VIDEO Bănescu, despre cei care îi critică pe enoriașii care merg la moaște: „Aceasta este mentalitatea omului care nu are noțiunea de sfințenie”

Publicat: 22/11/2022, 23:04

Cei care-i critică pe enoriașii care aleg să meargă la moaște și să îndure condiții dificile pentru a atinge racla sunt persoane ignorante care nu au apucat să cunoască anumite lucruri despre tradiția bisericii ortodoxe și care nu au noțiunea de sfințenie, spune purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, Vasile Bănescu invitatul lui Marius Tucă la ediția specială transmisă live de Gândul. Urmăriți aici, integral, emisiunea lui Marius Tucă.

Întrebat cum i-ar caracteriza pe cei care-i critică pe enoriașii care merg  în zilele de sărbătoare la moaște să se închine, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, Vasile Bănescu spune: „ne gândim cine spune asta, cine-i jignește în felul ăsta? Cineva care n-a stat niciodată la un rând în frig, eventual sau în ploaie participe, aibă experiență personală alături de acești oameni și prejudecata legată prin ignoranță, desigur, de faptul sfintele moaște ar fi niște simple oase. Aceasta este mentalitatea omului care n-a apucat cunoască niște lucruri despre tradiția bisericii, despre sfințenie. Nu are noțiunea de sfințenie. Astăzi noțiunea de sfințenie, de post, de ascetism, de virtute, mai ales. E o criză a virtuții. Trăim într-o lume post-virtute, se spune, și asta are reverberații în zona intelectuală, în zona tinerelor generații”, a spus el.

Purtătorul de cuvânt al Patriarhiei spune că este greșit să consideri că tainele bisericii care reprezintă miezul învățăturii creștine sunt mai degrabă superstiții.

„Dacă le vorbești unor oameni care n-au avut curiozitatea participe, de exemplu la la un pelerinaj, nu te vor înțelege și vor cataloga grăbit pe acei oameni ca fiind niște oameni superstițioși. Ori există superstiții, din păcate, multe în zona bisericească și care nu sunt creștine. Asta și înseamnă cuvântul superstiție. Dar moaștele, tainele bisericii, acestea nu sunt superstiții. Acestea constituie miezul, inclusiv al învățăturii de creștină”, a afirmat Bănescu.

„Moaștele sfinților s-au înfăptuit cu voia lui Dumnezeu”

Dacă există sfinți și trebuie recunoaștem există o istorie a umanității atent parcursă, îți va revela faptul există sfinți peste tot în lume. Dacă acești sfinți există, ce înseamnă ei, ce viață au avut și ce s-a întâmplat cu trupurile lor?

Cu trupurile unora dintre ei s-a întâmplat prin voia lui Dumnezeu, nu au putrezit, au răspândit miresme și acestea sunt sfintele moaște. Ele sunt evident mai rare, nu sunt pe toate drumurile.

Întrebat dacă Biserica Ortodoxă Română să mai canonizeze, Vasile Bănescu spune: „Da, în anul 2025 când vom aniversa centenarul Patriarhatului românesc, în 1925 Biserica Ortodoxă Română devenind și Patriarhie, se vor canoniza câțiva mari trăitori ai vieții creștine ortodoxe.

Unul dintre nume este cel al părinte-lui Dumitru Stăniloaie, dar firește sunt și alții, unii mai puțin cunoscuți, monahi foarte îmbunătățiți, ale căror moaște te pun frumos pe gânduri. Dacă aceste trupuri au rămas neputrezite și se un semn Dumnezeiesc prin ele, atunci înseamnă avem datoria facem acest pas. Așadar, apropierea de sfintele moaște n-ar trebui dusă în derizoriu”, a declarat Vasile Bănescu.

O nouă ediție Marius Tucă Show pe gândul.romiscareaderezistenta.ro, pe paginile de Facebook Marius Tucă și Gândul și pe canalul de YouTube Gândul.

Alexandru Tosa
Absolvent al Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, Alexandru Toșa a debutat în presă în 2020. Începând mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
GALERIE FOTO. Cum arată Cernobîl și Pripiat la 38 de ani de la dezastrul nuclear...
Indicatorul rutier pe care puțini șoferi îl cunosc. Ce trebuie să faci și unde poate...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
O fetiță le-a spus părinților că are un monstru în cameră, dar ei nu au...
27 aprilie aduce cea mai bună veste pentru pensionarii din România
Românca care a ajuns la 100 de ani. SECRETUL ei pentru o viață mai lungă!...
Craterul din Slănic se măreşte, iar crăpăturile au ajuns la blocurile şi la casele din...
Ce plantă poate preveni cancerul? Are proprietăți miraculoase: elimină pietrele de la rinichi și tratează...
EXCLUSIV: 50 de lei o porție de hamsie la malul mării! Ce prețuri au restaurantele...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
RUINELE unui ORAȘ imens, găsite pe planeta Marte? Cercetătorii, ULUIȚI!
3.500 DE LEI în fiecare lună pentru aceşti români. KLAUS IOHANNIS a promulgat legea deja
Un restaurant românesc, extindere fără precedent. Se bate cu marile fast food-uri
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
A fost descoperită o mutație genetică rară, nemaivăzută până acum la oameni