CDC: Mutația Omicron, depistată deja în 40 de țări. Varianta Delta rămâne dominantă

CDC: Mutația Omicron, depistată deja în 40 de țări. Varianta Delta rămâne dominantă
Publicat: 04/12/2021, 12:29
Actualizat: 04/12/2021, 12:41

Mutația Omicron a fost depistată în 40 de țări, dar varianta Delta rămâne dominantă, a spus directorul CDC, Rochelle Walensky.

Centrele pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC) din SUA, împreună cu autoritățile locale, investighează cazurile suspecte că ar fi infectate cu Omicron de COVID-19, din alte state decât cele în care au fost deja raportate infecții, notează Reuters.

„Știu că știrile sunt concentrate pe Omicron. Dar trebuie să ne amintim că 99,9% din cazurile din țară în acest moment sunt cu varianta Deltă. Delta continuă să genereze cazuri în toată țara, în special la cei care nu sunt vaccinați”, a adăugat Rochelle Walensky.

OMS îndeamnă oamenii la calm în fața răspândirii variantei Omicron

Cercetătorul-șef al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) a îndemnat oamenii să nu se panicheze în privința răspândirii variantei Omicron a coronavirusului și a spus că este prea devreme să știm sigur dacă vaccinurile anti COVID-19 ar trebui modificate pentru a lupta împotriva noii tulpini, informează Reuters.

Soumya Swaminathan a spus că este imposibil de prezis dacă Omicron va deveni tulpina dominantă. Omicron a și-a făcut apariția în Asia, Africa, ambele Americi, Orientul Mijlociu și Europa și a fost raportat în 7 din 9 provincii sud-africane, țara în care a fost identificat pentru prima oară. Mai multe guverne ale lumii au impus restricții de călătorie pentru a proteja populația de noua variantă.

Swaminathan a spus că răspunsul potrivit este să fim pregătiți: „Cât de îngrijorați ar trebui să fim? Trebuie să fim pregătiți și prudenți, să nu ne panicăm, pentru că suntem într-o situație diferită decât cea de acum un an.”

Omicron va ajunge fără discuție și în România. Avertismentul lui Arafat

Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, a declarat, vineri, la Digi24, că varianta sud Africană a  Covid-19 – Omicron va ajunge indiscutabil și în România, la fel cum și tulpina Delta și-a făcut apariția la finalul verii.

Raed Arafat  a afirmat că trebuie să ne luam din timp toate măsurile de protecție pe care celelalte țări le-au luat deja întrucât varianta Omicron are un grad de contagiozitate mult mai ridicat decât variantele precedente a Covid-19.

„Fără discuţie, cum a ajuns tulpina Delta, aduceţi-vă aminte cum discutam de ea, tulpina Delta era departe, era în Anglia, în unele zone şi România nu o avea, totuşi, după vară este predominantă. Iar Omicron este mult mai contagioasă decât tulpina Delta şi la acest moment toate măsurile pe care le ia ţările lumii, în general, sunt măsuri de întârziere pentru mai multe motive: să o studiem mai bine, să înţelegem impactul ei, să vedem dacă are efect vaccinul asupra ei sau nu, să vedem ce măsuri putem să luăm din punct de vedere al îmbunătăţirii vaccinurilor, dacă actualele vaccinuri nu au efect. Deja încep să apară primele informaţii”, a declarat Arafat.

Va afecta varianta Omicron sărbătorile, în România?

Medicul Adrian Marinescu, director medical la Institutul „Matei Balș”, a vorbit sâmbătă, la Realitatea PLUS, despre prezența noii tulpini Omicron în România și a explicat ce măsuri sunt necesare în țara noastră după explozia cazurilor în Africa de Sud și apariția, deja, a primelor cazuri în peste 30 de țări, inclusiv în 13 țări europene.

Întrebat despre avertismentul dat de Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) în legătură cu pericolul tulpinii super-mutante OMICRON din Africa de Sud, Adrian Marinescu a afirmat că „a reacționat prompt. Nu aș spune ca Europa e pusa pe jar, dar toata lumea este îngrijorată. Probabil că Omicron ne va pune probleme în viitorul apropiat”.

„Nu înseamnă că va fi mai agresivă, poate se va transmite mai ușor. Vor fi măsuri restrictive sau mai bine spus de limitare a creșterilor cazurilor…, atunci când a apărut în China (noul coronavirus – n.r.), acum în Africa de Sud. Riscul este să se transmita accelerat. Ce facem prin secvențieri e ce facem acum în cazul sosirilor din Africa de Sud”, a explicat Adrian Marinescu natura măsurilor de limitare a creșterii posibilelor cazuri de Omicron, la Realitatea Plus.

Otilia Serescu
Absolventă a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, Otilia Serescu a debutat în mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Trupul unei tinere a fost turnat în beton în urmă cu peste 50 de ani....
BREAKING | Florin Piersic a fost operat de urgență, după ce i s-a făcut rău...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
SUA au cumpărat 81 de avioane sovietice de la un aliat al lui Putin cu...
Polițista care a luat mită de la Lidia Buble, condamnată definitiv! Ce pedeapsă a primit...
Florin Piersic, OPERAT de urgență! Diagnosticul pus de medici, după ce i s-a făcut rău
Florin Piersic, operat de urgenţă. Marele actor s-a simţit rău în timpul unui spectacol la...
Tragedie în România! A MURIT
„Cât de eșuați suntem ca țară?” Oana Roman, reacție nervoasă în mediul online după ultima...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Filtru de particule înfundat se REPARĂ sau se ARUNCĂ? Ce durată de viață are DPF?
Gorghiu: Ministerul Justiţiei depune eforturi ca prinţul Paul să-şi execute pedeapsa în România
Cea mai BOGATĂ actriță de la Hollywood! „Puțină lume știe despre mine că...
UNGURII vor să schimbe regulile în toată Europa. Se PREGĂTEȘTE deja decizia: Trebuie să încetăm
Artist internațional, filmat într-o ipostază neașteptată, la Costinești. Este urmarit de zeci de milioane de...
Vlăduța Lupău, imagini ireale! Cum arăta cântăreața. Adevărul despre operațiile ei
Robi, hotărât să lupte pentru Roberta! Concurentul nu este impresionat de chimia dintre Roberta și...
Florin Piersic, dus de urgență la spital! Marelui actor i s-a făcut rău în timpul...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Cele mai populare destinații în minivacanța de 1 mai și Paște