Șeful ISU Suceava, despre incendiul de la spitalul județean: „Nu putem spune că a fost vorba de o neglijenţă”. De la ce a pornit focul

Șeful ISU Suceava, despre incendiul de la spitalul județean: „Nu putem spune că a fost vorba de o neglijenţă”. De la ce a pornit focul
Publicat: 03/02/2022, 15:29
Actualizat: 03/02/2022, 19:51

Şeful Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Suceava, Costică Ghiaţă, a spus, joi, că incendiul de la Spitalul Județean a pornit în urma unui scurtcircuit care a apărut la ventilatorul dintr-o baie. El este de părere că nu se poate spune că focul a pornit din cauza unei neglijențe.

El a precizat că incendiul a fost provocat de un ventilator care funcționa într-o baie de la etajul 4 al spitalului.

„Un ventilator din dotarea unei băi a salonului opt de la etajul patru a funcţionat mai mult timp, sens în care acesta s-a supraîncălzit, a generat un scurtcircuit, iar echipamentele aferente acestei instalaţii electrice şi alte instalaţii alăturate acestui circuit electric (…) s-au aprins şi propagarea a fost cu rapiditate la partea superioară a holului de la etajul 4. Aici s-a adunat în planșeul faps o cantitate de PVC topic care, din cauza greutății, a distrus o placă și a căzut pe pardoseala holului. Nu putem spune că a fost vorba de o neglijenţă, cu atât mai mult cu cât instalațiile electrice erau într-o activitate de mentenanță de firma atestată în acest sens”, a explicat Costică Ghiaţă.

Șeful ISU a mai spus că incendiul a fost depistat într-un timp foarte scurt, cu ajutorul semnalizatoarelor montate la nivelul spitalului. Acest lucru a ajutat la localizarea lui imediată și la stingerea focului.

„A fost pus în aplicare Planul Roșu de intervenție. Detecția incendiului a fost făcută într-un timp foarte, foarte scurt. Și-a făcut semnalată utilitatea instanției de semnalizare a incendiului,e xistentă la nivelul spitalului și personalul de serviciu a putut comunica comunica pe 112 incendiul încă din faza iniţială. A fost localizat şi lichidat în interval de până în 10 minute. Simultan cu acţiunea de localizare şi lichidare, s-a desfășurat activitatea de evaluare a spaţiului şi evacuare a personalului existent din saloane, saloane care, mare parte, erau inundate cu fum. Fac precizarea că de la etajul patru, unde a avut loc incendiul, şi până la etajul nouă, am avut holuri, spaţii inundate cu fum, fapt care a și impus o acţiune de evacuare a fumului astefel încât saloanele să poată fi reutilizate în cât mai scurt timp”, a spus, într-o coferință de presă.Costică Ghiaţă.

Pompierul a mai spus că dificultatea intervenţiei a constat în numărul mare de pacienţi care au trebuit relocaţi în spaţii sigure imediat, „lucru care s-a întâmplat într-un timp destul de scurt”.

„Cred că reacţia rapidă în sistem integrat, atât a personalului ISU, cât şi a personalului din cadrul Spitalului Judeţean, a făcut ca la această intervenție, la acest incendiu, să nu înregistrăm nicio victimă”, a afirmat şeful ISU Suceava.

329 de pacienți, între care 102 copii și bebeluși, au fost evacuați

Un incendiu a izbucnit, în noaptea de miercuri spre joi, la un salon de la etajul IV al Spitalului de Urgență Suceava. Nu mai puțin de 329 de pacienți, între care 102 copii și bebeluși, au fost evacuați. Din fericire, nu există victime.â

Pompierii militari suceveni au intervenit pentru localizarea și lichidarea unui incendiu, izbucnit la Spitalul Județean de Urgență Suceava. Inițial, la fața locului s-au deplasat forțele și mijloacele de la Detașamentul de Pompieri Suceava (5 autospeciale cu apă și spumă, o descarcerare ușoară, o autoscară de intervenție la înălțime, o ambulanță SMURD B2 și o Autospecială de Tranport Personal și Victime Multiple – ATPVM), ulterior fiind activat și Planul Roșu de Intervenție, potrivit Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Suceava.

Astfel, pe lângă subunitățile pompierilor militari suceveni, au mai fost solicitate resurse și de la Inspectoratele pentru situații de urgență Botoșani și Iași, în total, fiind alocate intervenției, etapizat, 7 autospeciale cu apă și spumă, 8 ambulanțe SMURD, 3 autoscări de intervenție la înălțime, 5 Autospeciale de Transport Personal și Victime Multiple, 2 autospeciale de intervenții complexe și un echipaj pentru descarcerare. De asemenea, în sprijin, au intervenit și 9 echipaje ale Serviciului de Ambulanță Județean Suceava.

Otilia Serescu
Absolventă a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, Otilia Serescu a debutat în mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O fetiță de 4 ani a murit după ce ar fi mâncat macrou congelat. Bunica...
Florin Piersic, internat în stare gravă la Terapie Intensivă! Infecția s-a extins, iar actorul ar...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Trupul unei tinere a fost turnat în beton în urmă cu peste 50 de ani....
Digi RCS-RDS, cadou de Paște pentru toți abonații din România: toate facturile la jumătate de...
Dieta biochimică a lui Ion Iliescu | Ce mănâncă, de fapt, fostul președinte la 94...
ANIMAŢIE. Accidentul teribil din Mangalia. Şoferul a murit, iar pasagerul şi-a pierdut o mână: "Mamă,...
Florin Piersic, în stare gravă! Breaking news!
Sicriu în formă de mașină, trandafiri albi și dedicații pe bandă rulantă! Imaginile durerii de...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Cum poți stinge martorul pentru sonda Lambda? Ce alte probleme indică „check engine”?
Ursula von der Leyen întinde mâna extremei drepte pentru o colaborare după alegerile europarlamentare
Simbolul ASCUNS în logo-ul NASA! Spune TOTUL despre adevăratul scop al agenției
TOŢI cei cu TELEFOANE mobile sunt obligați să respecte din 29 aprilie. Guvernul a dat...
Program magazine 1 mai 2024. Orarul Lidl, Kaufland, Auchan, Penny, Carrefour, Profi, Mega Image și...
Vlăduța Lupău, imagini ireale! Cum arăta cântăreața. Adevărul despre operațiile ei
Robi, hotărât să lupte pentru Roberta! Concurentul nu este impresionat de chimia dintre Roberta și...
"Zici că era la sala de fitness". Iulia Vântur, concert live! Blondina a fost criticată...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Regele Charles a vizitat un centru de tratare a cancerului din Londra