Turiștii români sunt avertizați cu privire valul de caniculă şi pericolul de incendii din Grecia și Croația. Ce zone sunt vizate și cum pot apela autoritățile române în caz de nevoie

Turiștii români sunt avertizați cu privire valul de caniculă şi pericolul de incendii din Grecia și Croația. Ce zone sunt vizate și cum pot apela autoritățile române în caz de nevoie
Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 23/07/2022, 14:58

Ministerul Afacerilor Externe a transmis, sâmbătă, două atenționări de călătorie care vizează condițiile meteorologice cu risc pentru românii care călătoresc în aceste zile în Grecia și Croația.

Cetățenii români care se află, tranzitează sau care intenționează să călătorească în Republica Elenă sunt informați de către Ministerul Afacerilor Externe că Serviciul local de Meteorologie a emis o prognoză de caniculă – cu temperaturi prognozate de până la 40° – 42° Celsius – pentru întreg teritoriul elen, începând de sâmbătă. Autoritățile elene avertizează că temperaturile ridicate și, parțial, intensificările vântului vor favoriza în continuare apariția unor incendii de vegetație.

În același timp, și în România Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis sâmbătă mai multe avertizări meteo de caniculă, valabile în aproape toată țara. Astfel, începând de sâmbătă, ora 10:00 și până luni, ora 21:00, este în vigoare o avertizare Cod roșu de caniculă pentru cinci județe din vestul și nord-vestul țării. Totodată, o avertizare tip Cod portocaliu de caniculă este valabilă pentru sudul Olteniei și al Banatului, sud-vestul Munteniei și local în Transilvania și Maramureș.

Cât durează canicula din Grecia

Potrivit oficialilor greci citați de MAE, valul de căldură, provenit din zona Europei de Vest și a Nordului Africii, va afecta în principal vestul, centrul și nordul Republicii Elene, insulele din sud-estul Mării Egee, precum și arhipelagul insulelor Dodecaneze, efectele acestuia  urmând a fi resimțite îndeosebi în zonele din interiorul țării, astfel:

  • vor fi afectate regiunile Macedonia centrală, Tesalia, Sterea și peninsula Peloponez, temperaturile prognozate urmând a atinge până la 40 de grade Celsius, în timp ce în zonele din interiorul continentului acestea vor fi mai ridicate (41-42 de grade Celsius);
  • pentru insulele Ionice, arhipelagul Dodecanez și sudul Insulei Creta sunt prognozate temperaturi de la 35 până la 37 grade Celsius, în timp ce în restul insulelor elene temperaturile vor avea o valoare de la 33 până la 35 grade Celsius;
  • în regiunea Attica (inclusiv capitala Atena) temperatura maximă va fi cuprinsă între 39 și 40 grade Celsius, în timp ce în zonele de coastă aceasta va fi cu 3 până la 4 grade mai scăzută, datorită brizei marine.

Potrivit Serviciul de Meteorologie (EMY), valul prelungit de caniculă ar putea să afecteze R. Elenă până la sfârșitul lunii iulie 2022.

MAE precizează că cetățenii români pot solicita asistenţă consulară la numerele de telefon ale Ambasadei României la Atena: +302106710035 și Consulatului General al României de la Salonic: +302310340088, apelurile fiind redirecționate către Centrul de Contact și Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center, în regim de permanență.

De asemenea, cetăţenii români care se confruntă cu o situaţie dificilă, specială, cu un caracter de urgenţă, au la dispoziţie şi telefonul de permanență al misiunii diplomatice a României în Republica Elenă: +306978996222 și Consulatului General al României de la Salonic: +306946049076.

Ministerul Afacerilor Externe  recomandă consultarea paginilor de Internet http://atena.mae.ro, http://salonic.mae.ro, https://ec.europa.eu/consularprotection/content/travel-advice_ro, www.meteoalarm.org, www.mae.ro şi reamintește faptul că cetățenii români care călătoresc în străinătate au la dispoziție aplicația „Călătorește în siguranță”, care oferă informații şi sfaturi de călătorie.

Cod roșu și cod portocaliu de caniculă în Croația

Și cetăţenii români care se află, tranzitează sau intenționează să călătorească pe teritoriul Republicii Croația trebuie să fie atenți că, potrivit datelor transmise de Institutul Hidro-Meteorologic croat, pentru perioada 22 – 26 iulie 2022 a fost emis un cod roșu pentru temperaturi ridicate în regiunile Zagreb, Karlovac, Knin, Rijeka și Split, fiind prognozate temperaturi de 34 – 40 de grade Celsius. De asemenea, a fost emis un cod portocaliu de caniculă pentru regiunile Osijek, Gospić și Dubrovnik.

Oamenii sunt îndemnați să evite expunerea directă la soare, pe cât posibil în intervalul orar 11:00 – 16:00 și să se hidrateze corespunzător. Autoritățile croate avertizează cu privire la disconfortul termic, precum și la riscul apariției de incendii de vegetație.

Pentru informații actualizate, MAE recomandă consultarea paginilor de Internet ale Institutului Hidro-Meteorologic Național, Automobil Clubului Croat, Companiei Naţionale Croate de Căi Ferate, Autorităţii Portuare Croate şi a Agenţiei Croate de Aviaţie Civilă.

Ministerul Afacerilor Externe reamintește cetățenilor români că, în situații de urgență, pe teritoriul Croației, pot apela numărul european unic de urgență 112.

Cetățenii români pot solicita asistenţă consulară la numerele de telefon ale Ambasadei României la Zagreb: +38514677660 sau +38514610009, apelurile fiind redirecționate către Centrul de Contact și Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center în regim de permanență. De asemenea, cetăţenii români care se confruntă cu o situaţie dificilă, specială, cu un caracter de urgență, au la dispoziţie şi telefonul de permanență al misiunii diplomatice a României în Republica Croația: +38598414341.

În acest context. MAE recomandă consultarea paginii de Internet a ambasadei și a MAE şi reamintește faptul că cetățenii români care călătoresc în străinătate au la dispoziție aplicația „Călătorește în siguranță”, care oferă informații şi sfaturi de călătorie.

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
6 sfaturi pentru o viață cât mai lungă de la un bărbat de 110 ani....
Tatuajul ireal care a produs controverse în mediul online. Bărbatul de 60 de ani nu...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Cea mai „nebună” ofertă vine de la Lidl! Ce o să găsiți în supermarketuri de...
Ce trebuie să mâncăm pentru a ne feri de cancer: „Evitați aceste două lucruri!”
O rezervaţie de bujori unică în Europa se află în România. E situată pe cel...
Tragedie în România de Florii! A MURIT
Sâmbătă a început distribuirea pensiilor pentru luna mai. Anunțul a fost dat de directorul Poștei...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Filtru de particule înfundat se REPARĂ sau se ARUNCĂ? Ce durată de viață are DPF?
S-a realizat al doilea transplant de rinichi de porc către un pacient uman
Rezervor URIAȘ de apă, găsit ADÂNC sub suprafața Pământului
Schimbare pentru cei cu MAȘINI PE BENZINĂ. Este răsturnare totală de situație pentru milioane de...
Probleme de securitate la iPhone. Ce ar mai putea pății utilizatorii
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
Ce plantă poate preveni cancerul? Are proprietăți miraculoase: elimină pietrele de la rinichi și tratează...
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
"Mă făceam că nu aud". Nicolae Botgros, întâmplare neașteptată la o înmormântare! Cererea pe care...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Gerard Peter Kuiper, pionier în explorarea Sistemului Solar. Părintele științei planetare moderne