VIDEO | Șeful Centrului Național Cyberint, răspuns surprinzător la întrebarea: ”În câte minute poți să îmi spargi telefonul?”

Spațiul cibernetic este un mediu caracterizat de nesiguranță și asimetrie, cu riscuri și amenințări adresa securității naționale și internaționale.

Serviciul Român de Informaţii (SRI) – autoritate națională în domeniul cyberintelligence, în urma desemnării de către CSAT – acționează permanent, prin Centrul Național Cyberint, acționează permanent pentru cunoaşterea, prevenirea şi contracararea vulnerabilităţilor, riscurilor şi ameninţărilor la adresa securităţii cibernetice a României.

Șeful Cyberint, generalul Anton Rog, a fost invitatul lui Octavian Marincea – purtătorul de cuvânt al SRI – la podcastul TOP (ne) SECRET, oferind informații despre securitatea cibernetică și nu numai.

Una dintre întrebările care i se pune foarte des lui Anton Rog este ”În câte minute poți să îmi spargi telefonul?”, oamenii pornind de la premisa că – fiind șeful unui astfel de centru pentru siguranța cibernetică – acesta nu ar întâmpina nicio dificultate în a ”pătrunde” în telefonul cuiva. În fața unei astfel de întrebări, generalul Anton Rog are pregătit un răspuns la care nu se așteaptă, evident, nimeni.

”«În câte minute poți să îmi spargi telefonul?» Și eu am spus: dacă mi-l dai, dau acum cu el de pământ, în două secunde este spart”, răspunde șeful Centrului Național Cyberint. 

”Voi îmi intrați în laptop când vreți”

În același timp, Anton Rog este chestionat, adeseori, și în legătură cu ipoteza că SRI poate ”sparge” orice laptop pentru a culege anumite informații.

Dar șeful Cyberint precizează că nu SRI-ul are astfel de ”atribuții de serviciu” doar atunci când este vorba despre ”un atentat la siguranța națională”, dar și atunci trebuie parcursă o întreagă filieră.

”Sau «așa e că orice aș face eu, voi îmi intrați în laptop când vreți» și le spun: oameni buni, nu se ocupă cu treaba aceasta SRI-ul, dar, dacă te apuci să faci ceva, care este un atentat la securitatea națională, nu știu, niște nenorociri maxime, nici atunci nu pot repede. Trebuie să iau mandat, mai întâi directorul Serviciului să vadă că e ceva relevant, ajunge la Parchetul General, pe urmă, un procuror dă un aviz, ajunge la Înalta Curte, acolo, un judecător special destinat în acest sens… Pentru că este profund ilegal, pentru că ar însemna că suntem ca o grupare criminală în care eu să dau niște ordine pentru care nu am suport legal unui grup de oameni care să facă niște lucruri, lucru pe care nu îl vor face niciodată. Ca să fie clar. Adică povestea aceasta că noi putem să spargem așa oricând, orice, la liber, e o poveste și atât. E între miturile acelea despre care ai vorbit tu la începutul podcast-ului”, povestește Anton Rog în timpul dialogului cu Octavian Marincea, la podcastul TOP (ne) SECRET al SRI.

”Ah, ce întrebări mi-au mai pus – «Poți să mă împrietenești cu nu știu care pe Facebook?» Zic: «Nu». Sau: «Dacă o să am nu știu câte like-uri, îmi bagi şi mie 2000 de like-uri?» Şi eu am spus «da, am nişte fişe, cing-cing, acum le băgăm…»”

Anton Rog, șeful Centrului Național Cyberint

Generalul Anton Rog, șeful Centrului Național Cyberint, a mai vorbit, în timpul podcastului – pe care îl puteți urmări, integral, mai jos – despre angajarea hackerilor în SRI, cu respectarea unor condiții esențiale, dar și despre atacurile cibernetice dejucate de SRI și FBI în România sau influențarea alegerilor prin falsificarea buletinelor de vot online.

Anton Rog a dezvăluit, de asemenea, cum a fost recrutat de SRI și a făcut precizări referitoare la rolul știrilor false și al ingineriei sociale în atacurile cibernetice, explicând și modul în care investighează SRI atacurile cibernetice.

Cristian Lisandru
S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
6 sfaturi pentru o viață cât mai lungă de la un bărbat de 110 ani....
Tatuajul ireal care a produs controverse în mediul online. Bărbatul de 60 de ani nu...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Cea mai „nebună” ofertă vine de la Lidl! Ce o să găsiți în supermarketuri de...
Ce trebuie să mâncăm pentru a ne feri de cancer: „Evitați aceste două lucruri!”
O rezervaţie de bujori unică în Europa se află în România. E situată pe cel...
VIDEO. Viteza l-a ucis pe Florin de ziua numelui său. Drama tulburătoare a tânărului de...
Sâmbătă a început distribuirea pensiilor pentru luna mai. Anunțul a fost dat de directorul Poștei...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Filtru de particule înfundat se REPARĂ sau se ARUNCĂ? Ce durată de viață are DPF?
S-a realizat al doilea transplant de rinichi de porc către un pacient uman
Omul care a spus ADEVĂRUL despre Zona 51 și Farfuriile Zburătoare
GABRIELA FIREA dă lovitura totală în partid. Ce s-ar putea întâmpla după alegeri: NU-L IARTĂ
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
Vestea tristă a momentului pentru Prințul Paul de România. Momente grele pentru descendentul familiei regale
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
"Mă făceam că nu aud". Nicolae Botgros, întâmplare neașteptată la o înmormântare! Cererea pe care...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Ce amendă a primit un turist care s-a apropiat prea mult de o morsă din...