VIDEO | Prof. univ. dr. Mircea Miclea, despre sistemul de învățământ din România: „Competiția trebuie să fie redusă în clasele primare și mai evidentă în clasele mari. Trebuie să simulăm în viața din școală ceea ce se va întâmpla în realitate”

Publicat: 30/06/2022, 00:52
Actualizat: 30/06/2022, 00:53

Prof. univ. dr. Mircea Miclea, fost ministru al Educației, a fost invitatul lui Marius Tucă într-o ediție transmisă live de Gândul. Acesta a precizat că sistemul de învățământ din România nu face altceva decât să mărească inegalitatea dintre elevi, în școli. Invitatul lui Marius Tucă este de părere că, în clasele primare, accentul trebuie pus pe colaborare, iar pe măsură ce elevul înaintează în sistemul de educație, este importantă și competiția.

„Statul și școala, în loc să acționeze ca un mecanism de egalizare a șanselor, pentru că asta este una dintre funcțiile esențiale ale educației, de a egaliza cât de cât șansele, de-i face pe oameni să aibe șanse cât de cât apropiate, prin faptul că tu educi, pentru că ei vin din tot fel de medii. Din păcate, sistemul de învățământ nu funcționează ca un egalizator de șanse, ci dimpotrivă, ca un diferențiator de șanse, educația mărește inegalitatea. Acesta este lucru grav, pentru că una dintre misiunile asumate de statul român prin Constituție este să ofere șanse egale pentru toți cetățenii lui”, a afirmat prof. univ. dr. Mircea Miclea.

Întrebat dacă elevii cu cele mai mari note ar trebuie să fie premiați la sfârșitul anului școlar cu coronițe, prof. univ. dr. Mircea Miclea a afirmat că „nu putem să creăm o bulă în sistemul de educație, în care toată lumea primește un premiu”.

„La intrarea în sistemul de educație, accentul trebuie pus pe colaborare, nu pe competiție. Pe măsură ce înaintezi în sistemul de educație, accentul trebuie pus, mai degrabă, pe competiție, nu numai pe colaborare. De ce? Pentru că aceasta este realitatea și în viața de adult. Noi nu putem să creăm o bulă în sistemul de educație, în care toată lumea primește un premiu. Dacă nu ai primit premiu pentru română, primești pentru matematică, dacă nu pentru matematică, pentru aruncarea mingii de baschet cu mâna dreaptă, dacă nu pentru aruncarea mingii de baschet cu mâna dreaptă, pentru aruncarea mingii de baschet cu mâna stângă.

Ideologia aceasta de a premia pe toată lumea sau de a cultiva ideea că, pentru a nu-i traumatiza pe copii, pentru a nu le impune tot felul de limitări ale creativității lor, toți trebuie să primească câte un premiu, a fost implementată deja de mulți ani”, a precizat prof. univ. dr. Mircea Miclea.

Fostul ministrul al Educației susține că este bine să existe competiție între elevi, în contextul în care școala ar trebuie să reprezinte o simulare a ceea ce se va întâmpla în realitate, în viața de adult.

„Cred că este bine să păstrăm o anumită competiție în școală. Ea trebuie să fie redusă în clasele primare și trebuie să fie mai evidentă în clasele mari, pentru simplul fapt că, în felul acesta, școala este încă o modalitate de a te pregăti pentru viață. Acum noi ce vrem să facem? Vrem să creăm în școală o versiune a realității care este diferită de cea cu care ei se vor confrunta, ca să ce? Ca să le creăm o decepție în plus? Trebuie să simulăm în viața din școală ceea ce se va întâmpla în realitate, pentru că, altfel, diferența dintre așteptările lor despre realitate și realitatea efectivă, când ei vor termina școala, va fi enormă.

Și atunci să nu ne mirăm că o să facă depresii și o să fie apatici și o să fie dezangajați și o să spună că lumea e nedreaptă, viața e nedreaptă, țara aceasta e nedreaptă și așa mai departe. Nu, trebuie să îi ajutăm să aproximeze treptat prin viața de școală, viața de adult, acesta este principiul”, a menționat prof. univ. dr. Mircea Miclea.

O nouă ediție Marius Tucă Show pe gândul.romiscareaderezistenta.ro, pe paginile de Facebook Marius Tucă și Gândul și pe canalul de YouTube Gândul.

Bianca Iliescu
Bianca Iliescu și-a început cariera jurnalistică în 2019, la Prima TV, unde a lucrat ca redactor de știri externe pentru jurnalul "Focus". Ulterior, mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cine a ucis-o pe Karen în 1966? Misterul a fost elucidat abia acum, iar descoperirea...
Anunţul momentului! Este vorba despre Florin Piersic
Scandalul care a distrus-o pe faimoasa jucătoare de tenis: tatăl ei, acuzat că a avut...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Unei femei i s-a cerut să se târască și să mugească la interviul pentru job....
De necrezut! Pe ce dată pică Paștele în 2025? Se întâmplă asta o dată la...
Boala RARĂ care îl face să pară 'însărcinat' tot timpul. Nici măcar medicii nu se...
Mesaje de Paște 2024. Urări calde și felicitări pentru cei dragi
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Program Metrorex și STB de Paște 2024. Cum vor circula mijloacele de transport în Capitală,...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Xi Jinping vizitează Franţa, Ungaria şi Serbia pe fondul disputei privind tarifele comerciale din UE
SURPRIZĂ de PAȘTE: o frumoasă PLOAIE de METEORI!
A murit una dintre cele mai mari voci din România. Moartea sa a îngrozit toată...
Viața la bloc. Ce sancțiuni riști dacă ai musafiri gălăgioși de Paști
Felicitări și mesaje de Paște Fericit 2024. Urări frumoase de trimis pe Whatsapp și SMS-uri
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Gabriela Cristea, mesaj pentru cei care nu vor primi cozonacii săi de Paște. Care este...
VIDEO. Delia, criticată că nu este feminină. Gestul total neașteptat pe care artista l-a făcut...
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
MESAJE de PAȘTE 2024. Impresionează-ți rudele și prietenii de Sărbătorile Pascale