Pensionarii intrați în sistem în 2020 şi 2021 au venituri cu 20-30% mai mari decât cei din generațiile anterioare. Cum s-au calculat

Pensionarii intrați în sistem în 2020 şi 2021 au venituri cu 20-30% mai mari decât cei din generațiile anterioare. Cum s-au calculat
Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 08/11/2021, 10:27

Numărul noilor beneficiari de pensii a crescut în 2020, chiar dacă, per ansamblu, numărul acestei categorii sociale a scăzut anul trecut. Potrivit sindicaliștilor, cei intrați în sistem anul trecut și anul acesta beneficiază de drepturi mai mari prin prinsma schimbărilor provenite în modul de calculare a bazei.

 Peste 473.000 de pensionari – din toate categoriile, inclusiv anticipată, de invaliditate sau de urmaș, au intrat în drepturi în 2020, dintre care aproximativ 320.000 au fost nou intrați în sistem. În 2020, au ieșit din drepturi peste 491.000 de pesionari (dintre care peste 238.000 prin deces), potrivit datelor Institutului Național de Statistică.

În anul 2019, numărul celor intrați în drepturi fusese de aproximativ 386.000, deci cu aproximativ 23% mai mulți, dintre care nou înscriși în drepturi erau în jur de 270.000. Ieșiți din drepturi au fost mai mulți, peste 438.000, dintre care aproape 229.000, prin deces.

Astfel, potrivit datelor Institutului Național de Statistică, per ansamblu, numărul mediu al pensionarilor, în cursul anului 2020, a fost de 5,1 de milioane de persoane, în scădere faţă de anul anterior cu 29.000 de persoane. Faţă de aceeaşi perioadă, numărul pensionarilor a scăzut la cei proveniţi din fostul sistem pentru agricultori cu 11,4%, iar la cei de asigurări sociale de stat a crescut cu 0,1%.

„Variaţia e de mai mult de o treime”

Au fost și români s-au pensionat chiar înainte de vreme, cu pensii anticipate, pentru că atât anul 2020, cât şi anul 2021 sunt ani în care ei primesc pensii mai mari decât restul.

„Anul trecut s-au pensionat anticipat 50 de angajaţi, dublu faţă de numărul celor care s-au pensionat normal. Indicele de corecţie e unul dintre principalele motive pen­tru care ei au făcut această alegere“, spune un director dintr-o companie locală cu peste 1.000 de salariaţi, citat de Mediafax.

Indicele de corecţie, variabilă folosită la calculul pensiei introdusă în 2011, a adus pensii mai mari pentru câteva sute de mii de pensionari nou-intraţi în sistem în 2020 şi în 2021, potrivit Mediafax. Acest indice se calculează în funcţie de nivelul salariului mediu brut din ultimii doi ani. Potrivit sursei citate, particularitatea ultimilor doi ani este aceea că, din 2018, salariul mediu brut s-a majorat prin transferul contribuţiilor de la angajator la angajat.

„Din 2018 de când s-a făcut creşterea artificială a salariului brut prin transferul de contribuţii acest coeficient aduce pensii mai mari celor care au intrat în sistem în 2020 şi în 2021. Cine are un punct de pensie şi a ieşit la pensie în 2010 ia astăzi o pensie de 1.442 de lei, iar cine a ieşit la pensie în 2020, tot cu un punct de pensie, ia o pensie de 2.033 de lei. Variaţia e de mai mult de o treime“, a explicat Bogdan Hossu, preşedintele Confederaţiei Sindicale „Cartel Alfa“.

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Trupul unei tinere a fost turnat în beton în urmă cu peste 50 de ani....
Polițista care a luat mită de la Lidia Buble, condamnată definitiv! Ce pedeapsă a primit...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
SUA au cumpărat 81 de avioane sovietice de la un aliat al lui Putin cu...
Reghe cere sprijinul instanței: 'Trebuie să înceteze această hărțuire!' Poliția nu confirmă urmărirea penală împotriva...
Detalii tabu din viața intimă a unei actrițe: și-a pierdut virginitatea la 35 de ani
Momentul în care strada din Cluj s-a surpat și s-a format un crater uriaș. Un...
Tragedie în România! A MURIT
Cum va fi vremea în luna mai! Specialiștii de la ANM preconizează o perioadă imprevizibilă...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Filtru de particule înfundat se REPARĂ sau se ARUNCĂ? Ce durată de viață are DPF?
Gorghiu: Ministerul Justiţiei depune eforturi ca prinţul Paul să-şi execute pedeapsa în România
Cea mai BOGATĂ actriță de la Hollywood! „Puțină lume știe despre mine că...
Taxa care se elimină din România. S-a dat votul luni, 29 aprilie. Românii nu vor...
Artist internațional, filmat într-o ipostază neașteptată, la Costinești. Este urmarit de zeci de milioane de...
Vlăduța Lupău, imagini ireale! Cum arăta cântăreața. Adevărul despre operațiile ei
Robi, hotărât să lupte pentru Roberta! Concurentul nu este impresionat de chimia dintre Roberta și...
"M-am săturat". David Pușcaș a ajuns la capătul puterilor. Ce piedici întâmpină fiul adoptiv al...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Astronomii au descoperit cum s-a format „inima” de pe Pluto