EXCLUSIV GÂNDUL Rămâne România eterna aspirantă la Schengen? Președintele Comisiei de Apărare din Senat: „Dacă țara noastră este suficient de bună să facă faţă acestui val de migranţi la graniţe, atunci suntem suficient de meritorii pentru…”

EXCLUSIV GÂNDUL Rămâne România eterna aspirantă la Schengen? Președintele Comisiei de Apărare din Senat: „Dacă țara noastră este suficient de bună să facă faţă acestui val de migranţi la graniţe, atunci suntem suficient de meritorii pentru...
Publicat: 18/04/2022, 15:00
Actualizat: 18/04/2022, 15:04

Nicoleta Pauliuc, președintele Comisiei de Apărare din Senat, a vorbit pentru gandul.ro, care sunt șansele României de a intra, după ani de așteptare, în mult râvnitul spațiu Schengen. Ar putea fi criza actuală, dincolo de tragismul ei, o oportunitate pentru România de a intra, într-un final, în Shengen?

„Categoric, acesta este un obiectiv pe care trebuie să-l atingem. Şi vreau să vă povestesc câteva lucruri din experienţa mea din ultimele câteva luni. În decembrie 2021, am fost la Paris într-o vizită oficială pentru a discuta cu omologii din Comisia de Apărare şi Politică Externă din Senatul Franţei. Am vorbit atunci direct despre două teme: Schengen şi OCDE. Asta pentru că Franţa deţine, de la 1 ianuarie 2022, Preşedinţia rotativă a Uniunii Europene.

După atacul Federaţiei Ruse asupra Ucrainei, temele sunt de mai mare actualitate. Deja avem o Rezoluție Consiliului OCDE privind deschiderea discuțiilor de aderare cu România. Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică este o organizație internațională a acelor națiuni dezvoltate care acceptă principiile democrației reprezentative și a economiei de piață libere. Din cele 38 de ţări membre, 34 de ţări sunt în categoria statelor în care oamenii au venituri mari.

Vorbim de peste jumătate din PIB-ul global. Aderarea României înseamnă un semnal extraordinar pentru economia românească şi pentru fluxurile de capital care ar putea veni spre ţara noastră. Este un pas important inclusiv din perspectiva aderării la Zona Euro.

De asemenea, recent, Comisia de Apărare din Senatul României. a fost gazda unei delegaţii franceze conduse de distinsul Christian Cambon, președintele Comisiei pentru afaceri externe, apărare și forțe armate a Senatului Franței. Am pus pe tapet din nou tema aderării la Schengen şi răspunsul este foarte clar: Franţa îşi doreşte că această ţintă să fie atinsă în mandatul său în fruntea UE. Argumentul meu a fost cât se poate de simplu: dacă România este suficient de bună să facă faţă acestui val de migranţi la graniţe şi să apere frontiera estică a UE şi a NATO, atunci suntem suficient de meritorii pentru a intra în Schengen. Iar europenii cred că sunt de acord cu acest lucru. De aceea spun că eforturile diplomatice ale României au efect.

Oricât de cinic ar putea suna, păstrez ideea că războiul din Ucraina reprezintă o fereastră de oportunitate pentru ţara noastră din care putem extrage mai multe beneficii. Schengen şi OCDE sunt două exemple, dar eu cred că putem atrage investitori, putem potenţa suplimentar Portul Constanţa, putem să ne asigurăm securitatea energetică cu gaze din Marea Neagră folosind tehnologie occidentală, la fel cum putem să repornim industria de apărare românească cu o nouă legislaţie specifică.”

România, eterna aspirantă la intrarea în Schengen

Reamintim că președintele Klaus Iohannis acuza în urmă cu peste doi ani, în mai 2019, că România nu se află în Schengen din cauza PSD.  Atunci, șeful statului spunea că social-democrații de doi ani și jumătate asaltează justiția, adăugând că am fi fost deja în Schengen, iar MCV ar fi fost ridicat dacă țara noastră ar fi continuat lupta anticorupție: ”Nu din cauza olandezilor sau a francezilor nu suntem în Schengen. Din cauza PSD-ului”.

Amintim că, adesea, rapoartele negative MCV au fost folosite pentru a motiva întârzierea votului de admitere a României în spațiului Schengen.

În prezent, spațiul Schengen cuprinde majoritatea țărilor UE, cu excepția Bulgariei, Croației, Ciprului, Irlandei și României.  Cu toate acestea, Bulgaria, Croația și România sunt în prezent în curs de aderare la spațiul Schengen și aplică deja în mare măsură acquis-ul Schengen, precizează CE.

În plus, și patru state din afara UE, Islanda, Norvegia, Elveția și Liechtenstein au aderat și fac parte acum din Spațiul Schengen.

Mara Răducanu
Mara Răducanu este jurnalist de eveniment. A terminat Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din București și a lucrat la mai multe publicații, mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Trupul unei tinere a fost turnat în beton în urmă cu peste 50 de ani....
Polițista care a luat mită de la Lidia Buble, condamnată definitiv! Ce pedeapsă a primit...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
SUA au cumpărat 81 de avioane sovietice de la un aliat al lui Putin cu...
Reghe cere sprijinul instanței: 'Trebuie să înceteze această hărțuire!' Poliția nu confirmă urmărirea penală împotriva...
Detalii tabu din viața intimă a unei actrițe: și-a pierdut virginitatea la 35 de ani
Momentul în care strada din Cluj s-a surpat și s-a format un crater uriaș. Un...
Tragedie în România! A MURIT
Polițista mituită de Lidia Buble, condamnată definitiv! Ce pedeapsă a primit femeia din partea judecătorilor
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Filtru de particule înfundat se REPARĂ sau se ARUNCĂ? Ce durată de viață are DPF?
Gorghiu: Ministerul Justiţiei depune eforturi ca prinţul Paul să-şi execute pedeapsa în România
Cea mai BOGATĂ actriță de la Hollywood! „Puțină lume știe despre mine că...
Decizie pentru femeile din România. Se dă legea care va deveni obligatorie
Artist internațional, filmat într-o ipostază neașteptată, la Costinești. Este urmarit de zeci de milioane de...
Vlăduța Lupău, imagini ireale! Cum arăta cântăreața. Adevărul despre operațiile ei
Robi, hotărât să lupte pentru Roberta! Concurentul nu este impresionat de chimia dintre Roberta și...
"M-am săturat". David Pușcaș a ajuns la capătul puterilor. Ce piedici întâmpină fiul adoptiv al...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Trei femei au fost diagnosticate cu HIV după ce și-au făcut tratamente faciale