UE a aprobat al șaselea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei. Embargoul asupra petrolului rusesc și eliminarea Sberbank din SWIFT, printre sancțiunile de top

UE a aprobat al șaselea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei. Embargoul asupra petrolului rusesc și eliminarea Sberbank din SWIFT, printre sancțiunile de top
Vladimir Putin / Sursă Foto: Shutterstock
Publicat: 02/06/2022, 18:58

UE a aprobat un al șaselea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei din cauza agresiunii neprovocate a acesteia împotriva Ucrainei, inclusiv măsuri restrictive împotriva livrărilor de petrol, eliminarea unor bănci din SWIFT și sancțiuni împotriva principalilor propagandiști și oligarhi apropiați de Kremlin, potrivit Ukrinform.

„Comitetul Reprezentanților Permanenți în Uniunea Europeană a aprobat cel de-al șaselea pachet de sancțiuni, în conformitate cu concluziile Consiliului European extraordinar din 30 și 31 mai. Cel de-al șaselea pachet extinde în mod semnificativ sancțiunile împotriva Rusiei la noi domenii și prevede, în special, sancțiuni împotriva membrilor aparatului de securitate și militar legați, în special, de masacrele de la Bucea, entităților din sectorul industrial și tehnologic legate de agresiunea rusă, oligarhilor și actorilor de propagandă rusă și membrilor familiilor acestora”, se arată în comunicat.

Acesta precizează că pachetul de sancțiuni menționat înseamnă și reducerea dependenței UE de importurile de petrol rusesc. Împreună cu punerea în aplicare a deciziilor naționale de către Polonia și Germania, decizia va reduce importurile de petrol rusesc în UE cu 92% până la sfârșitul acestui an.

În plus, potrivit raportului, cel de-al șaselea pachet de sancțiuni include deconectarea de la sistemul de plăți SWIFT a încă trei bănci rusești și a Sberbank, precum și a unei bănci din Belarus.

Sancțiunile extind restricțiile asupra exporturilor către Rusia, în special în sectorul petrolier și în cel al tehnologiilor de vârf, precum și asupra furnizării de servicii pentru industria de rafinare din Rusia.

Trei instituții media rusești au fost sancționate pentru răspândirea de propagandă. În plus, instituțiilor europene le este interzis să furnizeze orice servicii de consultanță operatorilor ruși.

Pachetul de sancțiuni trebuie să fie aprobat în mod oficial de Consiliul UE și intră în vigoare după publicarea sa în Jurnalul Oficial al UE.

La 30-31 mai, liderii UE au discutat despre agresiunea militară a Rusiei împotriva Ucrainei și despre implicațiile acesteia pentru economia și securitatea europeană și mondială și au convenit să impună un embargo asupra livrărilor de petrol rusesc către UE și au extins astfel de restricții asupra livrărilor de petrol, folosind rutele maritime.

Pentru anumite țări europene care nu pot obține petrol din alte surse, importul de petrol rusesc prin conducte este permis temporar.

Alexandru Tosa
Absolvent al Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, Alexandru Toșa a debutat în presă în 2020. Începând mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Trupul unei tinere a fost turnat în beton în urmă cu peste 50 de ani....
Polițista care a luat mită de la Lidia Buble, condamnată definitiv! Ce pedeapsă a primit...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
SUA au cumpărat 81 de avioane sovietice de la un aliat al lui Putin cu...
Reghe cere sprijinul instanței: 'Trebuie să înceteze această hărțuire!' Poliția nu confirmă urmărirea penală împotriva...
Detalii tabu din viața intimă a unei actrițe: și-a pierdut virginitatea la 35 de ani
Momentul în care strada din Cluj s-a surpat și s-a format un crater uriaș. Un...
Tragedie în România! A MURIT
Polițista mituită de Lidia Buble, condamnată definitiv! Ce pedeapsă a primit femeia din partea judecătorilor
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Filtru de particule înfundat se REPARĂ sau se ARUNCĂ? Ce durată de viață are DPF?
Gorghiu: Ministerul Justiţiei depune eforturi ca prinţul Paul să-şi execute pedeapsa în România
Cea mai BOGATĂ actriță de la Hollywood! „Puțină lume știe despre mine că...
Decizie pentru femeile din România. Se dă legea care va deveni obligatorie
Artist internațional, filmat într-o ipostază neașteptată, la Costinești. Este urmarit de zeci de milioane de...
Vlăduța Lupău, imagini ireale! Cum arăta cântăreața. Adevărul despre operațiile ei
Robi, hotărât să lupte pentru Roberta! Concurentul nu este impresionat de chimia dintre Roberta și...
"M-am săturat". David Pușcaș a ajuns la capătul puterilor. Ce piedici întâmpină fiul adoptiv al...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Ziua în care Rusia l-a regăsit pe Ţareviciul Alexei, ucis de bolşevici la 14 ani