STUDIU: Persoanele testate negativ de Covid-19, în ciuda expunerii, pot avea „memorie imunitară”. Descoperirea ar putea duce la vaccinuri anti-Covid care produc o imunitate de lungă durată

STUDIU: Persoanele testate negativ de Covid-19, în ciuda expunerii, pot avea „memorie imunitară”. Descoperirea ar putea duce la vaccinuri anti-Covid care produc o imunitate de lungă durată
Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 12/11/2021, 09:23
Actualizat: 12/11/2021, 09:35

Unele persoane expuse la infecția cu coronavirus elimină rapid virusul SARS-Cov-2 datorită unui răspuns imun puternic din partea celulelor T existente în organism și nu mai ajung să testeze pozitiv, arată un studiu realizat de University College London, scrie the Guardian.

„Toată lumea cunoaște persoane care au fost expuse, dar nu au cedat la infecție. Aceștia au reușit să evite complet virusul sau au curățat în mod natural virusul înainte ca acesta să fie detectabil prin teste de rutină”, a explicat Leo Swadling, imunolog la University College London și autorul principal al studiului.

Descoperirea este importantă fiindcă ar putea deschide calea pentru o nouă generație de vaccinuri care vizează răspunsul celulelor T, ce ar putea produce o imunitate mult mai durabilă, au spus oamenii de știință.

Cercetătorii au monitorizat intens angajații din domeniul sănătății pentru semne de infecție și răspunsuri imune în timpul primului val al pandemiei.

În ciuda unui risc ridicat de expunere, 58 de participanți nu au fost testați pozitiv pentru Covid-19 în niciun moment. Cu toate acestea, probele de sânge prelevate de la acești oameni au arătat că au avut o creștere a celulelor T care au reacționat împotriva Covid-19, în comparație cu probele prelevate înainte de apariția pandemiei și în comparație cu persoanele care nu au fost expuse deloc la virus. Ei au mai avut creșteri ale unui alt marker sanguin al infecției virale.

Cercetarea a arătat că un subgrup de oameni aveau deja celule T de memorie de la infecții anterioare cu alte coronavirusuri sezoniere care provoacă răceli comune, care i-au protejat de Covid-19. Aceste celule imunitare „adulmecă” proteinele din mecanismul de replicare – o regiune a Covid-19 împărtășită cu coronavirusurile sezoniere – iar la unii oameni acest răspuns a fost suficient de rapid și de puternic pentru ca infecția să fie eliminată în cel mai timpuriu stadiu.

„Aceste celule T preexistente sunt pregătite să recunoască SARS-CoV-2”, a spus Swadling.

Studiul ar putea duce la dezvoltarea unor vaccinuri anti-Covid cu eficiență de foarte lungă durată

„Acest studiu identifică un nou rezultat intermediar – suficientă expunere la virus pentru a activa o parte a sistemului imunitar, dar nu suficientă pentru a prezenta simptome, a detecta niveluri semnificative de virus sau declanșează un răspuns cu anticorpi”, a explicat Alexander Edwards, profesor asociat în tehnologie biomedicală la Universitatea din Reading.

Descoperirea este deosebit de semnificativă deoarece răspunsul imun cu celule T tinde să confere o imunitate de durată mai lungă, de obicei de ani, mai degrabă decât luni, în comparație cu anticorpii.

Aproape toate vaccinurile Covid-19 existente se concentrează pe amorsarea anticorpilor împotriva proteinei vitale care ajută SARS-CoV-2 să intre în celule. Acești anticorpi neutralizanți oferă o protecție excelentă împotriva bolilor severe.

Cu toate acestea, imunitatea scade de-a lungul timpului și o potențială slăbiciune a vaccinurilor existente este faptul că virusul suferă mutații.

În schimb, răspunsul celulelor T nu tinde să se estompeze la fel de repede, iar replicarea internă pe care o țintește este foarte întâlnită între coronavirusuri, ceea ce înseamnă că un vaccin ar proteja și împotriva unor tulpini complet noi.

„Perspectivele din acest studiu ar putea fi critice în proiectarea unui alt tip de vaccin. Un vaccin care stimulează imunitatea celulelor T împotriva diferitelor ținte de proteine ​​virale care sunt împărtășite între multe coronavirusuri diferite ar completa vaccinurile noastre care induc anticorpi neutralizanți. Deoarece acestea sunt componente ale virusului, anticorpii sunt mai puțin eficienți – în schimb, celulele T intră în joc”, a spus Edwards.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie și-a reclamat soțul pentru ce a forțat-o să facă în dormitor. Dar un...
De la ce s-ar fi infectat Florin Piersic, de fapt. Amputarea piciorului, decizia drastică a...
FOTO. Transformarea incredibilă a lui Valentin Ceaușescu, la 76 de ani! Viața grea de după...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Anunț oficial despre starea lui Florin Piersic: „I s-au infectat sondele din inimă. Situaţia era...
Medicii ar putea fi nevoiți să îi amputeze un picior lui Florin Piersic! Dezvăluiri de...
Boala RARĂ de care suferă Sebastian Dobrincu. Cum l-au afectat problemele de sănătate: „Plângeam în...
Fructe pentru diabetici. Lista de fructe permise şi interzise în diabetul de tip 2
Ce au găsit chirurgii în corpul lui Florin Piersic! Medicul care l-a operat a rupt...
Anunț de ultim moment despre starea de sănătate a lui Florin Piersic. Un medic din...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Ce înseamnă DEVANSARE pe autostradă? Este legal să depășești prin dreapta în această situație?
Guvernul a anunţat luna în care vor avea loc alegerile prezidenţiale în România
Substanța MINUNE din roșii! Le face cele mai sănătoase legume
A venit anunțul trist despre Florin Piersic. Medicii nu s-au mai ascuns
Unul dintre cei mai bogați români, alături de soție. Rar a fost văzut în asemenea...
Andreea Bălan, incident în timpul unui concert. A căzut de pe scenă când cânta și...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Nicolae Furdui Iancu, despre absența tatălui din copilăria sa și cum reușea mama lui să...
Mesajul lui Florin Piersic Jr. care i-a revoltat pe admiratorii tatălui său, maestrul Florin Piersic
BANCUL ZILEI. Bulă şi Lulă, pe faleză la Constanţa, se uitau în apă unde se...
Un pacient a murit după ce a primit o terapie genetică experimentală de la Pfizer