BBC: Cele cinci scenarii care ar putea duce la încheierea războiului din Ucraina

BBC: Cele cinci scenarii care ar putea duce la încheierea războiului din Ucraina
Publicat: 03/03/2022, 22:40

În mijlocul războiului din Ucraina, calea de urmat poate fi foarte dificil de identificat. Situația de pe teren, tensiunile la nivel diplomatic, suferința celor care au fost nevoiți să fugă din calea războiului, toate acestea pot fi copleșitoare.

În acest context, jurnaliștii BBC prezintă cinci posibile scenarii pe care atât politicienii, cât și strategii militari, le analizează.

Scenariul unui război de scurtă durată

În acest scenariu, Rusia își intensifică operațiunile militare. Există mai multe lovituri de artilerie și rachete în Ucraina. Forțele aeriene ruse, care au jucat până acum un rol discret, lansează lovituri aeriene devastatoare.

Atacurile cibernetice se extind în Ucraina, vizând infrastructura-cheie a țării. Sursele de energie și rețelele de comunicații sunt întrerupte. Mii de civili mor, iar în ciuda rezistenței, Kievul cade în câteva zile. Guvernul este înlocuit cu un regim-marionetă pro-Moscova, iar președintele Zelenski fie este asasinat, fie fuge, în vestul Ucrainei sau chiar peste Ocean, pentru a conduce un Guvern în exil. Președintele Putin declară victorie și retrage unele forțe, lăsând suficiente trupe în urmă pentru a menține controlul. Mii de refugiați continuă să fugă spre vest, iar Ucraina se alătură Belarusului ca stat aliat al Moscovei.

Acest rezultat nu este deloc imposibil, notează BBC, dar ar depinde de mai mulți factori: forțele ruse ar trebui să aibă rezultate mai bune, iar spiritul de luptă al ucrainenilor ar trebui să se estompeze. Un astfel de scenariu, cu impunerea unui Guvern pro-rus la Kiev, ar putea, însă, să provoace o insurgență în Ucraina, ceea ce ar duce la izbucnirea unor noi conflicte.

Scenariul unui război de lungă durată

Cea mai mare posibilitate este ca acest conflict să devină unul de lungă durată. Există posibilitatea ca forțele ruse să se împiedice în moralul scăzut, logistica slabă și conducerea incapabilă. În acest scenariu, forțele ruse ar urma să aibă nevoie de mai mult timp pentru a prelua controlul asupra orașelor importante, cum ar fi capitala Kiev, iar asediul care ar urma ar fi unul de lungă durată. Luptele ar fi asemănătoare cu campaniile Rusiei pentru a controla capitala Ceceniei, Groznîi.

Și chiar și odată ce forțele ruse ar obține controlul în orașele din Ucraina, acestora le-ar fi dificil să mențină ordinea, dat fiind că Rusia nu ar avea suficiente trupe pentru a acoperi o țară atât de vastă.

Forțele defensive ale Ucrainei ar urma să se transforme într-o insurgență eficientă, bine motivată și susținută de populație. Occidentul ar continua să furnizeze arme. Un astfel de scenariu ar putea duce în cele din urmă la o retragere a trupelor ruse de pe teritoriul ucrainean, similar cu retragerea sovieticilor din Afganistan.

Război la nivel european

Există o posibilitate ca acest război să se extindă în afara granițelor Ucrainei. Vladimir Putin ar putea încerca să recâștige mai multe părți din fosta URSS, prin trimiterea de trupe în fostele republici sovietice precum Moldova și Georgia, care nu fac parte din NATO.

Putin ar putea declara că livrările de arme occidentale către forțele ucrainene sunt un act de agresiune care justifică represalii. El ar putea amenința că va trimite trupe în statele baltice, care sunt membre NATO, în încercarea de a stabili un coridor care să lege țara de exclava Kaliningrad.

Acest lucru ar fi extrem de periculos și ar putea declanșa un conflict cu NATO. Conform articolului 5 din Tratatul Nord-Atlantic, un atac asupra unui membru NATO este un atac asupra tuturor. Cu toate acestea, Vladimir Putin și-ar putea asuma acest risc, dacă ar simți că este singura modalitate de a păstra puterea.

Astfel, în cazul în care președintele rus ar simți că riscă să fie înfrânt în Ucraina, el ar putea acționa în direcția escaladării tensiunilor în regiune. De altfel, Putin a demonstrat că este capabil să încalce legile internaționale.

Războiul din Ucraina s-ar putea rezolva pe cale diplomatică

Ar putea exista, totuși, și o soluție la nivel diplomatic în ceea ce privește acest conflict?

„Armele vorbesc acum, dar calea dialogului trebuie să rămână mereu deschisă”, a declarat secretarul general al ONU, António Guterres. Cu siguranță, dialogul continuă. Președintele Franței, Emmanuel Macron, a vorbit la telefon cu președintele Putin. Și, în mod surprinzător, oficiali ruși și ucraineni s-au întâlnit pentru discuții, cu toate că nu au făcut progrese prea mari. Dar, acceptând discuțiile, Putin pare să fi fost de acord cel puțin cu posibilitatea unei încetări a focului în urma unor negocieri.

Putem lua în considerare următorul scenariu: războiul merge prost pentru Rusia. Sancțiunile încep să afecteze Moscova. Opoziția devine tot mai puternică pe măsură ce numărul de morți în rândul forțelor ruse crește. Vladimir Putin ar realiza că o continuare a războiului ar fi mai periculoasă decât umilința de a recunoaște înfrângerea. China ar putea interveni, punând presiune asupra Moscovei pentru a face compromisuri, avertizând că nu va mai cumpăra petrol și gaze din Rusia dacă Putin nu renunță la conflict, astfel că Putin ar trebui să caute o cale de ieșire, spun jurnaliștii britanici.

Între timp, autoritățile ucrainene ar putea ajunge la concluzia că un compromis politic ar fi de preferat în raport cu distrugerea completă a Ucrainei. Kievul ar putea, astfel, accepta o înțelegere cu Moscova, în sensul în care ar accepta suveranitatea Rusiei asupra Crimeei și asupra unor părți din Donbas.

La rândul său, Putin ar putea accepta independența restului Ucrainei și dreptul acesteia de a aprofunda legăturile cu Europa, dar un asemenea scenariu pare foarte puțin probabil.

Scenariul înlăturării lui Putin

Dar cum rămâne cu Vladimir Putin însuși? „Suntem pregătiți pentru orice rezultat”, spunea acesta în momentul în care a anunțat invazia.

Dar ce s-ar întâmpla dacă acest rezultat ar fi pentru Putin pierderea puterii? Acest lucru ar putea părea de neconceput. Cu toate acestea, lumea s-a schimbat în ultimele zile, iar un astfel de scenariu nu mai pare așa puțin plauzibil.

„Este acum la fel de probabil ca la Moscova să se producă o schimbare de regim, exact ca la Kiev”, scria săptămâna aceasta sir Lawrence Freedman, profesor emerit la Kings College, Londra.

Ei bine, poate că Putin duce un război dezastruos. Mii de soldați ruși mor. Sancțiunile economice provoacă efecte tot mai puternice, iar Putin ar putea pierde sprijinul popular. La un moment dat, ar putea să apară amenințarea unei revoluții.

Putin ar folosi în acest caz forțele de securitate ale Rusiei pentru a suprima această opoziție, însă acest lucru ar putea întoarce elitele împotriva sa. Dacă Putin ar fi înlocuit de un lider mai moderat, atunci Rusia ar putea restabili relațiile diplomatice cu Occidentul și ar putea să scape de sancțiuni. Cu siguranță, posibilitatea ca Putin să fie înlăturat de la putere este foarte mică acum, dar o eventuală înlocuire a acestuia de la Kremlin nu este imposibilă. Este necesar doar ca susținătorii actuali ai președintelui să înceapă să simtă că Putin nu le mai reprezintă interesele.

Andrei Văcaru
Andrei Văcaru a absolvit studiile de licență la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării în anul 2013, dar și un master în Comunicare mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un stâlp de fier din India stă expus la ploi, vânt și umezeală de 1600...
DECLARAȚII EXCLUSIVE | Legătura neștiută dintre Bianca Drăgușanu și Florin Piersic 😲
FOTO. Ce frumoasă e cea mai rapidă femeie din România! Cum reacționează bărbații când o...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
VIDEO Cum să irosești 3 milioane de dolari. Rușii au tras cu o rachetă Iskander...
BREAKING | Prințul William, detalii de ultimă oră despre Kate Middleton
Mihai Albu, vești devastatoare de la medici. CANCERUL a avansat! Declarații sfâșietoare
Florin Piersic s-a ridicat în picioare după operaţia la genunchi, face glume cu medicii. Următoarele...
Cine e, de fapt, soția lui Florin Piersic
Accident teribil la Brașov, între Voila și Făgăraș! Un șofer a murit pe loc după...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Cât costă Dacia Logan în 2024? Mai este o mașină LOW COST?
Mărturia şocantă a lui Stormy Daniels în procesul împotriva lui Trump nu schimbă opiniile susţinătorilor...
Alertă de gradul 4 pentru 11 și 12 mai! Vine FURTUNA geomagnetică
Informație pentru toți românii cu BULETIN. Ești obligat să respecți dacă pleci din țară în...
Macron, din ce în ce mai înverșunat. Noi declarații alarmante
Creatură cu cap de lup care merge în două picioare, surprinsă lângă o grădină zoologică....
Când vine vara în România! Anunțul ANM
Preferințele Monicăi Tatoiu în materie de bărbați și motivul pentru care a treia căsătorie durează...
Novak Djokovic, lovit cu o sticlă în cap după victoria de la Roma. Tenismenul s-a...
BANCUL ZILEI. Bulă: - M-am învățat minte... de azi nu mai conduc cu viteză. Ștrulă:...
Cui revin treburile casnice și îngrijirea copiilor?