Klaus Iohannis a promulgat legea pentru studierea istoriei evreilor şi a Holocaustului la liceu și școli profesionale. Când va fi introdusă noua disciplină

Klaus Iohannis a promulgat legea pentru studierea istoriei evreilor şi a Holocaustului la liceu și școli profesionale. Când va fi introdusă noua disciplină
Președintele României, Klaus Iohannis / Sursa foto: Profimedia
Publicat: 25/11/2021, 14:09
Actualizat: 25/11/2021, 14:10

Președintele Klaus Iohannis a semnat, joi, decretul pentru promulgarea Legii privind unele măsuri pentru studierea istoriei evreilor şi a Holocaustului, o propunere legislativă care a trecut la vot în cele două Camere într-o procedură de urgență, ce a durat aproximativ o lună. Aceasta prevede introducerea disciplinei „Istoria evreilor. Holocaustul” în trunchiul comun ale învăţământului liceal şi profesional, începând cu anul școlar 2023 – 2024.

Propunerea legislativă aprobată în Parlament și promulgată de șeful statului are ca obiect de reglementare modificarea şi completarea Legii educaţiei naţionale nr.1/2011, precum şi a Legii nr.174/2019 privind înfiinţarea Muzeului Naţional de Istorie a Evreilor şi al Holocaustului din România. Intervenţiile legislative vizează introducerea disciplinei şcolare „Istoria Evreilor. Holocaustul” în planurile-cadru ale învăţământului liceal şi profesional, parte a trunchiului comun, respectiv instituirea şi acordarea premiului Muzeului Naţional de Istorie a Evreilor şi al Holocaustului din România, conform notei de fundamentare.

Proiectul de lege a fost inițiat de șapte deputați și senatori, respectv fost inițiat de Marcel Ciolacu (PSD), Kelemen Hunor (UDMR), 3 deputați de la minorități, inclusiv comunitatea evreiască – Ovidiu Victor Ganţ, Varujan Pambuccian, Silviu Vexler, Sorin Cîmpeanu (PNL) și Anca Dragu (USR).

Acesta a fost prezentat în 18 octombrie, în procedură de urgență, și a fost adoptat de deputați, prima cameră sesizată, în 3 noiembrie. A fost adoptat cu 270 de voturi „pentru”, opt „împotrivă”, 25 de abţineri şi trei deputaţi nu au votat. Ulterior, în 15 noiembrie a fost adoptat și de senatori, iar în 19 noiembrie a fost trimis pentru promulgare.

Cine elaborează manualele

„Programa școlară, manualele, materialele didactice și metodologiile specifice pentru disciplina «Istoria Evreilor. Holocaustul» se elaborează de către Ministerul Educației, în colaborare cu Institutul Național pentru Studierea Holocaustului din România «Elie Wiesel» și membrii Consiliului de onoare prevăzut la art. 6 alin. (1) din Legea nr. 174/2019 privind înființarea Muzeului Național de Istorie a Evreilor și al Holocaustului din România, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 820 din 9 octombrie 2019, și se aprobă prin ordin al ministrului educației”, se arată în proiectul adoptat.

În plus, cadrele didactice care predau disciplina «Istoria Evreilor. Holocaustul» pot beneficia de pregătire profesională și cursuri de perfecționare de specialitate, în țară sau în străinătate.

Recent, pe 11 octombrie 2021, a fost marcată Ziua Națională de Comemorare a Victimelor Holocaustului. Mai mult, consolidarea educației privind Holocaustul pentru elevii români este unul dintre punctele din angajamentul asumat de România, prezentat în 13 octombrie, de președintele Klaus Iohannis, în cadrul Forumului dedicat Comemorării Holocaustului și Combaterii Antisemitismului, la Malmö, Regatul Suediei.

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cine a ucis-o pe Karen în 1966? Misterul a fost elucidat abia acum, iar descoperirea...
Anunţ trist despre Florin Piersic, direct din spital, de Paşte! Din păcate, nu se pune...
Scandalul care a distrus-o pe faimoasa jucătoare de tenis: tatăl ei, acuzat că a avut...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Unei femei i s-a cerut să se târască și să mugească la interviul pentru job....
Anunţul momentului! Este vorba despre Florin Piersic
ȘOCANT: ce conținea peștele macrou care i-a adus moartea fetiței de 4 ani din Călărași
Tradiții, obiceiuri şi superstiţii în prima zi de Paște. Ritualuri pentru sănătate și belșug în...
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Program Metrorex și STB de Paște 2024. Cum vor circula mijloacele de transport în Capitală,...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Xi Jinping vizitează Franţa, Ungaria şi Serbia pe fondul disputei privind tarifele comerciale din UE
SURPRIZĂ de PAȘTE: o frumoasă PLOAIE de METEORI!
S-a stins marele artist al țării. A murit chiar în Sâmbăta Mare. Drum lin!
Legenda Iepurașului de Paști - o tradiție prezentată de un teolog creștin!
Felicitări și mesaje de Paște Fericit 2024. Urări frumoase de trimis pe Whatsapp și SMS-uri
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Gabriela Cristea, mesaj pentru cei care nu vor primi cozonacii săi de Paște. Care este...
De ce Lora nu a devenit mamă până la 41 de ani: "Eu mă simt...
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Oamenii de știință vor să construiască „Zidul Morții” pe Lună