Emmanuel Macron: Războiul din Ucraina va dura. Trebuie să ne pregătim

Emmanuel Macron: Războiul din Ucraina va dura. Trebuie să ne pregătim
Sursă Foto: Hepta
Publicat: 26/02/2022, 10:58
Actualizat: 26/02/2022, 11:02

Războiul din Ucraina și sancțiunile grele pe care puterile occidentale le-au luat împotriva Rusiei vor avea consecințe grave și de lungă durată pentru sectorul agricol francez, cel mai mare din Uniunea Europeană, a declarat, sâmbătă, președintele francez Emmanuel Macron.

„Dacă îmi cereți să vă împărtășesc o părere în această dimineață, este că această criză este aici, acest război va dura”, a spus Macron, sâmbătă, la Salonul Internaţional de Agricultură de la Paris, citat de Reuters.

Restricțiile comerciale rezultate din sancțiunile UE asupra Rusiei vor afecta exporturile franceze, cum ar fi vinul și cerealele, a spus Macron, în timp ce o nouă creștere a prețurilor la energie va afecta creșterea animalelor.

„Construim un plan de reziliență”, a spus Macron, adăugând că vor fi luate măsuri pentru a proteja fermierii de presiunile costurilor și pentru a compensa pierderile financiare.

Criza din Ucraina crește volatilitatea pe piețele agricole, contractele futures la grâu de la Paris atingând un nivel record joi. Fermierii sunt, de asemenea, îngrijorați de faptul că criza ar putea exacerba tensiunile de aprovizionare cu îngrășăminte și ar putea perturba sezonul de primăvară.

Franța trimite armament în Ucraina

Armele și echipamentele trimise de Franța sunt deja pe drum către Ucraina.

Președintele Volodimir Zelenski a scris pe Twitter că a vorbit cu președintele Franței, Emmanuel Macron, sâmbătă dimineața, când „a început o nouă zi pe frontul diplomatic”.

„Coaliția anti-război funcționează!”, a scris Zelenski pe Twitter.

A treia zi de război

E a treia zi în care locuitorii din Kiev se trezesc în zgomotul exploziilor și al focurilor de armă. Sâmbătă dimineața, trupele ruse au avansat spre oraș, după două zile de lupte la periferia capitalei Ucrainei.

Guvernul de la Kiev spune că luptele au pornit deja pe străzile capitalei Ucrainei. Anunțul vine la câteva ore după ce președintele Vlodomir Zelenski a spus că rușii vor asalta orașul.

„În primele ore ale zilei de sâmbătă, videoclipuri de la martori oculari arată explozii care au loc într-o zonă de la nord-vest de Kiev. În zonă există o bază militară. Echipele CNN din capitală au raportat, de asemenea, că au auzit explozii puternice în vestul și sudul orașului. La scurt timp după aceea, Serviciul de Stat al Comunicațiilor Speciale al Ucrainei a declarat că au loc ciocniri și într-o suburbie de est”, se arată în relatarea live a CNN.

Franţa va reloca 500 de militari în România în cadrul NATO în urma invadării Ucrainei vecine de către Rusia, a anunţat vineri seară şeful statului-major al armatelor franceze, generalul Thierry Burkhard.

„NATO a decis să-şi consolideze prezenţa, să trimită un semn foarte clar de solidaritate strategică, să poziţioneze forţe în România”, a declarat generalul Burkhard într-un interviu acordat Radio France Internationale şi France 24.

Otilia Serescu
Absolventă a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, Otilia Serescu a debutat în presă la televiziunea locală Iași TV Live și la săptămânalul 7Est, în anul 2010. Ulterior, citeste mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase