Directorul general al celei mai mari bănci din SUA trage un semnal de alarmă. Jamie Dimon: Economia globală ar putea ajunge în recesiune până la jumătatea anului viitor

Directorul general al celei mai mari bănci din SUA trage un semnal de alarmă. Jamie Dimon: Economia globală ar putea ajunge în recesiune până la jumătatea anului viitor
James Dimon / Sursa: JPMorgan Chase
Publicat: 11/10/2022, 12:50
Actualizat: 11/10/2022, 13:04

CEO-ul JPMorgan Chase, Jamie Dimon, a avertizat, luni, că un mix „foarte, foarte serios” de factori contrari ar putea duce atât economia SUA, cât şi cea globală, în recesiune până la jumătatea anului viitor. Iar printre cei mai îngrijorători indicatori pentru recesiune se numără inflaţia fulgerătoare, ratele dobânzilor şi războiul din Ucraina.

Jamie Dimon, directorul general al celei mai mari bănci din SUA, JPMorgan Chase, a declarat că economia SUA „încă merge bine” în prezent şi că, astfel, consumatorii ar putea fi într-o formă mai bună față de criza financiară globală din 2008, relatează CNBC, citat de news.ro.

„Dar nu poţi vorbi despre economie fără a vorbi despre lucruri în viitor – şi acestea sunt lucruri serioase”, a declarat, luni, Jamie Dimon.

„Europa este deja în recesiune”

Printre indicatorii îngrijorători, CEO-ul JPMorgan Chase a citat impactul inflaţiei fulgerătoare, ratele dobânzilor care au crescut mai mult decât se aştepta, efectele necunoscute ale relaxării cantitative şi războiul Rusiei în Ucraina.

„Acestea sunt lucruri foarte, foarte serioase care cred că ar putea împinge SUA şi lumea – adică Europa este deja în recesiune – şi este posibil să pună SUA într-un fel de recesiune peste şase până la nouă luni de acum înainte”, a spus Jamie Dimon.

Analiza sa vine într-un moment în care crește îngrijorarea cu privire la perspectiva unei recesiuni economice, deoarece Rezerva Federală şi alte bănci centrale majore ridică ratele dobânzilor pentru a combate inflaţia în creştere.

Vorbind cu CNBC luna trecută, preşedintele Rezervei Federale din Chicago, Charles Evans, s-a declarat îngrijorat de faptul că banca centrală a SUA merge prea departe în încercarea sa de a aborda ratele ridicate ale inflaţiei, arată sursa citată.

De amintit că Fed a majorat luna trecută ratele dobânzilor de referinţă cu trei sferturi de punct procentual, a treia creştere consecutivă de această dimensiune, iar oficialii instituției au mai indicat că vor continua creşterea ratelor cu mult peste intervalul actual de 3% până la 3,25%.

Fed „a aşteptat prea mult şi a făcut prea puţin” în timp ce inflaţia a urcat la maxime ale ultimelor patru decenii, a opinat CEO-ul JPMorgan Chase, dar banca centrală „recuperează în mod clar”. El a spus că nu poate fi sigur cât de mult ar putea dura o recesiune în SUA, adăugând că participanţii de pe piaţă ar trebui să evalueze în schimb o serie de rezultate.

„Poate trece de la foarte uşor la destul de greu şi multe vor depinde de ceea ce se întâmplă cu acest război. Deci, cred că este greu să ghicesc”, a precizat Jamie Dimon, conform sursei citate, adăugând că singura garanţie de care este sigur sunt pieţele volatile. El a avertizat, de asemenea, că acest lucru ar putea coincide cu condiţii financiare dezordonate.

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
"Măcelarul din Teheran a murit! Drag popor al Iranului, bucură-te!". Cine sunt iranienii fericiți că...
Oana Roman a făcut o gafă colosală şi a fost taxată imediat: 'Se vede clar...
FOTO. Cea mai bogată româncă are o avere de peste 800.000.000 de euro și arată...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
VIDEO „Vezi că te bat”. Miron Cozma s-a îmbrâncit cu liderul Asociației Victimelor Mineriadelor, după...
Celebrul cântăreț a aruncat bomba: ”Vreau un copil-clonă!”+ ”Am patru fete, culese de pe stradă!”
Cum a aflat Monica Tatoiu că are CANCER! „Pierd un litru de sânge la trei...
ANIMAŢIE. "Nu pot să vă spun ce am văzut, băiatul ardea". Trei prieteni, cursă nebună...
Breaking news despre Florin Piersic!
Care este singurul tip de carne complet interzis în România! Ce pățești dacă mănâci așa...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Când intri pe autostradă, dai semnal STÂNGA sau DREAPTA? Ce semnale luminoase sunt impuse de...
Curtea Penală Internaţională solicită mandate de arestare pentru premierul Netanyahu şi Yahya Sinwar - liderul...
O PREDICȚIE extraordinară a lui EINSTEIN, tocmai a fost CONFIRMATĂ
Devine ilegal în TOATĂ ROMÂNIA. NU se va mai putea face acest lucru sub NICIO...
Mesaje si felicitări de Sf. Constantin și Elena 2024 cu „La mulți ani”. Cele mai...
Bunicul Florentinei, fata ucisă la Sibiu, detalii șocante! "Nu a..."
Culiță Sterp a apelat de urgență la mama Geta! Cu ce bunătăți s-a dus femeia...
Ei sunt cei trei tineri care au murit în cumplitul accident din Iași. George și...
BANCUL ZILEI: - Bulă, cocoșul tău de ce nu cântă dimineața? - Pentru că este...
(P) Ceasuri Swatch inspirate de opere de artă
×