80 de ani de la Pogromul de la Iași. Iohannis: Negaţionismul, discursul instigator la ură, populismul şi antisemitismul devin tot mai prezente în spaţiul public

80 de ani de la Pogromul de la Iași. Iohannis: Negaţionismul, discursul instigator la ură, populismul şi antisemitismul devin tot mai prezente în spaţiul public
80 de ani de la Pogromul de la Iași. Iohannis: Negaţionismul, discursul instigator la ură, populismul şi antisemitismul devin tot mai prezente în spaţiul public
Publicat: 29/06/2021, 12:33
Actualizat: 29/06/2021, 12:35

Klaus Iohannis a transmis un mesaj cu ocazia comemorării Progromului de la Iași. Este una dintre cele mai sângeroase pagini din istoria României”, a spus șeful statului.

„Marcăm, în aceste zile, opt decenii de la una dintre cele mai sângeroase pagini din istoria României. Ura nedisimulată, violenţa atroce, dispreţul absolut faţă de demnitatea umană au fost doar o parte din instrumentarul utilizat de autorităţile vremii pentru a pune în practică un plan abominabil – curăţarea oraşului de evrei. Peste 13.000 de suflete nevinovate au sfârşit în chinuri groaznice, după ce autorităţile, al căror rol ar fi trebuit să fie unul de protecţie, s-au transformat în călăi. Cu o cruzime de nedescris, evreii ieşeni au fost smulşi cu forţa din case, despărţiţi de cei dragi, loviţi cu sălbăticie şi aruncaţi apoi în trenurile morţii sau ucişi de gloanţele mitralierelor. Reprezentanţi ai Poliţiei, Armatei, serviciilor de informaţii au năvălit asupra membrilor comunităţii evreieşti, i-au jefuit, torturat, umilit şi ucis, răspunzând, astfel, ordinelor unui regim criminal”, transmite Klaus Iohannis în mesajul care a fost prezentat de consilierul prezidenţial Sergiu Nistor în cadrul evenimentelor comemorative organizate la Iaşi.

„Este și drama şi responsabilitatea cu care se confruntă, de atunci, naţiunea noastră”

„Atunci când instituţiile statului nu doar că eşuează lamentabil în îndeplinirea obligaţiilor fireşti faţă de propriii cetăţeni, dar îi discriminează, persecută şi îi ucid fără milă, se va fi instalat domnia răului absolut şi a arbitrariului. Retorica antisemită şi crudele sale consecinţe au lovit Iaşiul, un oraş care a fost un centru important al vieţii evreieşti, în 1930, populaţia evreiască reprezentând aproximativ 30% din populaţia totală a oraşului. Din leagăn al vieţii, al culturii şi civilizaţiei evreieşti, Iaşiul s-a transformat, într-un scurt timp, în centru al antisemitismului şi apoi al morţii, degradării umane şi groazei. Amintirea suferinţelor din acele zile şi comemorarea victimelor constituie principala reparaţie morală pe care generaţia actuală şi cele viitoare au obligaţia să o urmeze. Dacă acest lucru se va întâmpla, avem garanţia asumării faptelor aşa cum s-au întâmplat şi a respectării drepturilor şi libertăţilor fundamentale. În acest demers de aducere-aminte, să evocăm şi numele acelor oameni care au dat dovadă de curaj şi altruism în încercarea de a-i salva pe semenii lor aruncaţi în ghearele infernului”, adaugă şeful statului.

Importanța prezervării spaţiilor memoriale destinate Pogromului

„Vorbind despre ororile petrecute atunci, despre faptul că Pogromul de la Iaşi a fost precedat de numeroase acţiuni antisemite, subliniem, o dată în plus, că sănătatea unei societăţi este indisolubil legată de asumarea onestă a trecutului traumatic, de modul în care se raportează la valorile democratice, la toleranţă şi de respectul faţă de demnitatea umană. De multe ori, amintirile au casa lor. Am reiterat, în numeroase ocazii, importanţa prezervării spaţiilor memoriale destinate Pogromului. Salut inaugurarea, în curtea fostei Chesturi, acel loc al crimei şi al disoluţiei umanităţii, a Muzeului Memorial dedicat victimelor Pogromului de la Iaşi. Este un proiect a cărui edificare a necesitat un timp mai îndelungat, însă îmi manifest convingerea că va juca un rol proeminent în viaţa culturală şi comunitară. Acest muzeu nu reprezintă doar un pios omagiu adus memoriei victimelor Pogromului de la Iaşi, o dovadă că lecţia trecutului a fost asumată în mod autentic, ci şi un spaţiu al valorilor europene, care va vorbi generaţiilor următoare despre importanţa libertăţii, a toleranţei, a respectului faţă de celălalt. Oricâte eforturi vom face şi oricât de hotărâţi vom fi, se vor găsi mereu minţi şi suflete întunecate, care vor banaliza crima, vor trivializa victimele şi îi vor apăra pe criminali. Observăm cum, în ultima perioadă, negaţionismul, discursul instigator la ură, încercările de distorsionare a istoriei, populismul şi antisemitismul devin tot mai prezente în spaţiul public, iar acolo unde găsesc terenul fertil al ignoranţei, prind rădăcini periculoase”, menţionează Iohannis.

„Fie ca amintirea victimelor să rămână veşnic în inimile noastre”

”Educaţia despre Holocaust trebuie să ocupe un rol important în sistemul de învăţământ. Şcolile, universităţile trebuie încurajate în direcţia promovării unor astfel de programe educaţionale, astfel încât copiii şi tinerii să fie parte a procesului de consolidare a unei societăţi tolerante. Înclinându-ne frunţile în memoria celor ucişi, arătând urmaşilor lor compasiunea şi solidaritatea noastră, să avem mereu în minte lecţiile istoriei şi să apărăm principiile şi valorile democratice! Fără ele, nu avem viitor! Fie ca amintirea victimelor să rămână veşnic în inimile noastre”, conchide preşedintele Iohannis.

Pogromul de la Iaşi a făcut parte din planul de purificare etnică a lui Ion Antonescu şi a fost anticipat de măsurile luate cu mai multe zile înainte de declanşarea propriu-zisă a acţiunilor pogromiste, arată Institutului Elie Wiesel.

Ioana Tudorascu
Tudorașcu Ioana a urmat cursurile Facultății de Litere din cadrul Universității București (2016-2019) și a intrat în presă în anul 2019. De atunci, mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie din Peru a stat 43 de zile cu un cui în gât fără...
Este oficial! Încă un Faimos, eliminat de la Survivor All Stars de la Pro TV
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
„Riscul terifiant al unui Al Treilea Război Mondial se apropie”. Peter Szijjarto face un apel...
Cât mai are de trăit Kate Middleton, de fapt, după ce a fost diagnosticată cu...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Se jucau "urşii şi vânătorii" cu profesorul de geografie. Reacția directorului Liceului Tehnologic dn Bacău, după...
Andreea ar fi presimțit ce urma să i se întâmple la Timișoara?! Incredibil ce a...
Ai văzut-o? Copilă de doi ani dispărută în Serbia, căutată pe teritoriul României. Autoritățile fac...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Cum arată noul Hyundai Tuscon? SUV asiatic cu mulți fani în România - GALERIE FOTO
UE cere ca Facebook şi TikTok să identifice şi să eticheteze falsurile generate cu AI,...
Absolut HILAR! Cybertruck s-a făcut de TOT RÂSUL când a încercat să...
Magazine ÎNCHISE în weekend. Ciolacu, decizia finală: Vreau să închid...
Harry, gata să se împace cu William. E dispus să facă orice
A crezut că salvează un pui de arici, dar mare i-a fost surpriza când a...
Cum va fi înmormântată Andreea, studenta la Medicină ucisă la Timișoara! Detaliul neașteptat la care...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Fizionomistul și psihologul Ciprian Cucu a analizat trăsăturile lui Mirel Dragomir. Ce se ascunde în...
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Cum să avem grijă de plămânii noștri?