Defence Express: Rusia atacă Ucraina cu rachete de croazieră care au ”focoase nucleare simulate”

Defence Express: Rusia atacă Ucraina cu rachete de croazieră care au ”focoase nucleare simulate”
Sursa FOTO: Twitter
Publicat: 18/11/2022, 16:07
Actualizat: 19/11/2022, 09:50

Apărarea antiaeriană ucraineană a doborât, joi, cel puțin două rachete de croazieră, iar una dintre ele a fost o rachetă X-55 din care a fost scos focosul nuclear și utilizată ca o rachetă normală, au transmis mai mulți experți ucraineni pentru o publicație locală.

Potrivit unor surse ucrainene citate de Defense Express, acest lucru ar putea indica faptul că stocul de rachete din Federația Rusă începe să fie din ce în ce mai redus.

„Una dintre cele două rachete de croazieră inamice (care au fost doborâte deasupra Kievului ieri) a fost Kh-55 de tip KR, care nu avea deloc focos. În loc de focos, un bloc care acționa ca imitator a fost „înșurubat” în locul focosului nuclear. Mai simplu spus – pentru această lovitură, rușii au folosit cel puțin o rachetă Kh-55 din „arsenalul lor nuclear”, „au deșurubat” focosul nuclear de la această rachetă și l-a înlocuit cu un „bloc” gol și așa au tras asupra unor ținte din Ucraina”, scrie Defense Express, care nu exclude ca armata lui Putin să fi folosit mai multe astfel de rachete.

Potrivit zn.ua, și în regiunile vestice au fost găsite rachete cu „containere nucleare” goale, și nici aceste obuze nu au explodat.

Publicația explică că Rusia a folosit de obicei rachete X-555 pentru atacuri asupra Ucrainei, care sunt o modificare „non-nucleară” a rachetei X-55, transformată într-un focos convențional cu explozibili „clasici”.

X-55 este o rachetă sovietică care a fost dezvoltată inițial special ca un purtător de arme nucleare, sub așa-numitul „foc special” (așa este desemnat un focos nuclear în jargonul militar sovietic și rus).

sursa FOTO: Twitter

„Ogivele convenționale și cele nucleare sunt diferite din punct de vedere structural. De aceea, se pare, rușii au reușit să scoată focosul nuclear din X-55, dar încărcarea unui focos convențional nu a putut fi efectuată”, mai scrie publicația.

Experții nu exclud ca rușii să fi folosit în mod deliberat X-55 cu un simulator gol al unui focos nuclear pentru a crea efectul de supraîncărcare a apărării aeriene ucrainene. Dar acest lucru nu face decât să confirme că rezerva de rachete a ocupanților se epuizează.

Deși decizia de a trage o rachetă fără încărcătură poate părea irațională la prima vedere, există mai multe explicații pentru care a fost folosită de armata lui Vladimir Putin.

Una ar putea fi aceea că forțele implicate în pregătirea și executarea atacului pur și simplu au executat ordinele de a asigura joi un val masiv de rachetele de croazieră. Această decizie ar putea arăta că stocul de rachete de croazieră ale Federației Ruse a coborât până la un nivel critic.

O altă explicație posibilă este că rușii au folosit în mod deliberat o Kh-55 fără focos nuclear pentru a suprasolicita apărarea antiaerienă ucraineană și a crește șansele ca alte rachete de croazieră să treacă de acestea.

Este o tactică care a mai fost folosită de ruși, inclusiv la începutul războiului, când au lansat inclusiv drone sovietice Tu-243 pentru a suprasolicita apărarea antiaeriană.

Defence Express mai scrie că rușii au fost forțați să folosească Kh-55 pentru atac deoarece stocurile de Kh-101 mai noi, dotate cu focoase convenționale (varianta pentru livrarea de arme nucleare are denumirea Kh-102) se epuizează.

Potrivit surselor publicației citate, în timpul valului de atacuri de marți a fost doborâtă o Kh-101 fabricată în al treilea trimestru al anului în curs. Informație foarte importantă în condițiile în care armata rusă (și în general orice armată) folosește mai întâi rachetele mai vechi, apoi pe cele mai noi, mai notează publicația ucraineană.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Avertisment după ce o dansatoare a murit sufocată în timp ce avea relații intime cu...
Ea este noua iubită a lui CRBL! Și-a găsit alinarea în brațele unei puștoaice, după...
Prima reacție milionarului Dorin Mateiu, bărbatul de 57 de ani care s-ar iubi cu Simona...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Criminalul de 16 ani din Crângași avea porecla "Beleaua" și era în atenția poliției. Ce...
Din ce face bani presupusul iubit al Simonei Halep? Are 57 de ani şi o...
Mihai Albu, noi detalii ÎNFIORĂTOARE despre lupta cu cancerul de prostată: „A fost o operație...
Vremea 20 mai - 17 iunie 2024. Val de ploi, vijelii și grindină în mai...
El este bărbatul ucis cu sânge rece în Crângași! Cei doi ucigași l-au snopit în...
Imaginile în care Simona Mărgăian bruschează un jurnalist italian! Femeia este acuzată că a înșelat...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Pe ce șosele îți trebuie rovinietă? Este obligatorie pe DN-urile ce trec prin localitate?
Noua axă a răului? Vladimir Putin şi Xi Jinping şi-au promis să coopereze împotriva SUA...
Experiment pentru MODIFICAREA climei, oprit ÎN ULTIMA CLIPĂ!
A venit vestea cea mare pentru cei cu MAȘINI DIESEL. S-a întâmplat chiar astăzi, 17...
Cum vor fi monitorizate telefoanele. Informația face înconjurul lumii
Cine a câștigat marele trofeu Chefi la cuțite! La cine a mers trofeul și cine...
Val polar în România! Anunțul îngrijorător al meteorologilor
Andreea Tonciu, dezvăluiri neașteptate despre mama sa! Ce pedepse primea diva când era mică: „Nu...
"Cumva bănuiam ceva". Anca Dumitra, declarații despre sarcină. Emoțiile prin care trece în această perioadă
BANCUL ZILEI. Bulă e cu o tipă în pat. Gagica: - Bulă, ai un clopoțel...
De ce scrisul de mână este mai bun pentru memorie?
×