VIDEO Bănescu, despre cei care îi critică pe enoriașii care merg la moaște: „Aceasta este mentalitatea omului care nu are noțiunea de sfințenie”

Publicat: 22/11/2022, 23:04

Cei care-i critică pe enoriașii care aleg să meargă la moaște și să îndure condiții dificile pentru a atinge racla sunt persoane ignorante care nu au apucat să cunoască anumite lucruri despre tradiția bisericii ortodoxe și care nu au noțiunea de sfințenie, spune purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, Vasile Bănescu invitatul lui Marius Tucă la ediția specială transmisă live de Gândul. Urmăriți aici, integral, emisiunea lui Marius Tucă.

Întrebat cum i-ar caracteriza pe cei care-i critică pe enoriașii care merg  în zilele de sărbătoare la moaște să se închine, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, Vasile Bănescu spune: „ne gândim cine spune asta, cine-i jignește în felul ăsta? Cineva care n-a stat niciodată la un rând în frig, eventual sau în ploaie participe, aibă experiență personală alături de acești oameni și prejudecata legată prin ignoranță, desigur, de faptul sfintele moaște ar fi niște simple oase. Aceasta este mentalitatea omului care n-a apucat cunoască niște lucruri despre tradiția bisericii, despre sfințenie. Nu are noțiunea de sfințenie. Astăzi noțiunea de sfințenie, de post, de ascetism, de virtute, mai ales. E o criză a virtuții. Trăim într-o lume post-virtute, se spune, și asta are reverberații în zona intelectuală, în zona tinerelor generații”, a spus el.

Purtătorul de cuvânt al Patriarhiei spune că este greșit să consideri că tainele bisericii care reprezintă miezul învățăturii creștine sunt mai degrabă superstiții.

„Dacă le vorbești unor oameni care n-au avut curiozitatea participe, de exemplu la la un pelerinaj, nu te vor înțelege și vor cataloga grăbit pe acei oameni ca fiind niște oameni superstițioși. Ori există superstiții, din păcate, multe în zona bisericească și care nu sunt creștine. Asta și înseamnă cuvântul superstiție. Dar moaștele, tainele bisericii, acestea nu sunt superstiții. Acestea constituie miezul, inclusiv al învățăturii de creștină”, a afirmat Bănescu.

„Moaștele sfinților s-au înfăptuit cu voia lui Dumnezeu”

Dacă există sfinți și trebuie recunoaștem există o istorie a umanității atent parcursă, îți va revela faptul există sfinți peste tot în lume. Dacă acești sfinți există, ce înseamnă ei, ce viață au avut și ce s-a întâmplat cu trupurile lor?

Cu trupurile unora dintre ei s-a întâmplat prin voia lui Dumnezeu, nu au putrezit, au răspândit miresme și acestea sunt sfintele moaște. Ele sunt evident mai rare, nu sunt pe toate drumurile.

Întrebat dacă Biserica Ortodoxă Română să mai canonizeze, Vasile Bănescu spune: „Da, în anul 2025 când vom aniversa centenarul Patriarhatului românesc, în 1925 Biserica Ortodoxă Română devenind și Patriarhie, se vor canoniza câțiva mari trăitori ai vieții creștine ortodoxe.

Unul dintre nume este cel al părinte-lui Dumitru Stăniloaie, dar firește sunt și alții, unii mai puțin cunoscuți, monahi foarte îmbunătățiți, ale căror moaște te pun frumos pe gânduri. Dacă aceste trupuri au rămas neputrezite și se un semn Dumnezeiesc prin ele, atunci înseamnă avem datoria facem acest pas. Așadar, apropierea de sfintele moaște n-ar trebui dusă în derizoriu”, a declarat Vasile Bănescu.

O nouă ediție Marius Tucă Show pe gândul.romiscareaderezistenta.ro, pe paginile de Facebook Marius Tucă și Gândul și pe canalul de YouTube Gândul.

Alexandru Tosa
Absolvent al Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, Alexandru Toșa a debutat în presă în 2020. Începând mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Furie și indignare după ce fotografia cu teroriștii Hamas defilând cu trupul gol și mutilat...
Mirel din Timişoara, renegat de familie după crima oribilă! Gestul făcut de fiecare membru în...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Avertismentul lui Donald Tusk. „Ştiu că sună devastator, dar a început o nouă eră: era...
VIDEO EXPLOZIV | Lider PNL, surprins când o posedă în mașina de serviciu pe tanti...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
15 județe, sub avertizare cod galben de vreme severă până diseară. Meteorologii anunță vânt puternic...
Ies la iveală noi detalii despre Mirel. Tânărul este cunoscut pentru agresivitate: "Era foarte obsesiv,...
Autoritățile au decis. Cine va avea custodia Ritei, fiica regretatei Rona Hartner: ,,Tatăl are rolul...
Acum păpușă, în trecut mătușă! Cum arăta Inna înainte să fie celebră
Metodă „DRONA” folosită pe autostradă. Care sunt șoferi vizați? - VIDEO
Actorul Steven Seagal le-a vizitat pe victimele atacului terorist de la Moscova
Bestia COSMICĂ din INIMA galaxiei noastre S-A TREZIT
SCAD PENSIILE. Românii care vor încasa o pensie mai mică: Dau cu minus
Un mare post din România moare. Se închide, sute de angajați rămân pe drumuri
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Primele declarații ale familiei lui Mirel Dragomir, după tragedia de la Timișoara! Tatăl tânărului: "Nu...
Patrick, sentimente ascunse pentru Giuly!? Patrick și Robert au purtat o discuție pe tema acestui...
"Nu-mi pare rău că sunt la închisoare". Mirel Dragomir nu are remușcări după fapta comisă....
BANCUL ZILEI. Învățătoarea: Bulă, îți dau un bilet să îl duci lu’ taică-tu. Dar să...
O navă de război misterioasă care s-a scufundat în 1742 a fost, în sfârșit, identificată