Prima pagină » Emisiuni » VIDEO | Prof. univ. dr. Mircea Miclea, despre sistemul de învățământ din România: „Competiția trebuie să fie redusă în clasele primare și mai evidentă în clasele mari. Trebuie să simulăm în viața din școală ceea ce se va întâmpla în realitate”

VIDEO | Prof. univ. dr. Mircea Miclea, despre sistemul de învățământ din România: „Competiția trebuie să fie redusă în clasele primare și mai evidentă în clasele mari. Trebuie să simulăm în viața din școală ceea ce se va întâmpla în realitate”

Prof. univ. dr. Mircea Miclea, fost ministru al Educației, a fost invitatul lui Marius Tucă într-o ediție transmisă live de Gândul. Acesta a precizat că sistemul de învățământ din România nu face altceva decât să mărească inegalitatea dintre elevi, în școli. Invitatul lui Marius Tucă este de părere că, în clasele primare, accentul trebuie pus pe colaborare, iar pe măsură ce elevul înaintează în sistemul de educație, este importantă și competiția.

„Statul și școala, în loc să acționeze ca un mecanism de egalizare a șanselor, pentru că asta este una dintre funcțiile esențiale ale educației, de a egaliza cât de cât șansele, de-i face pe oameni să aibe șanse cât de cât apropiate, prin faptul că tu educi, pentru că ei vin din tot fel de medii. Din păcate, sistemul de învățământ nu funcționează ca un egalizator de șanse, ci dimpotrivă, ca un diferențiator de șanse, educația mărește inegalitatea. Acesta este lucru grav, pentru că una dintre misiunile asumate de statul român prin Constituție este să ofere șanse egale pentru toți cetățenii lui”, a afirmat prof. univ. dr. Mircea Miclea.

Întrebat dacă elevii cu cele mai mari note ar trebuie să fie premiați la sfârșitul anului școlar cu coronițe, prof. univ. dr. Mircea Miclea a afirmat că „nu putem să creăm o bulă în sistemul de educație, în care toată lumea primește un premiu”.

„La intrarea în sistemul de educație, accentul trebuie pus pe colaborare, nu pe competiție. Pe măsură ce înaintezi în sistemul de educație, accentul trebuie pus, mai degrabă, pe competiție, nu numai pe colaborare. De ce? Pentru că aceasta este realitatea și în viața de adult. Noi nu putem să creăm o bulă în sistemul de educație, în care toată lumea primește un premiu. Dacă nu ai primit premiu pentru română, primești pentru matematică, dacă nu pentru matematică, pentru aruncarea mingii de baschet cu mâna dreaptă, dacă nu pentru aruncarea mingii de baschet cu mâna dreaptă, pentru aruncarea mingii de baschet cu mâna stângă.

Ideologia aceasta de a premia pe toată lumea sau de a cultiva ideea că, pentru a nu-i traumatiza pe copii, pentru a nu le impune tot felul de limitări ale creativității lor, toți trebuie să primească câte un premiu, a fost implementată deja de mulți ani”, a precizat prof. univ. dr. Mircea Miclea.

Fostul ministrul al Educației susține că este bine să existe competiție între elevi, în contextul în care școala ar trebuie să reprezinte o simulare a ceea ce se va întâmpla în realitate, în viața de adult.

„Cred că este bine să păstrăm o anumită competiție în școală. Ea trebuie să fie redusă în clasele primare și trebuie să fie mai evidentă în clasele mari, pentru simplul fapt că, în felul acesta, școala este încă o modalitate de a te pregăti pentru viață. Acum noi ce vrem să facem? Vrem să creăm în școală o versiune a realității care este diferită de cea cu care ei se vor confrunta, ca să ce? Ca să le creăm o decepție în plus? Trebuie să simulăm în viața din școală ceea ce se va întâmpla în realitate, pentru că, altfel, diferența dintre așteptările lor despre realitate și realitatea efectivă, când ei vor termina școala, va fi enormă.

Și atunci să nu ne mirăm că o să facă depresii și o să fie apatici și o să fie dezangajați și o să spună că lumea e nedreaptă, viața e nedreaptă, țara aceasta e nedreaptă și așa mai departe. Nu, trebuie să îi ajutăm să aproximeze treptat prin viața de școală, viața de adult, acesta este principiul”, a menționat prof. univ. dr. Mircea Miclea.

O nouă ediție Marius Tucă Show pe gândul.romiscareaderezistenta.ro, pe paginile de Facebook Marius Tucă și Gândul și pe canalul de YouTube Gândul.

Mediafax
Cod galben de caniculă și disconfort termic ridicat în patru județe
Digi24
Tragedia ascunsă a „supraviețuitorilor miraculoși”: Au sfidat moartea, dar nu au fost pregătiți pentru ce i-a așteptat după dezastru
Cancan.ro
Ce neregulă ar fi avut parapanta lui Felix Baumgartner. Un martor a văzut tot: O astfel de cădere nu poate fi datorată decât unei probleme tehnice
Prosport.ro
Imagini spectaculoase cu Nicolae Dică și soția lui, în costum de baie roz, la plajă
Adevarul
Propaganda rusă a pus ochii pe Melania Trump. Imagini nud cu Prima Doamnă a Americii difuzate într-un show TV
Mediafax
Un copil de 7 ani dispărut în Munții Tarcău, găsit teafăr după o noapte de căutări
Click
Ce adoră chef Sorin Bontea să consume vara: „Prima oară am mâncat în Egipt”. Florin Dumitrescu îi împărtășește gusturile culinare
Wowbiz
„Noi am fost DRAGOSTE”. Prima reacție a Mihaelei Rădulescu după moartea lui Felix Baumgartner
Antena 3
Ilie Bolojan îi trimite pe demnitari la autobuz. „Cine nu are permis, să meargă cu transportul în comun”
Digi24
Cristian Diaconescu: Există o invitație a lui Donald Trump adresată lui Nicușor Dan. Trebuie să concretizăm rapid această bilaterală
Cancan.ro
Italienii au descoperit cauza reală a prăbușirii parapantei lui Felix Baumgartner! Ce motase pe ea iubitul Mihaelei Rădulescu
Ce se întâmplă doctore
Vrei mai mulți bani? Lucruri care atrag bogăția în viața ta. Ce să porți în permanență
observatornews.ro
Filmul atacului sângeros din clubul din Buzău. Un fiu de interlop, mărul discordiei dintre cele două rivale
StirileKanalD
Urmărire ca în filme la Giurgiu! Un bărbat a furat o ambulanță din curtea spitalului și a fugit cu ea. A fost oprit cu focuri de armă
KanalD
Un avion Delta Airlines a luat foc după decolare. Piloții au aterizat de urgență pe Aeroportul din Los Angeles
Ciao.ro
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan Fodor sau Andra Măruţă şi foştii parteneri
Promotor.ro
Există viteză maximă legală pe care o poţi atinge în marşarier? Reguli impuse de noul Cod Rutier 2025
Descopera.ro
Capcanele pe care Hitler și Stalin și le-au întins reciproc
Capital.ro
Reguli noi pentru gunoi. Este obligatoriu pentru toți locuitorii. Toată lumea trebuie să le respecte
Evz.ro
Te doare, nu conduci. Ce medicamente sunt interzise la volan
A1
Cea mai sexy prințesă a Europei. În ce ipostază seducătoare a pozat Maria-Olympia a Greciei
Stirile Kanal D
O nouă pistă în căutarea lui Emil Gânj. Criminalul s-a întâlnit cu un cioban și i-a furat mâncarea
Kfetele
Familia lui Felix Baumgartner a anunțat când și unde va avea loc înmormântarea. Ce au transmis apropiații. „Ne dorim ca în aceste momente să ne putem lua rămas bun în liniște.”
RadioImpuls
Horoscop săptămânal 21- 27 iulie 2025: Întâlniri de gradul 0 și cu un ecou karmic. Nativii acestei zodii dau nas în nas cu destinul în următoarele zile. Persoane-cheie revin în viața lor și le zguduie sufletul
Râzi cu lacrimi
BANCUL ZILEI. BULĂ: – Dumnezeule, cât ești de frumoasă! Vrei să fii iubita mea?
Descopera.ro
ADN-ul uman antic dezvăluie că primele boli provenite de la animale s-au răspândit acum 6.500 de ani