Xi Jinping îi transmite lui Putin că este gata să ajute la soluționarea crizei ucrainene

Xi Jinping îi transmite lui Putin că este gata să ajute la soluționarea crizei ucrainene
Președintele chinez Xi Jinping / Sursa FOTO: wikimedia.org
Publicat: 15/06/2022, 19:25

Într-o conversație telefonică cu președintele rus Vladimir Putin, liderul Chinei, Xi Jinping, și-a exprimat disponibilitatea de a ajuta la soluționarea crizei ucrainene, a anunțat miercuri televiziunea centrală chineză.

„Toate părțile implicate trebuie să adopte o poziție responsabilă, promovând astfel soluționarea corectă a crizei din Ucraina”, a declarat Xi, citat de televiziunea citată de Xi. „China este pregătită să continue să își joace rolul constructiv”.

După cum a explicat Xi, Beijingul a adoptat o poziție independentă cu privire la problema ucraineană, „ținând cont de fapte și realități istorice”.

„Contribuim în mod activ la menținerea păcii la scară globală. De asemenea, contribuim la menținerea unei ordini economice stabile în lume”, a subliniat el.

În timp ce invazia Rusiei în Ucraina se clatină, Moscova are mulți adversari și puțini susținători. Chiar și China, cel mai apropiat partener diplomatic al Moscovei, în afară de Belarus, păstrează o distanță – pe de o parte, învinovățind Occidentul pentru presupusa amenințare la adresa securității rusești și condamnând Statele Unite pentru impunerea de sancțiuni, în timp ce, pe de altă parte, își reafirmă sprijinul de principiu pentru integritatea teritorială a statelor suverane și face apel la o rezolvare negociată a ceea ce numește „criza ucraineană”.

De ce China nu susține și nici nu condamnă războiul președintelui rus Vladimir Putin?

Răspunsul se află în ceea ce a devenit primul principiu al politicii externe chineze: neîncrederea în Statele Unite. Timp de decenii, China s-a angajat în încercarea de a-și asuma ceea ce consideră a fi poziția sa, mandatată istoric, de putere dominantă în Asia. În calitate de realiști strategici, liderii chinezi s-au așteptat întotdeauna ca Statele Unite să riposteze, încercând să își protejeze statutul moștenit de putere dominantă a regiunii. Iar în opinia Beijingului, Statele Unite au făcut exact acest lucru.

Pe măsură ce puterea și ambițiile Chinei au crescut, Beijingul apreciază că Washingtonul a atacat Partidul Comunist Chinez pe motive ideologice și de drepturile omului; a încercat să submineze controlul chinezesc asupra unor teritorii periferice precum Tibetul, Xinjiang și Hong Kong; a perpetuat divizarea Taiwanului față de China continentală; s-a opus afirmării drepturilor Chinei în Marea Chinei de Sud; a colaborat cu aliații și partenerii SUA în coaliții abia deghizate pentru a limita China, cum ar fi alianța SUA – SUA, care a avut loc la sfârșitul anului trecut.

India-Japonia-Australia; și a folosit tarifele vamale pentru a încerca să forțeze China să își deschidă economia și să schimbe ceea ce Partidul Comunist consideră a fi modelul său economic de succes.

Dar China își menține constant cursul. În ciuda unei serii de provocări – exacerbate de recentele închideri draconice COVID-19 din Shanghai și din alte orașe – partidul de guvernământ rămâne încrezător că poate construi o „mare țară socialistă modernă, prosperă, puternică, democratică, avansată din punct de vedere cultural, armonioasă și frumoasă” până la cea de-a 100-a aniversare a fondării Chinei, în 2049, potrivit TASS.

Aceștia sunt la fel de siguri că Statele Unite sunt blocate într-un proces ireversibil de declin care le va elimina treptat ca rival serios în Asia. Încrederea lor se bazează parțial pe teoria marxistă, care spune că o economie capitalistă matură precum cea a Statelor Unite trebuie să se confrunte cu crize financiare și conflicte de clasă care o vor trage în jos de pe culmile prosperității. Și se bazează parțial pe înțelegerea istoriei lor recente, deoarece evenimentele din Statele Unite par să se desfășoare așa cum prezice teoria.

Alexandru Tosa
Absolvent al Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, Alexandru Toșa a debutat în presă în 2020. Începând mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cine a ucis-o pe Karen în 1966? Misterul a fost elucidat abia acum, iar descoperirea...
Anunţul momentului! Este vorba despre Florin Piersic
Scandalul care a distrus-o pe faimoasa jucătoare de tenis: tatăl ei, acuzat că a avut...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Unei femei i s-a cerut să se târască și să mugească la interviul pentru job....
De necrezut! Pe ce dată pică Paștele în 2025? Se întâmplă asta o dată la...
Boala RARĂ care îl face să pară 'însărcinat' tot timpul. Nici măcar medicii nu se...
Mesaje de Paște 2024. Urări calde și felicitări pentru cei dragi
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Program Metrorex și STB de Paște 2024. Cum vor circula mijloacele de transport în Capitală,...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Xi Jinping vizitează Franţa, Ungaria şi Serbia pe fondul disputei privind tarifele comerciale din UE
SURPRIZĂ de PAȘTE: o frumoasă PLOAIE de METEORI!
Absolut toți românii sunt obligați. Legea a intrat deja în vigoare. Trebuie să-ți cedezi locul
Daniel Pavel se pregătește de nuntă. Detalii legate de marele eveniment
Felicitări și mesaje de Paște Fericit 2024. Urări frumoase de trimis pe Whatsapp și SMS-uri
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Gabriela Cristea, mesaj pentru cei care nu vor primi cozonacii săi de Paște. Care este...
Ce a declarat Florin Piersic de pe patul de spital: "Asta e cel mai important"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Urangutan văzut în premieră cum a folosit plante medicinale pentru a se trata