Rușii vor ca asediul asupra orașului Leningrad, din timpul celui de-al Doilea Război Mondial, să fie recunoscut drept genocid și crimă de război

Rușii vor ca asediul asupra orașului Leningrad, din timpul celui de-al Doilea Război Mondial, să fie recunoscut drept genocid și crimă de război
Sursa foto: Profimedia
Publicat: 08/09/2022, 18:22

Biroul de presă al Procurorului General al Rusiei a anunțat, joi, că a fost deschisă o acțiune în justiție pentru ca asediul asupra orașului Leningrad – actualul St. Petersburg – din timpul celui de-al Doilea Război Mondial, să fie recunoscut ca genocid împotriva poporului sovietic și crimă de război. Decizia a fost luată de procuratura din Sankt Petersburg, în urma verificării unor materiale și documente de arhivă.

Într-un comunicat transmis de biroul de presă al Procurorului General al Rusiei, se menționează că „din ordinul Procurorului General al Rusiei, Igor Krasnov, la a 81-a aniversare a începutului asediului Leningradului de către autoritățile de ocupație germane și colaboratorii lor, Procuratura St. Petersburg a deschis o acțiune la instanța orașului pentru ca asediul să fie recunoscut drept crimă de război și crimă împotriva umanității, dar și genocid împotriva poporului sovietic”.

Procurorii ruși au precizat că au verificat împreună cu experți documente de arhivă și materiale, înainte de a deschide acțiunea în instanță. În urma verificărilor făcute, acesția au constatat că a existat o exterminare în masă a locuitorilor Leningradului, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

„În perioada 1941-1944, Leningradul a fost blocat de invadatorii naziști și trupele lor. Populația orașului, infrastructura urbană serviciile esențiale au fost supuse unui bombardament sistematic și au fost create condiții pentru apariția foametei, cu scopul de a distruge populația”, se arată în comunicat.

Peste un milion de cetățeni sovietici au fost exterminați de invadatorii naziști și colaboratorii lor, în timpul blocadei asupra Leningradului. Informațiile sunt susținute de declarațiile a numeroși locuitori ai orașului asediat, dar și de datele aflate în arhive. Procesul de la Nuremberg, din perioada 1945-1946, nu a recunoscut și asediul de la Leningrad, inclusiv crearea condițiilor de înfometare pentru cucerirea orașului, informează agenția TASS.

„Acțiunea menționată mai sus a fost introdusă la Tribunalul orașului St. Petersburg pentru a proteja interesele naționale ale Federației Ruse, drepturile legale și interesele unui număr neprecizat de oameni: locuitori ai Leningradului asediat, rude și urmași ai locuitorilor pașnici care au murit în oraș, dar și pentru a face publice informații despre victimele autorităților de ocupație naziste și despre călăi în marele Război Patriotic”, se mai precizează în comunicat.

Bianca Iliescu
Bianca Iliescu și-a început cariera jurnalistică în 2019, la Prima TV, unde a lucrat ca redactor de știri externe pentru jurnalul "Focus". Ulterior, mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cine a ucis-o pe Karen în 1966? Misterul a fost elucidat abia acum, iar descoperirea...
De necrezut! Pe ce dată pică Paștele în 2025? Se întâmplă asta o dată la...
FOTO. Cât de frumoasă e noua iubită cu care s-a cuplat la câteva zile după...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Unei femei i s-a cerut să se târască și să mugească la interviul pentru job....
Fiartă pe 700.000 de euro! Ce a putut să facă Bianca Drăgușanu, de mână cu...
ȘOCANT: ce conținea peștele macrou care i-a adus moartea fetiței de 4 ani din Călărași
Mesaje de Paște 2024. Urări calde și felicitări pentru cei dragi
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Program Metrorex și STB de Paște 2024. Cum vor circula mijloacele de transport în Capitală,...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
China a lansat o sondă pentru a colecta eşantioane de pe faţa ascunsă a Lunii
SURPRIZĂ de PAȘTE: o frumoasă PLOAIE de METEORI!
S-A DAT ORDIN în toată Uniunea Europeană. Acest lucru va fi INTERZIS definitiv
Încă trei zile libere pentru bugetari, după minivacanța de 1 Mai și Paști
Rezultatele tragerilor speciale Loto de Paști. Numerele câștigătoare de la 6/49, Joker, 5/40, Noroc, Super...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Gabriela Cristea, mesaj pentru cei care nu vor primi cozonacii săi de Paște. Care este...
Ce a declarat Florin Piersic de pe patul de spital: "Asta e cel mai important"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Victoria, Regina cu cei mai mulți copii