România a pierdut un milion de locuitori în ultimii 10 ani. După ce vom ști ce populație avem, vom afla și câți români au migrat în străinătate. ”Suntem o populație îmbătrânită”

România a pierdut un milion de locuitori în ultimii 10 ani. După ce vom ști ce populație avem, vom afla și câți români au migrat în străinătate. ”Suntem o populație îmbătrânită”
Sursa foto: Mediafax Foto
Publicat: 10/06/2022, 10:05

Recenzarea populației și locuințelor nu este singura cercetare statistică de anvergură din acest an. După încheierea recensământului, Institutul Național de Statistică (INS), împreună cu Banca Mondială și Serviciul de Telecomunicații (STS) vor face o altă cercetare, care va aduna date privind migrația sub 12 luni a românilor în străinătate. 

„Va fi o altă cercetare de anvergură, dar, evident, cu întrebări mult mai puține, care privește migrația pe termen scurt, migrația sub 12 luni a românilor în străinătate, pentru că sunt și acestea niște date foarte importante.

Pentru a nu amesteca foarte mult lucrurile și a încărca foarte mult acest recensământ, s-a dorit să facem o cercetare separată și sunt convins că o să reușim”, a spus, pentru Gândul, Vladimir Alexandrescu, purtătorul de cuvânt al Institutului Național de Statistică.

Vârsta medie a populației României este la 44 de ani

Purtătorul de cuvânt al INS susține că populația României este una îmbătrânită, dar precizează că, exceptând Franța și Irlanda, toate țările Europei de Vest sunt într-un declin demografic.

La începutul anului 2022, populația rezidentă a României era estimată la 19,1 milioane de locuitori. Vârsta medie a populației este la 44 de ani.

Suntem o populație îmbătrânită, dar raportat la alte țări ale Europei de Vest, în principal, suntem chiar o populație tânără, pentru că acest 44 de ani ne plasează totuși în partea de jos a clasamentului, vesticii fiind cu mult înainte ca medie de vârstă”, explică Vladimir Alexandrescu.

Poate compensa România pierderile de populație?

Comparativ cu alte țări, însă, pentru România este mult mai dificilă compensarea pierderii de populație prin imigrare.

”Trebuie observat cu suficientă rigoare că, dacă în Europa de Vest, posibilitatea de compensare a pierderii de populație – rezultat prin declinul demografic care este prezent și acolo -, exceptând Franța și Irlanda, toate țările Europei de Vest sunt în declin demografic prin scădere naturală. Mor mai mulți oameni decât se nasc sau se nasc foarte puțini copii, ca să fim mai corecți. La ei, există posibilitatea de compensa această pierdere demografică prin imigrare, prin cei care vin din exterior, pentru că reprezintă o atracție din punct de vedere economic”, explică Vladimir Alexandrescu.

Unul dintre motivele pentru care străinii care vin în România nu se și stabilesc pe termen lung în țara noastră ar fi originea imigranților și faptul că au cu valori, credințe și cultură diferite de cele europene.

La noi, această șansă de imigrare este mult mai redusă pentru că nu prea sunt surse din care ar putea să vină o populație care să fie compatibilă cu modul nostru de viață și cu cerințele economice. Cei pe care îi vedeți prin restaurante, în special în zona comercială, dar și în zona de construcții, sunt oameni veniți din Est, din zona Asiei Centrale și din Asia Mijlocie. Modul lor de a fi, cultura lor, credința lor nu sunt în rezonanță cu noi, care suntem europeni și în marea majoritate ortodocși”, mai spune purtătorul de cuvânt al INS.

Recensământul populației și locuințelor, dar și cercetarea privind migrația temporară vor aduce cifre exacte și informații utile și pentru cei care fac investiții în România. Rezultatele cercetărilor statistice vor arăta structurile demografice și socio-profesionale pe care le are România.

„Nu este un demers al statisticii române, ci al societății române în totalitatea ei, iar obiectivul este de a vedea cu maximă precizie posibilă care este numărul de rezidenți pe care-i are România și structurile socio-profesionale necesare, așa încât să oferim celor care au nevoie informație bună pentru a face investiții în România, dar și pentru a gândi sisteme de dezvoltare a țării noastre, de a oferi pentru toate aceste activități informația de cea mai bună calitate”,  mai spune Vladimir Alexandrescu.

Românii au trecut testul recensământului online, desfășurat în premieră. Etapa clasică de recenzare, din ușă în ușă, a început pe 3 iunie. Deși unele voci au susținut că România nu este încă pregătită pentru acest sistem online de lucru, statistica pare să contrazică teoria vehiculată. 47% din populația țării a manifestat deschidere pentru autorecenzare, reușind să bifeze cu succes formula aleasă.

România a pierdut un milion de locuitori în 10 ani

Dacă la ultimul recensământ, din 2011, populația stabilă a României era de 20.121.641 de  persoane, la începutul anului 2022, populația rezidentă a României era estimată undeva la 19,1 milioane de locuitori.

Cel mai recent recensământ a avut loc în 2011, fiind al treilea de la căderea regimului comunist, după cele din 1992 și 2002.

Rezultatele obținute la recenzarea de acum 11 ani:

  • Populația stabilă: 20.121.641 persoane, din care 10.333.064 femei (51,4%)
  • Gospodării: 7,1 milioane (7.086.717)
  • Locuințe: 8,5 milioane, din care 8.450.607 locuințe convenționale și 8.149 alte unități de locuit;
  • Clădiri: 5.117.940, din care 5.103.013 clădiri cu locuințe și 14.927 clădiri cu spații colective de locuit.
Mara Răducanu
Mara Răducanu este jurnalist de eveniment. A terminat Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din București și a lucrat la mai multe publicații, mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Trupul unei tinere a fost turnat în beton în urmă cu peste 50 de ani....
BREAKING | Florin Piersic a fost operat de urgență, după ce i s-a făcut rău...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
SUA au cumpărat 81 de avioane sovietice de la un aliat al lui Putin cu...
Polițista care a luat mită de la Lidia Buble, condamnată definitiv! Ce pedeapsă a primit...
Florin Piersic, OPERAT de urgență! Diagnosticul pus de medici, după ce i s-a făcut rău
Florin Piersic, operat de urgenţă. Marele actor s-a simţit rău în timpul unui spectacol la...
Tragedie în România! A MURIT
„Cât de eșuați suntem ca țară?” Oana Roman, reacție nervoasă în mediul online după ultima...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Filtru de particule înfundat se REPARĂ sau se ARUNCĂ? Ce durată de viață are DPF?
Gorghiu: Ministerul Justiţiei depune eforturi ca prinţul Paul să-şi execute pedeapsa în România
Cea mai BOGATĂ actriță de la Hollywood! „Puțină lume știe despre mine că...
UNGURII vor să schimbe regulile în toată Europa. Se PREGĂTEȘTE deja decizia: Trebuie să încetăm
Supă de cartofi cu pâine prăjită și usturoi. Rețeta măicuțelor de la Mănăstirea Prislop
Artist internațional, filmat într-o ipostază neașteptată, la Costinești. Este urmarit de zeci de milioane de...
Vlăduța Lupău, imagini ireale! Cum arăta cântăreața. Adevărul despre operațiile ei
Robi, hotărât să lupte pentru Roberta! Concurentul nu este impresionat de chimia dintre Roberta și...
Florin Piersic, dus de urgență la spital! Marelui actor i s-a făcut rău în timpul...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Cele mai populare destinații în minivacanța de 1 mai și Paște