VIDEO | Bogdan Aurescu, despre summitul NATO de la Madrid: „Este extrem de important, în contextul agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei. A determinat deja o serie de decizii foarte importante la nivel aliat”

Publicat: 24/06/2022, 22:49
Actualizat: 24/06/2022, 22:52

Ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, a vorbit, vineri, la B1 TV, despre deciziile ce vor fi luate la summitul NATO de la Madrid, desfășurat în perioada 28 – 30 iunie. Oficialul a precizat că măsurile adoptate vor viza și țara noastră, în contextul în care va fi consolidat Flancul Estic al Alianței Nord-Atlantice.

Este un summit extrem de important. Este al treilea summit NATO din acest an, în contextul agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei. Este un context care a determinat deja o serie de decizii foarte importante la nivel aliat, inclusiv la summitul precedent, cel din 24 martie, unde s-au luat deja decizii care ne privesc direct, una dintre deciziile cele mai importante referindu-se la crearea a patru noi grupuri de luptă suplimentare pe Flancul Estic, în total opt în acest moment, inclusiv un grup de luptă în România, care este în proces de alcătuire, în acest moment, sub comandă franceză”, a afirmat Bogdan Aurescu.

Bogdan Aurescu a preciat că o altă temă de dezbatere la summitul NATO va fi cea a declanșării unui proces de transformare accelerată a NATO, cu scopul de consolidare a apărării Alianței Nord-Atlantice.

„Tot la summitul din 24 martie s-a stabilit ca țintă pentru acest summit de săptămâna viitoare declanșarea unui proces de transformare accelerată a NATO, în așa fel încât, pe termen lung, postura de descurajare și apărare a Alianței Nord-Atlantice, mai ales pe flancul Estic, fie consolidată și eficientizată. Prin urmare, summit-ul de săptămâna viitoare este un summit foarte important. Pe de-o parte, din perspectiva acestor măsuri concrete, dintre care unele au fost deja amintite în introducerea dumneavoastră, refer, în special, la măsurile de consolidare a posturii de descurajare și apărare pe flancul estic”, a precizat Bogdan Aurescu.

De asemenea, ministrul de Externe a menționat că va fi adoptat un nou Concept strategic al NATO și vor fi luate hotărâri atât în sprijinul Ucrainei, cât și a altor parteneri ai Alianței.

„Pe de altă parte, din perspectiva adoptării noului Concept strategic al Alianței, care este un document ce va ghida activitatea NATO pentru cel puțin următorul deceniu, dacă nu mai mult, la care se adaugă și o serie de alte documente importante, un raport privind descurajarea și apărarea, care detaliază măsurile despre care am amintit, o declarație politică a summitului, care va sumaniza cele mai importante decizii care se vor lua, decizii referitoare la sprijinul pentru parteneri, pentru e foarte important de conștientizat faptul dacă întărim reziliența partenerilor Alianței și reziliența noastră este mai puternică, se vor adopta pachete de sprijin pentru Ucraina, de exemplu, pentru alți parteneri, inclusiv din vecinătate, și vor fi luate și alte decizii relevante”, a declarat Bogdan Aurescu.

Bogdan Aurescu a afirmat că se va adopta Cartea acceleratorului de inovare al NATO, referitoare la noile tehnologii, care au un rol din ce în ce mai important în domeniul apărării.

Bianca Iliescu
Bianca Iliescu și-a început cariera jurnalistică în 2019, la Prima TV, unde a lucrat ca redactor de știri externe pentru jurnalul "Focus". Ulterior, mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
După ce a câștigat 1 milion $ la loterie, o femeie s-a gândit să mai...
Cronica unui 'blat' anunțat. Motivul real pentru care Zanni a fost eliminat și adus înapoi...
FOTO. Antonia, ce apariție! Nimeni nu se gândea că o va vedea așa
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Imagini demențiale cu prezentatorul PRO TV: s-a cherchelit, a făcut show, iar finalul e fabulos!
A crezut că a BĂUT peste măsură și a ajuns la spital. Medicii, ȘOCAȚI de...
Vremea 6 mai - 3 iunie 2024. La începutul săptămânii viitoare, temperaturile vor depăși 26...
Biletul de adio al fetei de 13 ani care s-a aruncat de la etaj, pentru...
Bărbat de 33 de ani, răpit din parcarea unui bloc din Capitală! Acesta a fost...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La câți KM se schimbă ambreiajul mașinii? Primele semne al ambreiajului uzat
Avertismentul sumbru şi profetic al lui Macron pentru Europa, o regiune în pericol de moarte...
Erupție GIGANTICĂ pe Soare! Radiațiile AU AJUNS deja pe Pământ
DECIZIE DRASTICĂ pentru toți posesorii de mașini. Abia acum S-A AFLAT ce s-a întâmplat: A...
Surpriză la pompă, înainte de Paște. Prețurile carburanților
Ce a putut să găsească o tânără într-un burger de pui cumpărat de la un...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Sebastian, provocat de băieți să o sărute pe Roberta. Cum au reacționat concurenții din casă....
Ce a declarat Florin Piersic de pe patul de spital: "Asta e cel mai important"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
André-Marie Ampère, unul dintre fondatorii științei electromagnetismului clasic