. Digitalizarea educaţiei are mult peste un miliard de euro din cei 3,6 miliarde”, a mai spus Cîmpeanu.

Acesta a mai declarat că pentru digitalizarea educaţiei e nevoie de cinci componente: conectivitate generalizată, disponibilitate echipamente pentru toţi elevii şi studenţii, conţinut digital pentru toate disciplinele, toţi profesorii formaţi pentru predarea online şi platforme dedicate de evaluare.

„În primul rând e nevoie de conectivitate generalizată – de accesul generalizat la Internet – şi s-au făcut paşi foarte importanţi: am deschis anul şcolar 2021-2022 având o conectivitate mai bună decât aveam în toamna anului 2020, dar nu suficient de bună. Nu putem spune că toţi cei trei milioane de preşcolari şi elevi au acces la internet în condiţii optime”, a afirmat ministrul Educaţiei.

Despre echipamentul pentru studiul online

În al doilea rând, Cîmpeanu s-a referit la echipamentul pentru studiul online.

„Din perspectiva disponibilităţii echipamentelor stăm mult mai bine, dar nu putem spune ca stăm bine – în învăţământul liceal, opinia mea este că tabletele sunt inadecvate, în învăţământul liceal este nevoie de laptopuri. Am achiziţionat 60.000 de laptopuri prin programul Ministerului Educaţiei – Second Reeducation; sunt paşi importanţi, dar nu sunt suficienţi. Deci, nu avem nici conectivitate generalizată, nu putem spune nici că avem disponibilitate echipamente, şi aici intervin problemele, la punctele 3, 4 şi 5”, a mai declarat Cîmpeanu.

La punctul 3 a vorbit despre conţinutul digital. „Conţinut digital nu avem pentru toate disciplinele. Este, într-adevăr, în curs de contractare, un proiect, ‘Biblioteca Virtuală’, care ne va ajuta foarte mult din perspectiva de conţinut digital, dar în acest moment nu avem îndeplinită nici această condiţie. Sunt foarte puţine discipline care au conţinut digital”, a arătat ministrul.

În ceea ce priveşte disponibilitatea cadrelor didactice formate pentru predarea online, Cîmpeanu a spus că s-au făcut progrese – respectiv câteva zeci de mii de cadre didactice pregătite pentru predarea online, dar, în raport cu totalul de 200.000 de cadre didactice, mai e mult de făcut, deoarece predarea online este diferită major de predarea clasică.

„Al cincilea element – nu avem platforme dedicate evaluării online. Evaluarea este punctul final al oricărui proces didactic – un element foarte important; nu avem aceste platforme dedicate şi securizate”, a mai arătat Sorin Cîmpeanu.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O tânără din Marea Britanie a venit să petreacă pe litoral, la Constanța, și spune...
Zanni a vrut să-i ofere primul ajutor Anei Porgras, dar nu a putut-o căra, pentru...
FOTO. Viciul lui sunt femeile! S-a logodit cu o actriță din filmele pentru adulți, iar...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
O olandeză cu depresie va fi eutanasiată, pentru că „nu mai poate face față”. Are...
Medicul Tudor Ciuhodaru, dezvăluiri de ultimă oră despre Florin Piersic: 'Prognosticul este rezervat' 😢
SECRETE din viața intimă a unei vedete celebre, s-a iubit și cu femei: „Le-am oferit...
Oaza de linişte din inima Transilvaniei, unde te poţi răsfăţa la poalele munţilor înconjurat de...
Adevărul despre starea gravă a lui Florin Piersic! Breaking news!
Florin Piersic a fost transferat la Terapie Intensivă. Ce se întâmplă cu marele actor în...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La câți KM se schimbă ambreiajul mașinii? Primele semne al ambreiajului uzat
Ursula von der Leyen întinde mâna extremei drepte pentru o colaborare după alegerile europarlamentare
Simbolul ASCUNS în logo-ul NASA! Spune TOTUL despre adevăratul scop al agenției
Ungaria A RECUNOSCUT, în sfârșit. Vestea cea mare a venit direct de la Budapesta: DIN...
Program magazine 1 mai 2024. Orarul Lidl, Kaufland, Auchan, Penny, Carrefour, Profi, Mega Image și...
Ce plantă poate preveni cancerul? Are proprietăți miraculoase: elimină pietrele de la rinichi și tratează...
Florin Piersic, ajuns de urgență pe masa de operație! Care este starea de sănătate a...
Horoscop zilnic, 2 mai 2024: Berbecii primesc propuneri interesante de colaborare. Scorpionii vor lua o...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Oamenii de știință au creat o celulă cerebrală funcțională din sare și apă