15 lucruri pe care nu le știai despre Festivalul de Film de la Veneția

15 lucruri pe care nu le știai despre Festivalul de Film de la Veneția
Publicat: 27/08/2022, 16:16

Unul dintre cele mai importante festivaluri de film din lume se pregătește de încă o ediție cu filme în premieră, vedete și glamour pe covorul roșu. Cea de-a 79-a ediție anuală a Festivalului Internațional de Film de la Veneția va avea loc în perioada 31 august – 10 septembrie 2022, prilej numai bun pentru a face o incursiune în culise și a pune împreună câteva lucruri pe care probabil că nu le știai despre acest eveniment.

De la vârsta venerabilului  festival, până la recorduri surprinzătoare și detalii inedite, ai mai jos tot ce trebuie să știi despre evenimentul care timp de aproape două săptămâni va ține întreaga lume cu ochii pe Italia.

15 lucruri pe care nu le știai despre Festivalul de Film de la Veneția

Filme în premieră modială, motivul pentru care există și Festivalul de Film de la Cannes, recorduri, iată doar câteva dintre detaliile pe care le vei regăsi în lista cu lucruri pe care nu le știai despre celebrul eveniment cinematografic.

1. Este cel mai vechi festival de film din lume

Veneția găzduiește cel mai vechi festival internațional de film din lume. În 1932, Esposizione d’Arte Cinematografica a fost adăugată la cea de-a 18-a ediție a Bienalei de la Veneția. Ideea a fost de a îmbogăți forumul public al artelor cu proiecții de filme italiene și internaționale. Cei trei fondatori ai festivalului de film au fost primul președinte al juriului, contele Giuseppe Volpi di Misurata, sculptorul Antonio Maraini și criticul de artă Luciano De Feo.

Popularitate obținută în scurt timp de festival a făcut ca acesta să devină un eveniment anual din 1935 încoace. Festivalul de Film de la Veneția prezintă în fiecare an o selecție de filme de talie mondială, aducând pe covorul roșu de la Lido di Venezia pe unii dintre cei mai de succes regizori și actori ai timpului nostru, continuând tradiția unui festival cu un program de mare valoare artistică la care se adaugă un farmec și o strălucire aparte.

2. Filmul din deschiderea primei ediții a fost „Dr. Jekyll și Mr. Hyde”

Pe 6 august 1932, pe terasa hotelului Excelsior Palace a fost prezentată o proiecție a filmului american „Dr. Jekyll and Mr. Hyde”, care a deschis festivalul. 

Filmul de groază din 1912 care se bazează pe nuvela lui Robert Louis Stevenson „The Strange Case of Dr Jekyll and Mr Hyde” a fost regizat de Lucius Henderson, iar în film apare și actorul (devenit mai târziu un regizor foarte cunoscut) James Cruze într-un rol dublu: Jekyll și Hyde.

3. Festivalul era organizat vara, dar din 1946 s-a mutat în septembrie, pe baza unui acord  cu noul Festival de Film de la Cannes

Anii de război au perturbat desfășurarea festivalului, care nu s-a ținut în perioada 1940-1942, de teama bombardamentelor. După Război, în 1946, Festivalul de Film de la Veneția s-a mutat în septembrie, în baza unui acord cu noul Festival de Film de la Cannes. De altfel, festivalul francez a fost înființat după acuzații de manipulare fascistă a premiilor și selecțiilor de la Veneția. Cu toate acestea, ediția din 1947 a festivalului de la Veneția a fost considerată una dintre cele mai de succes. Festivitățile din acel an au avut loc la Palatul Ducal în prezența a peste 90.000 de persoane.

4. Prima ediție nu a avut premii oficiale

În loc de premii, a fost organizat un referendum pentru audiență pentru a stabili care dintre filme erau cele mai demne de laudă. Lungmetrajul francez „À Nous la Liberté” a fost votat cel mai amuzant film (Film Più Divertente). „The Sin of Madelon Claudet” a fost ales cel mai emoționant film (Filmul Più Commovente), iar vedeta sa, Helen Hayes, a fost votată drept cea mai bună actriță. În cele din urmă, „Dr. Jekyll and Mr. Hyde” a fost votat cel mai original film (Film dalla fantasia più originale), iar Fredric March a fost desemnat cel mai bun actor.

5. Din 1935 până în 1955 președintele juriului a fost italian

În fiecare an, juriul Festivalului de Film de la Veneția este prezidat de o personalitate a cinematografiei recunoscută la nivel internațional.

Din 1935 până în 1939, senatorul și antreprenorul Giuseppe Volpi, fondatorul Festivalului, a deținut funcția de președinte al juriului. Volpi, împreună cu jurnalistul Mario Gromo deține recordul de număr de ediții la care a fost președinte al juriului: 5.

Primul președinte străin al juriului a fost scoțianul John Grierson. Prima femeie care a ocupat funcția de președinte al juriului a fost scenarista Suso Cecchi d’Amico.

În 1992, două persoane au ocupat împreună funcția de președinte al juriului: actorul Dennis Hopper și regizorul Jiří Menzel.

6. Palazzo del Cinema a fost construit pe insula Lido din Veneția în 1937 special pentru a găzdui Festivalul

Prima ediție a Festivalul a avut loc pentru prima dată în perioada 6–21 august 1932, pe terasa hotelului Excelsior Palace. În 1946 festivalul a fost găzduit de Cinematograful San Marco, pentru că Aliații confiscaseră Palatul (Palazzo del Cinema), forțând festivalul să schimbe locul de desfășurare pentru acel an. Deși au fost ani în care evenimentul s-a ținut în alte locuri, Palazzo del Cinema a fost construit pe insula Lido în 1937 special pentru a găzdui festivalul. 

7. Festivalul este parte a parte a Bienalei de la Veneția

Festivalul de Film de la Veneția este cel mai cunoscut eveniment al La Bienne di Venezia. La Bienne di Venezia este compusă din: Expoziția Internațională de Artă, Festivalul Internațional de Muzică Contemporană, Festivalul Internațional de Teatru, Expoziția Internațională de Arhitectură, Festivalul Internațional de Dans Contemporan, Carnavalul Internațional al Copiilor și, bineînțeles, Festivalul anual de film de la Veneția.

8. Coppa Volpi poartă numele fondatorului și președintelui juriului primelor cinci ediții ale festivalului, Giuseppe Volpi

Giuseppe Volpi, contele de Misurata, a fost un antreprenor și om politic italian. A fost guvernator al Tripolitaniei italiene (regiune istorică și fostă provincie din Libia), ministru de finanțe și președinte al Confindustria din 1934 până în 1943. A fost unul dintre cei fondatori ai Festivalului de FIlm de la Veneția, alături de sculptorul Antonio Maraini și criticul de arta Luciano De Feo.

9. Cele mai multe trofee Leul de Aur pentru întreaga carieră oferite într-un singur an au fost în număr de 12 

Unul dintre premiile onorifice importante ale Festivalului de Film de la Veneția este Leul de aur pentru întreaga carieră. Acesta este oferit în semn de recunoaștere a contribuției unui actor sau regizor la cinematografia modială. Cele mai multe astfel de trofee au fost în număr de 12 și au fost acordate în anul 1982. Câștigătorii au fost: Alessandro Blasetti, Frank Capra, George Cukor, Jean-Luc Godard, Sergej Yutkevic, Alexander Kluge, Akira Kurosawa, Michael Powell, Satyajit Ray, King Vidor, Cesare Zavattini și Luis Buñuel.

10. Doar patru persoane au fost dublu laureate ale Festivalului de Film de la Veneția

Francezii André Cayatte și Louis Malle, precum și chinezii Yimou Zhang și Ang Lee sunt singurii care au câștigat câte două dintre premiile majore ale Festivalului.

11. Filmele prezentate la Festival nu au fost niciodată văzute de public înainte de premiera lor la Veneția

Filmele prezentate la Festivalul de Film de la Veneția trebuie să nu fi fost prezentate la niciun alt festival internațional de film, evenimente cinematografice sau să fi avut vreo formă de distribuție comercială. Cu alte cuvinte, nu au fost niciodată văzute de public înainte de premiera lor la festival.

12. Majoritatea filmelor sunt proiectate de aproximativ 3-4 ori pe tot parcursul Festivalului

Aceasta înseamnă că pentru participanții la Festival nu există liste de așteptare pentru a vedea un anumit film și nici riscul de a pierde vreo capodoperă cinematografică: orice producție o poți vedea la momentul proiecției a cărei oră și zi de difuzare corespunde programului tău. 

13. Cariera lui Marlon Brando s-a dezvoltat vertiginos după selecția la Festivalul de Film de la Veneția

Reputația de actor extraordinar a lui Marlon Brando a fost consolidată  odată cu proiecția filmului „On the Waterfront” (1954), care a impresionat criticii din întreaga lume. Marlon Brando, atunci în vârstă de 30 de ani, a fermecat publicul ca un talent atemporal și cu o senzualitate irezistibilă încă de la apariția sa pe țărmurile de la Lido. După ce a fost la Festival, filmul său a fost nominalizat la 12 premii Oscar în februarie 1955 și a câștigat opt dintre ele, inclusiv primul premiu pentru cel mai bun actor al lui Brando. Aceasta este puterea și influența Festivalului de Film de la Veneția.

14. Doar trei filme care au câștigat Leul de Aur au fost recompensate cu premiul pentru cel mai bun film la Oscar

Deși multe dintre filmele prezente la Veneția au avut parte de succes și nominalizări la Oscar, doar trei din toată istoria Fstivalului au câștigat un Oscar pentru cel mai bun film, după ce luaseră Leul de Aur la aceeași categorie. Aceste trei filme au fost Hamlet din 1948, The Shape of Water din 2017 și Nomadland din 2020.

15. 7 pare să fie cifra magică a Festivalului de Film de la Veneția

Există 7 premii majore: Leul de Aur, Leul de Argint, două Cupe Volpi pentru cel mai bun actor și actriță, Premiul Marcello Mastroianni pentru cel mai bun actor sau actriță la început de carieră, Osella acordat „personajelor din afara ecranului” (de ex. scriitori, cameramani etc.), și un premiu special al juriului.

Sunt 7 programe: competiția principală, programul Orizonturi pentru documentare, concurs de scurtmetraje, proiecții non-competitive, o secțiune a unui cinematograf independent și paralel, forumul pieței de film, unde cele mai mari companii comerciale prezintă filme noi pentru distribuitori, și premiul Luigi de Laurentiis pentru debutanți.

În plus, 7 este numărul minim de membri ai juriului principal al competiției.

Tot ce trebuie să știi despre cea de a 79-a ediție a Festivalului Internațional de Film de la Veneția

  • Se va desfășura în perioada 31 august – 10 septembrie 2022
  • Festivalul de Film de la Veneția sărbătorește anul acesta 90 de ani de la ediția inaugurală
  • Președintele juriului de anul acesta este actrița Julianne Moore
  • Vor fi oferite două premii Leul de Aur pentru întreaga carieră: actriței Catherine Deneuve și regizorului Paul Schrader
  • Printre vedetele prezente anul acesta pe covorul roșu de la Veneția se numără: Penélope Cruz, Timothée Chalamet, Cate Blanchett, Adrien Brody, Colin Farrell, Isabelle Huppert, Hugh Jackman, Anthony Hopkins, Monica Bellucci
  • Festivalul de Film de la Veneția se va deschide cu proiecția filmului „White Noise” de Noah Baumbach

Foto: labiennale.org/cinema/2022

CITEȘTE ȘI: Premiile Oscar 2022 au fost decernate. Lista completă a câștigătorilor

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
"Măcelarul din Teheran a murit! Drag popor al Iranului, bucură-te!". Cine sunt iranienii fericiți că...
Reacția virală a unei turiste din Marea Britanie când a văzut cât costă o cafea...
FOTO. Cea mai bogată româncă are o avere de peste 800.000.000 de euro și arată...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
VIDEO „Vezi că te bat”. Miron Cozma s-a îmbrâncit cu liderul Asociației Victimelor Mineriadelor, după...
Oana Roman a făcut o gafă colosală şi a fost taxată imediat: 'Se vede clar...
Cum a aflat Monica Tatoiu că are CANCER! „Pierd un litru de sânge la trei...
ANIMAŢIE. "Nu pot să vă spun ce am văzut, băiatul ardea". Trei prieteni, cursă nebună...
Breaking news despre Florin Piersic!
Care este singurul tip de carne complet interzis în România! Ce pățești dacă mănâci așa...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Când intri pe autostradă, dai semnal STÂNGA sau DREAPTA? Ce semnale luminoase sunt impuse de...
Curtea Penală Internaţională solicită mandate de arestare pentru premierul Netanyahu şi Yahya Sinwar - liderul...
O PREDICȚIE extraordinară a lui EINSTEIN, tocmai a fost CONFIRMATĂ
Se schimbă buletinele în România. Când se emit noile cărți de identitate
Mesaje si felicitări de Sf. Constantin și Elena 2024 cu „La mulți ani”. Cele mai...
Bunicul Florentinei, fata ucisă la Sibiu, detalii șocante! "Nu a..."
Culiță Sterp a apelat de urgență la mama Geta! Cu ce bunătăți s-a dus femeia...
Ei sunt cei trei tineri care au murit în cumplitul accident din Iași. George și...
BANCUL ZILEI: - Bulă, cocoșul tău de ce nu cântă dimineața? - Pentru că este...
Undă verde pentru Neuralink! Compania lui Elon Musk poate implanta al doilea cip într-un creier...
×