Consiliul Concurenței, detalii despre inspecțiile inopinate la cele 10 bănci care stabilesc ROBOR. „Potenţiala practică anticoncurenţială afectează întreg teritoriul României”

Consiliul Concurenței, detalii despre inspecțiile inopinate la cele 10 bănci care stabilesc ROBOR. „Potenţiala practică anticoncurenţială afectează întreg teritoriul României”
Publicat: 03/11/2022, 12:11
Actualizat: 03/11/2022, 12:53

Consiliul Concurenței a anunțat, joi, că a finalizat inspecțiile inopinate efectuate la cele 10 bănci participante la stabilirea ratelor de referință ROBID/ROBOR, iar acestea sunt analizate în prezent de specialiștii autorității române de reglementare a acestui domeniu.

Consiliul Concurenței a detaliat oficial, joi, după ce au apărut informații despre controlul la instituțiile bancare, că inspecțiile, autorizate de judecători, s-au derulat în cadrul investigației privind posibile înțelegeri între cele zece bănci pentru fixarea ratei dobânzii ROBOR, la un nivel cât mai ridicat, în cadrul procedurii de „fixing”, respectiv stabilirea ratelor de referință pentru ROBOR și ROBID.

Președintele Consiliului Concurenței, Bogdan Chirițoiu, confirmase, marți, investigația, precizând că „Nimeni nu e vinovat până nu dovedim că e vinovat”.

Potrivit comunicatului transmis joi, investigația vizează activitatea băncilor pe piața monetară interbancară desfășurată în cadrul procedurii de fixing, precum și cea desfășurată în intervalul de 15 minute după efectuarea „fixingului”, respectiv atragerea și plasarea depozitelor interbancare de către băncile participante la stabilirea ratelor de referință ROBOR/ROBID la nivel național.

„Potenţiala practică anticoncurenţială afectează întreg teritoriul României, indicele ROBOR stabilit de cele 10 bănci fiind o componentă a preţului (rata dobânzii) pentru creditele în lei cu dobândă variabilă acordate persoanelor fizice înaintea datei de 2 mai 2019 şi a creditelor în lei cu dobândă variabilă acordate persoanelor juridice din toate sectoarele economice”, a transmis Consiliul Concurenței.

Documentele sunt în analiză

Consiliul Concurenței a detaliat că documentele ridicate în cadrul inspecțiilor inopinate se află în analiza autorităţii române de concurenţă, în cadrul procedurilor specifice.

„Inspecţiile inopinate sunt autorizate de Curtea de Apel Bucureşti şi sunt justificate de necesitatea obţinerii tuturor informaţiilor şi documentelor necesare clarificării posibilelor practici anticoncurenţiale analizate. Efectuarea acestora nu reprezintă o antepronunţare în ceea ce priveşte vinovăţia companiilor. Legea concurenței interzice orice înţelegeri între companii şi practici concertate care împiedică, restrâng sau denaturează concurenţa pe piaţa românească, în special cele care stabilesc prețuri de cumpărare sau de vânzare sau orice alte condiții de tranzacționare”, au precizat oficialii instituției.

ROBOR este rata de referință a pieței monetare interbancare pentru depozitele plasate între cele 10 instituții de credit relevante din punctul de vedere al activității pe piața monetară interbancară din România, selectate pe baza unor criterii de performanță stabilite de Banca Națională a României (BNR).

ROBID este rata de referință a pieței monetare interbancare pentru depozitele atrase de către bănci de la alte bănci participante la tranzacțiile de pe această piață. ROBID se determină în cadrul aceleiași proceduri de fixing, împreună cu ROBOR.

Evoluția ROBOR-ului afectează din ce în ce mai mulți români cu credite bancare. Potrivit informațiilor publicate recent de Asociația Română a Băncilor, din ce în ce mai mulți creditori optează pentru calculul ratelor bancare în raport cu IRCC, pentru a nu mai fi afectate de creșterea ROBOR. Conform ARB, 26.177 de persoane fizice au optat pentru schimbarea indicelui ROBOR cu IRCC de la începutul anului.

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un bărbat a fost găsit crucificat pe un gard, cu cuie bătute în mâini. Poliția...
Șoseaua din România pe care mulți turiști o consideră mai frumoasă decât Transalpina și Transfăgărășanul
FOTO. Manechinul a simțit că trebuie să atragă atenția între burlacii milionari de la Miami...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
O gaură misterioasă, de mărimea Elveției, se formează în același loc în Antarctica. După 50...
Nenorocirea abătută asupra României în noaptea de Înviere a șters de pe hartă un loc...
Minune de Paște! S-a vindecat de CANCER, după ce a trecut prin momente grele
Reacţia unor turişti thailandezi, ajunşi în ziua de Paşte în Maramureş. Au făcut poze cu...
Se spală rufe azi și în a treia zi de Paște? Ce spun preoţii
Cine este românul care și-a pierdut viața în noaptea de Înviere, în Italia. Mașina tânărului...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Dacă un șofer face o depășire neregulamentară, ești obligat să-l lași să intre în fața...
Macron îl îndeamnă pe Netanyahu să ajungă la un acord de armistiţiu cu Hamas
Substanță RADIOACTIVĂ, găsită în urina fumătorilor de țigări electronice!
Se schimbă legea în ROMÂNIA. S-au anunțat NOILE REGULI pentru vechimea în muncă
Mare surprize la Chefi la cuțite. Puțini se mai așteptau la așa ceva
Zodiile care vor pierde o persoană dragă până la finalul primăverii. Ce anunță astrele pentru...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Maria Cârneci, destăinuiri emoționante despre pierderea soțului ei. Artista încă nu și-a găsit liniștea fără...
Cât de bogată este, de fapt, Maria Cârneci: "Nu am mașină"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
O grotă subacvatică este atât de adâncă încât cercetătorii nu i-au putut găsi fundul