Raluca Turcan, ministrul demis al Muncii, candidat pentru un nou mandat, spune că pensiile vor crește cu cel puțin 7% de anul viitor. Când începe recalcularea

Raluca Turcan, ministrul demis al Muncii, candidat pentru un nou mandat, spune că pensiile vor crește cu cel puțin 7% de anul viitor. Când începe recalcularea
Raluca Turcan / Sursa: Facebook - Raluca Turcan
Publicat: 31/10/2021, 09:51
Actualizat: 31/10/2021, 11:13

Ministrul demis al Muncii, Raluca Turcan, care este propusă de premierul desemnat pentru un nou mandat, a vorbit, sâmbătă, în ziua în care programul de guvernare și lista Cabinetului Ciucă au fost depuse în Parlament, despre creșterea veniturilor pensionarilor din România.

Raluca Turcan a anunțat sâmbătă că de la 1 ianuarie, anul viitor, pensiile din România vor fi indexate.

„De la 1 ianuarie 2022 pensiile vor fi indexate pentru că politica pe care o avem în momentul de față merge pe două paliere. Unu, pe politică pe termen scurt și aici, în această perioadă dificilă, cei care sunt afectați de creșterile de prețuri, de puterea de cumpărare, să beneficieze de o majorare a pensiilor. În același timp, pe termen mediu și lung am început deja marele proces de reformă despre care s-a tot vorbit și pentru care nu s-a făcut mare lucru și anume, să reducem inechitățile din sistemul public de pensii, să creștem pensia medie în România și în același timp să legăm pensiile de contributivitate. Am început deja să facem lucrul acesta”, a declarat Raluca Turcan, la România TV.

Politici pentru reducerea inechităților

„Ceea ce nu s-a făcut în 30 de ani nu poți să ceri nimănui să facă în câteva luni. Este antisocial ca în România anului 2021, dosarele de pensii în România să stea unul peste altul în casele de pensii și mare parte din procedurile din casele județene de pensii să se desfășoare la un nivel rudimentar. Ca atare am început procesul de digitalizare. Cele mai multe procese în justiție le avem din cauza inechităților crase din sistemul de pensii în care oameni cu aceeași vechime, cu aceeași calificare, cu aceeași muncă, pentru că au ieșit în ani diferiți, aveau parte de pensii diferite. Să nu mai vorbim de diferența aproape lipsită de decență dintre pensia minimă socială și pensia cea mai mare dintr-un sistem public de pensii în România, care până de curând era 79.000 de lei, dar beneficiarul din păcate a decedat (Gheorghe Bălășoiu, fost procuror și fost șef al Penitenciarului Colibași  – n.r.) Pe reforma pensiilor avem în momentul de față o formulă testată cu specialiști și care ne va aduce în urma recalculării ca această inechitate să fie eliminată”, a spus ministrul demis al Muncii.

„Deci pentru anul viitor pensiile vor fi indexate. Noi plecăm de la 7% până la un procent mai mare în funcție de bugetul pe care îl vom avea, de investiții. În funcție de acestea vom anunța procentul cu care vom crește pensiile. Pe noua lege pe care o vom elabora trebuie să rețineți că pensiile mai mici vor crește mai mult și pensiile mari vor crește cu mai puțin pentru că doar în felul acesta vom reuși să reducem din inechități și să reducem decalajul dintre cea mai mică pensie și cea mai mare”, a spus Raluca Turcan, pentru România TV.

Recent, Raluca Turcan anunțase, că, în mai puțin de o lună de la suplimentarea numărului de angajați la casele de pensii, numărul dosarelor care au fost digitalizate a depășit numărul dosarelor care au fost procesate în perioada ianuarie – septembrie de către angajații care făceau acest lucru suplimentar față de sarcinile curente pe care trebuiau să le îndeplinească. „Cu o medie de procesare de 26.000 de dosare/zi, am ajuns astăzi 1.030.000 de dodare digitalizate în primele 10 luni ale acestui an, pentru a putea ulterior să aplicam recalcularea pensiilor”, a spus ministrul demis.

„Cu actualul ritm de lucru am siguranța că vom finaliza procesul de digitalizare al celor 5 milioane de dosare în timpul asumat, respectiv până la sfârșitul anului viitor. Ulterior, vom demara recalcularea tuturor pensiilor, proces care ar fi putut începe de pe acum, dacă digitalizarea ar fi fost asumată și demarată din 2019, conform Legii 127 privind pensiile publice”, scria Raluca Turcan, joi, pe contul de Facebook.

Reformele din programul de guvernare propus

Reforma sistemului de pensii este una dintre propriritățile Ministerului Muncii, pentru care sunt alocate și fonduri prin Planul Național de Redresare și Reziliență.

Reforma sistemului de pensii va urmări, conform programului de guvernare PNL – UDMR depus sâmbătă în Parlament de Nicolae Ciucă – în fapt o continuare a celui actual, al Guvernului Cîțu, urmărește:

  • Digitalizarea / evaluarea dosarelor de pensii;
  • O nouă legislație care să aducă echitate, sustenabilitate și reducerea discrepanțelor între cuantumurile pensiilor celor care au desfășurat activități similare și au avut contribuții similare la sistemul de pensii;
  • Recalcularea pensiilor după formula din noua lege, care să permită o creștere mai consistentă a pensiilor mici aflate în plată.

„De asemenea, se are în vedere introducerea unui sistem de indexare automată care să excludă influența factorului politic. Până la finalizarea reformei în sistemul public de pensii, pensiile vor fi indexate plecând de la acoperirea cu 100% a ratei inflației și cel puțin 50% din rata de creștere a câștigului salarial mediu brut”, se arată în document.

„Legislația din România s-a schimbat în acest domeniu în ultimii ani, separat de cadrul general, fiind introduse o serie de legi speciale prin care s-au reglementat categorii de pensii care nu au ca temei principiul contributivității. Susținem aplicarea generală a principiului contributivității în stabilirea dreptului la pensie, sens în care reforma sistemului public de pensii va conduce la eliminarea inechităților și reducerea decalajelor dintre cea mai mică și cea mai mare pensie”, se propune în programul de guvernare pe care Nicolae Ciucă îl propune spre vot Parlamentului.

În cazul unui vot negativ, fiind vorba de a doua încercare de formare a unui Guvern cu puteri depline, șeful statului poate demara procedura de dizolvare a Parlamentului și organizarea de alegeri anticipate.

Planul Național de Redresare și Reziliență al României (PNRR) a fost evaluat pozitiv de Consiliul Uniunii Europene joi, 28 octombrie, ultima etapă la nivelul instituțiilor europene. Astfel, România are la dispoziție 29,2 miliarde euro, până în 2026, de la Uniunea Europeană, pentru modernizare prin reforme și investiții esențiale. În total, prin PNRR România va beneficia de 29,2 miliarde euro, din care 14,2 miliarde granturi și 14,9 miliarde împrumuturi. Banii se vor acorda în tranșe, în funcție de îndeplinirea unor obiective, numite jaloane și ținte. În total, sunt 507 de jaloane și ținte de realizat până la 31 decembrie 2026.

Tags:
Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Sunt extratereștrii pe K2-18b? Telescopul James Webb a fost îndreptat spre planeta pe care au...
Cea mai „nebună” ofertă vine de la Lidl! Ce o să găsiți în supermarketuri de...
FOTO. Ioana Marcu, soția lui Ciprian Marica, apariție îndrăzneață cu bustul generos la vedere!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Localitatea care a dispărut de pe harta României. În 2002 mai avea doar 3 locuitori
Actrița care i-a ÎNNEBUNIT pe bărbați! Imagini de vis cu vedeta! Are trup de zeiță...
O româncă stabilită în Spania arată ce găteşte cu alimentele pe care le găseşte prin...
VIDEO. Profesoara concediată din cauza pozelor indecente de pe net le-a râs în față părinților...
Tragedie în stațiunea Mamaia. Un bărbat s-a înecat în mare, chiar în ziua de Florii
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
Răsturnare de situaţie din piaţa muncii. Exodul a luat sfârşit: Procentul românilor care caută activ...
Omul care a spus ADEVĂRUL despre Zona 51 și Farfuriile Zburătoare
Devine ilegal de astăzi, 28 APRILIE. Legea se aplică deja în toată ROMÂNIA
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
VIDEO. Profesoara concediată din cauza pozelor indecente de pe net le-a râs în față părinților...
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
Secretul Laurei Cosoi în timpul sarcinii! Cum reușește să se mențină într-o formă de zile...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Un rezervor uriaș de apă a fost găsit ascuns adânc sub suprafața Pământului