Prima pagină » Știri » Șlapii și balerinii, dar și tocurile ne distrug picioarele. Recomandările specialiștilor în ortopedie

Șlapii și balerinii, dar și tocurile ne distrug picioarele. Recomandările specialiștilor în ortopedie

Șlapii și balerinii, dar și tocurile ne distrug picioarele. Recomandările specialiștilor în ortopedie

În sezonul cald sau când mergem la mare sau în parc apelăm la o încălțăminte aparent mai ușoară. Șlapii și balerinii sunt cele mai la îndemână încălțări în această perioadă a anului, dar și cele mai dăunătoare și alături de tocurile înalte ne afectează în timp mersul, spun specialiștii în ortopedie.

Ortopedul Adrian Ene recomandă să folosim alte tipuri de încălțări, nu șlapii și balerinii deoarece în timp ne deformează piciorul și pot cauza chiar și probleme cu coloana vertebrală.

”Balerinii nu sunt cel mai recomandat tip de încălţăminte, întrucât au de cele mai multe ori o talpă subţire, care nu urmăreşte curburile anatomice ale tălpii. Sunt la îndemână, dar nu sunt cea mai corectă încălţăminte. Au tendinţa de a coborâ bolta plantară. Balerinul este o încălţăminte traumatizantă”, spune ortopedul Adrian Ene.

Şi șlapii pot provoca leziuni cutanate, chiar dacă sunt mai comozi, dar ar trebui să evităm să-i mai folosim.

”Nu pot spune că nu este o încălţăminte comodă, dar a se evita. Patologia piciorului se poate repercuta până la nivelul coloanei vertebrale. O problemă de mers, în timp, se va transpune într-o patologie a genunchiului sau  într-o patologie a şoldului”, a declarat medicul ortoped Răzvan Ene pentru Antena 3.

Ce înseamnă o încălţăminte potrivită

Pantofii sport sunt cea mai comodă încălţăminte: ”Dar nici nu poţi să-i spui unei femei frumoase să nu poarte stiletto. Tocurile înalte sunt estetice, dar pe termen lung distrug picioarele. Apar nişte diformităţi care se vor manifesta nu doar la nivel funcţional, ci şi dureros. Apar acele monturi. Pe cât posibil, să utilizăm o încălţămite lejeră”, mai spune Adrian Ene.

Cum știm dacă mergem corect sau nu

În urma unor examene clinice şi imagistice ne putem da seama dacă mergem corect, iar unul dintre examene este plantograma.

”Se pune planta piciorului pe un aparat special, unde se văd zonele de presiune. În funcţie de tipul de diformitate, avem metode de corecţie conservatoare. Aici vorbim despre o încălţămite adecvată sau branţuri, care pot fi suficiente”, a mai spus ortopedul.

Cum se corectează problemele de mers

Cel mai frecvent se corectează prin metode externe, iar cel mai frecvent fenomen este prăbuşirea boltei plantare, dar și afecţiuni dobândite, în special la vârstnici unde apar acele ciocuri în călcâi.

”De durere, pacientul îşi modifică mersul şi caută să calce pe anumite zone ale piciorului. În astfel de situaţii există talonete cu silicon în zona posterioară, care protejează zona şi o descarcă”, mai spune medicul ortoped.

Citește și

Mediafax
Se interzic centralele de apartament? Ministrul Mediului vine cu explicații
Digi24
Ce a pățit CEO-ul Astronomer după ce aventura sa cu șefa de la HR a fost dezvăluită la un concert Coldplay
Cancan.ro
O martoră la prăbușirea lui Felix Baumgartner rupe tăcerea! Cum l-a văzut în aer și ce s-a întâmplat în doar câteva secunde
Prosport.ro
Imagini spectaculoase cu Nicolae Dică și soția lui, în costum de baie roz, la plajă
Adevarul
Gata de inaugurare: ultimele detalii pregătite la un important tronson din Autostrada Moldovei
Mediafax
Ce a pățit CEO-ul american Andy Byron după concertul Coldplay, unde a fost surprins cu amanta
Click
Povestea băuturii frappe. Cum s-a inventat cafeaua simbol a Greciei dintr-o greșeală
Wowbiz
„Noi am fost DRAGOSTE”. Prima reacție a Mihaelei Rădulescu după moartea lui Felix Baumgartner
Antena 3
Ilie Bolojan îi trimite pe demnitari la autobuz. „Cine nu are permis, să meargă cu transportul în comun”
Digi24
Tehnologia secretă a unuia dintre cele mai avansate avioane, în pericol: un F-35 al Marii Britanii este blocat în India de o lună
Cancan.ro
Presa austriacă, nemiloasă cu Felix Baumgartner după moartea sa! Ce au publicat despre regretatul iubit al Mihaelei Rădulescu
Ce se întâmplă doctore
O mai recunoști? Pe vremuri făcea furori la tv, dar acum a intrat într-un con de umbră. Mulți nu-și dau seama cine e și ce s-a ales de ea
observatornews.ro
Greşeala pe care o fac tot mai mulţi şoferi fără să-şi dea seama. Amenda sare de 600 de lei
StirileKanalD
Nu scăpăm de valul de căldură! ANM: Cod galben de caniculă în mai multe județe
KanalD
Schimbare totală în sistemul de burse! Câți bani vor încasa elevii
Ciao.ro
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan Fodor sau Andra Măruţă şi foştii parteneri
Promotor.ro
Am testat în România cel mai așteptat SUV VW. Vei uita de Touareg - VIDEO
Descopera.ro
Capcanele pe care Hitler și Stalin și le-au întins reciproc
Capital.ro
Aceste bancnote vor fi eliminate treptat până în 2026? Anunțul autorităților
Evz.ro
Românii cu venituri mici, afectați de întârzierea ajutoarelor la energie
A1
Prima reacție a Mihaelei Rădulescu după moartea iubitului ei, Felix Baumgartner. Ce mesaj dureros a publicat în mediul online
Stirile Kanal D
O nouă pistă în căutarea lui Emil Gânj. Criminalul s-a întâlnit cu un cioban și i-a furat mâncarea
Kfetele
Mihaela Rădulescu, o nouă declarație cutremurătoare de dragoste și doliu pentru Felix Baumgartner: "A murit făcând ceea ce iubea cel mai mult! Sunt pierdută fără el!"
RadioImpuls
Dezvăluirea Manuelei a zguduit emisiunea. Andreea Mantea: "De ce zici așa încet? Te temi de ceea ce zici, nici tu nu te crezi?". Concurenta din Casa Iubirii nu s-a abținut și a recunoscut. Veronica intervine: "Te dai mare îngeraș aici"
Râzi cu lacrimi
BANCUL ZILEI. BULĂ: – Dumnezeule, cât ești de frumoasă! Vrei să fii iubita mea?
Descopera.ro
Conținutul total neașteptat al unor cutii de prăjituri sosite pe un aeroport german