VIDEO | Ion Cristoiu: „În Anglia, începe să dispară hârtia, nu mai există cash. Mi s-a părut, față de Germania, față de Italia, o funcționare mult mai bună a politeții”

Publicat: 26/08/2022, 00:14
Actualizat: 26/08/2022, 00:14

Ion Cristoiu, publicist și scriitor, a fost invitatul lui Marius Tucă într-o ediție transmisă live de Gândul. Jurnalistul a vorbit despre tendințele actuale ale Marii Britanii, unul dintre aspectele pregnante pe care l-a sesizat fiind acela că, spre deosebire de alte țări, aici există „o funcționare mult mai bună a politeții”. Printre altele, invitatul lui Marius Tucă a precizat și că „există o lipsă de preocupare pentru feminitate” și o „lejeritate” în modul de prezentare al oamenilor, din punct de vedere vestimentar.

„Mi s-a părut, față de Germania, față de Italia, o funcționare mult mai bună a politeții, în primul rând. Până acum, cel puțin, n-am întâlnit o dereglare, în sensul că să întreb pe cineva la un magazin și ăla să-mi întoarcă spatele sau să aibă altă treabă. Aici parcă toți sunt amabili. Vrei să te urci, vrei să treci, intri undeva, ăla îți face loc, nu dă el buzna sau nu se supără dacă tu ai fost mitocan – să spunem, ai intrat înaintea unei femei.

În materie de femei, există o lipsă de preocupare pentru feminitate, adică o lejeritate, o lipsă de preocupare pentru a arăta, ca femeie, uriașă. Pe bărbați parcă îi mai văd așa, dar pe femei nu le-am văzut – cu excepția fotografiilor de la Chester, dar acolo era o cursă de cai”, a afirmat Ion Cristoiu.

Ion Cristoiu a precizat că un aspect foarte important în Marea Britanie este acela al digitalizării masive în ceea ce privește modalitatea de plată.

„În Anglia, începe dispară hârtia, nu mai există cash. De exemplu, se cultivă foarte mult donațiile, catedralele sunt cerșetoare. Nu mai există donații în bani, e cu cardul – de la toaletă, până la restaurante, cafenele, în care e numai cu cardul. E foarte important acest lucru, ca tendință. De exemplu, la Muzeul Național al Fotbalului, m-am dus și am luat bilete de la casă, m-am dus acolo.

Biletul a constat într-un email pe care mi l-a trimis, adică te așteptai dacă te duci și plătești, să-ți dea tichetul. Nu mai există, deci dispare cash-ul, e foarte important, din punctul acesta de vedere”, a menționat Ion Cristoiu.

De asemenea, publicistul a constat că, în Marea Britanie, există o grijă aparte pentru animalele de companie, care sunt asigurate inclusiv după moartea stăpânului.

„Am văzut multe afișe cu ‘plimb câini, am grijă de câini’. Aici, toți câinii și pisicile, sunt asigurate. Aici există – ca și asigurările de sănătate – foarte multe asigurări publice și dacă te duci la privat, te costă de te îndoaie – și asigurări după moarte, adică după ce ai murit, să nu cumva rămână singur câinele”, a precizat Ion Cristoiu.

O nouă ediție Marius Tucă Show pe gândul.romiscareaderezistenta.ro, pe paginile de Facebook Marius Tucă și Gândul și pe canalul de YouTube Gândul.

Bianca Iliescu
Bianca Iliescu și-a început cariera jurnalistică în 2019, la Prima TV, unde a lucrat ca redactor de știri externe pentru jurnalul "Focus". Ulterior, mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cine a ucis-o pe Karen în 1966? Misterul a fost elucidat abia acum, iar descoperirea...
De necrezut! Pe ce dată pică Paștele în 2025? Se întâmplă asta o dată la...
Scandalul care a distrus-o pe faimoasa jucătoare de tenis: tatăl ei, acuzat că a avut...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Unei femei i s-a cerut să se târască și să mugească la interviul pentru job....
Fiartă pe 700.000 de euro! Ce a putut să facă Bianca Drăgușanu, de mână cu...
Boala RARĂ care îl face să pară 'însărcinat' tot timpul. Nici măcar medicii nu se...
Mesaje de Paște 2024. Urări calde și felicitări pentru cei dragi
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Program Metrorex și STB de Paște 2024. Cum vor circula mijloacele de transport în Capitală,...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
China a lansat o sondă pentru a colecta eşantioane de pe faţa ascunsă a Lunii
SURPRIZĂ de PAȘTE: o frumoasă PLOAIE de METEORI!
A venit anunțul TRIST despre Bruce Willis. Chiar fiica sa a dat vestea: A fost...
Daniel Pavel se pregătește de nuntă. Detalii legate de marele eveniment
Felicitări și mesaje de Paște Fericit 2024. Urări frumoase de trimis pe Whatsapp și SMS-uri
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Gabriela Cristea, mesaj pentru cei care nu vor primi cozonacii săi de Paște. Care este...
Ce a declarat Florin Piersic de pe patul de spital: "Asta e cel mai important"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Victoria, Regina cu cei mai mulți copii